PC operacinių sistemų rinka: senas draugas geriau nei du nauji?  (17)

Šių metų vasario mėnesio statistika rodo, kad tarp asmeniniams kompiuteriams skirtų operacinių sistemų lyderio pozicijas užima Windows 7, kuriai tenka 44,55% rinkos. Rezultatas, kaip ir buvo galima tikėtis, gana nuspėjamas. Tačiau turbūt įdomiausia tai, kas yra antroje vietoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čia galima ilgai negalvoti, kadangi atsakymas yra visai logiškas – Windows XP. Šia operacine sistema iki šiol naudojasi 38,99% vartotojų. Nuo 2012 metų balandžio mėnesio, kai Microsoft paskelbė apie tikslią datą, nuo kurios jau nebebus palaikoma ši operacinė sistema (tai įvyks 2014 metais), Windows XP populiarumas nukrito 7,09%. Tuomet Windows 7 daliai teko 38,67%, taigi grasinimai „valanda X“ šiokių tokių rezultatų davė. Vis tik Windows XP populiarumo mažėjimo tempai galėtų būti ir didesni.

Ekspertų teigimu, toks didelis daugiau nei dešimtmetį skaičiuojančios operacinės sistemos populiarumas ir nenoras mažinti savo rinkos dalies jau kitais metais gali suteikti hakeriams galimybę vykdyti tikrai plataus masto atakas, kadangi saugumo sistemos atnaujinimų jau nebebus kuriama. Nemažai kompanijų mano, kad joms pavyks susitarti su Microsoft, kad palaikymas būtų pratęstas atskiru susitarimu. Vargu, ar tai bus įgyvendinama praktikoje, todėl jei Windows XP ir toliau liks populiari, nuo kibernetinių nusikaltėlių gali nukentėti ir kitų sistemų savininkai.

Operacinės sistemos Windows 8 rinkos dalis lėtai, tačiau didėja: lyginant su 2012 m. spalio mėnesio rodikliais (1,09%), dabar operacinė sistema įdiegta jau į 2,67% asmeninių kompiuterių (vasario mėnesio duomenys). Kai kurie analitikai tokius lėtus ekspansijos tempus aiškina didelėmis Windows 7 atsargomis, kurias būtina realizuoti, kad scena būtų atlaisvinta naujai sistemai.

Beje, Microsoft dar teks aplenkti ir po Windows XP pasirodžiusią Windows Vista, kuriai tenka 5,17% rinkos. Aišku, jei lygintume naujojo Microsoft kūrinio rodiklius su Mac OS X v10.8 (2,61%), v.10.6 (1,97%) ir v10.7 (1,93%), o juo labiau su Windows 98 (0,01%), dabartinės operacinės sistemos Windows 8 reikalai, matyt, klostosi ne taip jau ir prastai.

Microsoft duomenys apie Windows 8 pardavimus geresni nei rodo naudojimo statistika

Hanoveryje (Vokietija) startavusioje pasaulinėje IT parodoje CeBIT 2013 jau pačią pirmą dieną kompanija Microsoft surengė spaudos konferenciją. Programinės įrangos gigantas papasakojo apie savo programinę ir aparatinę įrangą, teikiamas paslaugas, Interneto tarnybas ir kitus savo veiklos aspektus.

Su pranešimu spaudos konferencijoje pasirodė Microsoft Germany padalinio vadovas Cristian Illek, kuris pagarsino gana įdomią informaciją, susijusią su operacinės sistemos Windows 8 pardavimų lygiu. Remiantis pateiktais duomenimis, šiuo metu iš viso parduota 60 mln. Windows 8 kopijų. Be to, gana netikėtai analitikams ir ekspertams nuskambėjo C. Illek teiginiai, kad operacinės sistemos plėtra yra spartesnė nei savo laiku dabartinio lyderio Windows 7, nors tai prieštarauja skirtingų analitikų kompanijų pateiktiems duomenims, kaip kad ir aukščiau pateiktai statistikai.

Antra vertus, labai tikėtina, kad Microsoft statistikoje buvo atsižvelgta ne tik į mažmeninėje ir skaitmeninėje prekyboje parduotų operacinės sistemos kopijų skaičius, tačiau ir tų Windows 8 egzempliorių, kurie jau įdiegti į asmeninius kompiuterius, taip pat atnaujinimai, kurie įvykdyti, modernizuojant senesnes OS versijas. Ar tarp minėtų parduotų milijonų kopijų yra ir operacinė sistema Windows RT, patikslinta nebuvo.

Cristian Illek taip pat kalbėjo apie mobilių įrenginių rinką ir apie tai, ko Microsoft tikisi iš jos. Kompanijos atstovo teigimu, programinės įrangos gigantas šiuo metu akcentuoja pradinio kainų lygio įrenginius, kuriame dabar „vadovauja“ operacinė sistema Android. Būtent čia nusitaikė ir MWC 2013 anonsuoti išmanieji telefonai Nokia Lumia 720 ir Lumia 520 su Windows Phone 8, čia pat taikys ir Huawei išmanusis telefonas W1. Microsoft duomenimis, operacinės sistemos Windows Phone dalyvavimas rinkoje šiuo metu išmatuojamas dviženkliu skaičiumi, ir tai patvirtina neseniai atliktas kompanijos Adduplex tyrimas.

Tiesa, dviženkliai skaičiai matyti tik atskirose šalyse (ypač tai teisinga Europos šalių atveju): pagal bendrą mobilių operacinių pasiskirstymą, Italijoje kompanijos Microsoft mobili programinė platforma užima 14 proc., tiesa, kitų analitikų tyrimų rezultatai, kad šioje srityje pirmauja Lenkija, kurioje net 16 proc. išmaniųjų telefonų veikia su Windows Phone. Antra vertus, bendras Windows Phone populiarumas Europos regione sudaro 5,4 proc., taigi iki dviženklės reikšmės dar toli, jau nekalbant apie pasaulinę rinką.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (17)