Įspėjimas vairuotojams: grįžta šokinėjimo po ratais mada (Video)  (16)

Netikėtai šaligatviu ėjęs vyras žengia prieš atvažiuojantį automobilį ir krenta ant gatvės tarsi jį būtumėte partrenkęs. Tai – pavojingas būdas užsidirbti, atkeliavęs jau ir į mūsų šalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atpažino pareigūnai

Prieš kelis mėnesius Vilniuje įkliuvo du paaugliai, taip terorizavę vairuotojus. Užfiksavus įvykį, kuriame buvo partrenktas devynmetis ir atvykus patruliams, pastarieji vaiką pažino – tą pačią dieną jis su draugu jau buvo nuvežtas į komisariatą dėl analogiško įvykio.

Vaikų namų auklėtiniai išbėgo iš už sustojusio autobuso ir vienas jų užšoko ant automobilio antvožo. Berniukas buvo partrenktas, smarkiai nusibrozdino kojas.

Dieną šis vaikas buvo sulaikytas prekybos centro apsaugos darbuotojų, kur, kaip spėjama, šokdavo po atbuline eiga važiuojančiu automobiliu ir vėliau prašydavo kompensacijos iš vairuotojų.

Patyrė ir kauniečiai

Interneto platybėse galima rasti tūkstančius filmukų, darytų su automobilių vaizdo registratoriais Rusijos platybėse. Viena iš mažyčių filmavimo kamerų išplitimo priežasčių šioje šalyje – laukinėmis kelių eismo taisyklėmis garsėjančioje šalyje labai dažni atvejai, kai po važiuojančio automobilio ratais tyčia puola žmonės, siekdami materialinio atlygio.

Kauno rajono socialinių paslaugų centre dirbanti Renata A. (pavardė redakcijai žinoma – red.) su tokia situacija susidūrė praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, pačioje miesto širdyje – senamiestyje.

„Viskas įvyko visai netoli namų – sukau į A.Mapu gatvę. Čia yra dvi tarpuvartės, o važiuojant vienoje jų stovėjo pora. Juos pravažiavau, apsisukau, pastačiau mašiną ir išgirdau šauksmą, kad kliudžiau žmogų“, – nemalonius prisiminimus pasakojo Renata.

Mergina išlipusi nepatikėjo, kad kliudė žmogų – pagalvojo, kad tai nutiko kitam vairuotojui, tačiau aplinkui daugiau nebuvo nė vieno automobilio. Gatvėje taip pat nebuvo nė vieno žmogaus, kuris galėtų paliudyti, kas atsitiko.

Vyras gulėjo ant gatvės, o moteris šaukė, kad mergina jį partrenkė.

Išsigando policijos

„Dabar džiaugiuosi, kad nepuoliau į paniką, – moteriai iškart pasiūliau iškviesti policiją. Pasakiau jai, kad mačiau, jog jie stovėjo tarpuvartėje, o ne gatvėje, ir tegu policija nustato, ar kliudžiau, ar ne. Man renkant policijos numerį, vyras žvaliai atsistojo, pasitaisė kelnes ir sparčiu žingsniu patraukė tolyn. Pradėjau šaukti, kad palauktų, tačiau kol atvyko policija, porelė pabėgo“, – pasakojo mergina.

Pasak vos į sukčių spąstus nepakliuvusios merginos, ji neabejojanti, kad jei ne jos ryžtas viską aiškintis įstatymų nustatyta tvarka, porelė tikrai būtų pasiūliusi susitarti.

Atvykę pareigūnai nustatė, kad jokių smūgio žymių nebuvo, o avarijos tyrimas tuo ir baigėsi. Policininkai prasitarė, kad jai nutikusi istorija – naujos mados pradžia Lietuvoje, kai bandoma užsidirbti puolant po ką tik sustojusios mašinos galiniais ratais.

Didesni drąsuoliai šoka po beveik sustojusio automobilio priekiu, tačiau internete gausu pavyzdžių, kai jie, neapskaičiavę automobilio greičio, patiria rimtų sužalojimų.

Pavyko sugauti

Pasak Kauno kelių policijos valdybos Nusikalstamų veikų eismo tyrimo skyriaus vyršininko Georgijaus Savickio, prieš kelerius metus Kaune buvo toks šokinėtojas. Vyras imituodavo avarijas, tačiau buvo pričiuptas ir nubaustas.

Pastaruoju metu panašių atvejų Kaune nebuvo užfiksuota, tačiau atrodo, kad ši mada grįžta – žurnalistams pavyko sužinoti, kad nuo tokių sukčių yra ir daugiau nukentėjusių kauniečių. Deja, pastarieji nepanoro pasakoti savo istorijų.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovo spaudai Kęstučio Kasciukevičiaus teigimu, siekiant išvengti tokių pinklių, privaloma apie bet kokį eismo įvykį, kuriame nukentėjo žmogus, pranešti policijai.

Pasak jo, Baudžiamasis kodeksas tokią veiklą kaip avarijos imitavimas apibrėžia kaip sukčiavimą, o įrodžius tai, gresia iki trejų metų laisvės atėmimas.

Plinta visame pasaulyje

Populiariame vaizdo įraše internete, darytame rusiškai kalbančioje šalyje, matyti, kaip jauno amžiaus vaikinukas tiesiog gula ant gatvės prieš atvažiuojantį automobilį. Pastaroji jo net nepaliečia, o išlipęs vairuotojas sukčiui nepagaili kelių smūgių.

Kaip ir mūsų šalyje, taip ir Rusijoje, dauguma tokių šokinėtojų siūlo susitarti, o kitur tokių sukčių taikinys – nemaža sveikatos draudimo išmoka.

JAV, Čikagoje, netoli Loyolos universiteto, pernai rugpjūčio 1 d., vairuodama studentė Blaira Hayden pastebėjo į gatvę išbėgusią moterį. Mergina pasakojo beveik sustabdžiusi savo mašiną, kai moteris atbėgo ir šoko ant variklio antvožo. Įvykį matė nemažai liudytojų, tad mergina atsakomybės išvengė.

Vienas įdomesnių įrašų darytas Taivane, Kaohsiung mieste, spalio viduryje. Prie šoninės skiriamosios juostos tupi vyras, kuris, privažiavus automobiliui, lėtais judesiais gulasi ant mašinos variklio antvožo ir imituoja partrenkimą.

Keletas užfiksuotų atvejų iš viso pasaulio:





Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kauno diena
Kauno diena
Autoriai: Mantas Lapinskas
(29)
(0)
(2)

Komentarai (16)