Sunkiai paaiškinami degalų kainų skirtumai Lietuvos miestuose  (5)

Degalų kainos vienuose Lietuvos miestuose yra didesnės, o kituose – pavydėtinai mažos, tačiau tai nebūtinai siejama su atstumu, kiek tenka degalus gabenti iki jų pardavimo vietos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į redakciją kreipėsi skaitytojas Vytautas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), kuris vyko iš Vilniaus į Kauną ir stebėjo kainų skirtumus pakeliui.

„Važiuojant į Kauną, prie Elektrėnų, užsidegė kuro lemputė, tad užsukau į „Lukoil“ degalinę, užsipyliau dyzelino, kiek pamenu, po 4,76 Lt. Atvažiavęs į Kauną apstulbau, kai pirmoje „Lukoil“ degalinėje pamačiau, kad dyzelinas kainuoja po 4,56 Lt. Važiuodamas atgal pažiūrėjau, kad Vievyje dyzelinas taip pat kainuoja po 4,76 Lt, o Vilniuje kaina siekė apie 4,5 Lt“, – dėstė skaitytojas.

Jis pasakojo, jog nesuprato, kodėl kainos Elektrėnuose ir Vievyje buvo didesnės, o iš kalbų su vietos gyventojais suprato, kad jie spėja, jog miesteliuose per maža konkurencija.

Kaltina kainų karus

Degalinių atstovai dėsto, jog viena priežasčių yra konkurencija kiekviename mieste dėl klientų.

„Kainų skirtumai yra dėl konkurencinės kovos, kainų karų ir jie vyksta ne tik maršrutu Vilnius – Kaunas, dar kitos kainos bus Šiauliuose ar Klaipėdoje“, – sako „Lukoil Baltija“ mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Pasak jo, dabar kiekvienas miestas yra tarsi atskira rinka, o degalų vežimo atstumas iki degalinės nėra esminis veiksnys kainai.

„Jei anksčiau Mažeikiai veždavo skirtingomis kainomis, dabar didelių kainų skirtumų dėl atstumo nuo Mažeikių nėra“, – teigia R. Turlinskas.

Lietuvos naftos prekybos įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius antrina, kad skirtingos kainos degalinėse yra kiekvienos įmonės kainodaros reikalas.

„Daugumoje degalinių tinklų kainos skiriasi priklausomai nuo miestų: mažmeninėje rinkoje vyksta arši kainų kova, kainų karai. Kartais vienas rinkos žaidėjų ima ir sumažina kainas, tada konkurentai yra priversti reaguoti taip pat mažindami kainas. Dėl to būna ir paradoksalių reiškinių, kai važiuojant link degalų gamybos vietos kaina didėja užuot mažėjusi“, – teigė L. Vosylius.

Dyzelinų kainos gali skirtis ir dėl išpardavimo

Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys sako, jog dyzelino kainos gali skirtis ne tik dėl rinkodaros sprendimų, bet ir dėl degalų apyvartos ar žieminio dyzelino išpardavimo.

„Reikia prisiminti, kad dabar žieminis dyzelinas keičiamas pusiau vasariniu, todėl dyzelino kaina gali būti mažinama ir dėl to, kad degalinių tinklai nori žieminį parduoti ir paruošti vietos kitai dyzelino rūšiai“, – teigė V. Šukys.

Jis sako, jog kainų skirtumai gali būti paaiškinami įvairiai ir iš pirmo žvilgsnio tai sunkiai paaiškinama.

„Keista, kad, pavyzdžiui, Mažeikiuose kainos yra vienos didžiausių – negalėčiau paaiškinti kodėl. Gal tai susiję su nedidele degalų apyvarta, tačiau degalų transportavimo sąnaudos ten turi būti vienos mažiausių“, – svarsto V. Šukys.

Tačiau, anot lietuviškų degalinių sąjungos vadovo, jei degalų kainos yra mažinamos dėl konkurencijos, jos yra mažinamos „ne iš gero gyvenimo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(7)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: