Skraidantys dirbtiniai vabalai žudys teroristus (Video)  (6)

Netolimoje ateityje teroristams ir kitiems specialiųjų pajėgų „medžiojamiems“ nusikaltėliams labiau nei snaiperio šūvio teks saugotis iš pažiūros nekaltai atrodančių praskrendančių paukščių ar šalimais besisukiojančių vabalų. Žinoma, ne tikrų, o dirbtinių, valdomų toli esančių sekimo ar likvidavimo operaciją vykdančių operatorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau esame rašę apie tai, kad JAV Karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorija kuria paukščių pavidalo skraidančius robotus, skirtus specialioms žvalgybos operacijoms. Į joje vykdomą skraidančių mikrorobotų (micro air vehicle, MAV) kūrimo programą investuojamos didelės lėšos. Tokie į paukščius dydžiu ir išvaizda labai panašūs aparatai, skraidantys plasnodami sparnais, turi žvalgyboms operacijoms būtiną mikrodaviklių rinkinį, leidžiantį ne tik vizualiai stebėti dominančius objektus ar asmenis, bet ir tirti, ar aplinkoje nėra medžiagų, liudijančių apie cheminę ar branduolinę taršą arba masinio naikinimo ginklo dislokavimą.

„Mūsų tikslas – balandžio dydžio bepilotis lėktuvas“, – sakė JAV Karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorijos MAV programos vadovė daktarė Leslie Perkins. Pasak jos, tokie karinės žvalgybos aparatai gali būti sukurti per artimiausius 5 metus. L. Perkins teigimu, tokie skraidantys mikrorobotai galės autonomiškai veikti savaitę ir ilgiau, reikalaudami minimalaus ryšį su jais palaikančių operatorių dėmesio. Energiją jie gaus iš saulės ar vėjo, arba nutūpę ant elektros linijų laidų.

Tokų robotų prototipai jau sukurti, pavyzdžiui, JAV bendrovės „Theiss Aviation“ pagamintas MAV imituoja varną. Iš toli šį žvalgybos aparatą, galintį skraidyti iki pusės valandos, sunku identifikuoti. Iki tikroviškai atrodančių elektroninių balandžių dar ilgas kelias, tačiau JAV Karinės oro pajėgos jau žvelgia į dar tolimesnę ateitį: iki 2030 m. planuojama sukurti vabzdžius imituojančius skraidančius žvalgybos aparatus.

„National Geographic“ žurnalistui JAV Karinių oro pajėgų Tyrimų laboratorijos specialistai neseniai pademonstravo kai kuriuos mikrorobotų programos pasiekimus. Pasak jo, ši programa buvo pradėta iškart po 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro aktų Jungtinėse Valstijose. Per įvairias žvalgybos tarnybų surengtas pratybas buvo prieita išvada, kad apsisaugoti nuo skraidančių robotų (dirbtinių paukščių ir vabalų) yra itin sunku. Jie ne tik sunkiai pastebimi, bet ir gana efektyviai vykdo įtariamųjų sekimą, slaptą stebėjimą ir net gali būti panaudoti juos likviduojant – iššauti priskridus kuo arčiau į galvą ar užpurkšti nuodų. Kai kuriuos MAV pritaikymo būdus galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (6)