Virusai tobulėja, o antivirusai? Interneto vartotojų naivumas ir bandymai apsisaugoti.  (4)

„Šiandieną internetinis pasaulis labai pasikeitė ir dabar didžiausias pavojus yra ne virusai, kuriuo gali būti užsikrėstas kompiuteris, o sukčiavimas internete ir bandymas išvilioti asmeninę arba svarbią informaciją“, – apie internetinius pavojus pasakoja UAB „Atviros informacinės sistemos“ direktorė Ina Leibovič. Plačiau apie tai kalbasi technologijos.lt portalo žurnalistas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

– Kokia internetinių piktadarių veikla šiuo metu populiariausia?
– Pavojingiausias ir populiariausias – asmeninės informacijos, t.y., duomenų viliojimas su tikslu „uždirbti“ pinigus. Nesvarbu, ar tai fizinis asmuo, ar organizacija. Sukčiai ieško kelių, randa pažeidžiamą vietą ir per ją atakuoja kompiuterinį tinklą, kompiuterį ar kitokį įrenginį.

– Kaip reikėtų apsisaugoti? Ar tos priemonės pakankamos „atremti“ tas grėsmingas atakas?
– Pirmiausia, rekomenduojame naudotis antivirusine programa, kuri būtų laiku atnaujinama. Naudodami „internet security“ tipo apsaugą, būsite apsaugotas ne tik nuo jau žinomų, bet ir naujai atsirandančių pavojų. Taip pat vis populiaresnės tampa „debesų“ saugumo technologijos.

Mėgstantiems daug naršyti internete ir besinaudojantiems elektroninės bankininkystės paslaugomis yra sukurtos papildomos apsaugos, kurios irgi įtrauktos į „internet security“ tipo apsaugos produktus.

Įmonėms rekomenduojamos sudėtingesnės ir stipresnės apsaugas. Kokias problemas matote, kalbant apie kompiuterių vartotojus ir interneto grėsmes?  
Nors šiuo metu informacijos apie pavojus galima rasti pakankamai daug, bet žmonės neskuba rimtai galvoti apie realią grėsmę – mano, kad jos pralenks. Todėl vartotojai dažnai nesiima intensyvesnių veiksmų apsisaugoti. Tai yra didelė klaida.

Kokiomis priemonėmis domisi namų ir kuriomis – įmonių kompiuterijos vartotojai?
Namų vartotojai jau suprato, kad „anti-virus“ (bazinės) tipo apsaugos jau nepakanka. Todėl, pavyzdžiui, „Kaspersky Internet Security“ produktas kas metai tampa vis populiaresnis ir vartotojai renkasi būtent jį, siekdami užtikrinti patikimą apsaugą.

Eugenijus Kasperskis, „Kaspersky Lab“ generalinis direktorius, šįmet pristatydamas korporatyvinę naujos kartos apsaugą, pasakojo apie šių dienų grėsmes: „Mes įžengėme į naujų informacinių grėsmių, tikslinių atakų ir totalinio šnipinėjimo epochą, kai beveik kiekviena organizacija gali tapti kibernetinės atakos auka. Įsiveržimas gali nutikti dėl kenkėjų noro praturtėti, taip pat ir politiniais tikslais. Kenkėjai taiko vis sudėtingesnius ir įmantresnius metodus patekti į tinklą. Tokiomis sąlygomis vienintelis būdas užtikrinti bendrovės informacinį saugumą – kompleksiniai apsaugos sprendimai. Kurdamas IT saugumo sistemą kiekvienas vadovas turi nepamiršti, kad paprastų antivirusų laikas praėjo“.

Kiek vidutiniškai namų vartotojai ir įmonės per metus išleidžia saugumo priemonėms įsigyti ir atnaujinti?
Namų vartotojams nauja „internet security“ tipo licencija programai metams vienam kompiuteriui kainuoja 89 Lt, pratęsimas – 59 Lt.

Kaina įmonėms yra labai skirtinga, priklausomai nuo pageidaujamos apsaugos ir apsaugomų objektų. Taip pat nuo organizacijos – pavyzdžiui, mokslo įstaigoms gali būti taikomos specialios nuolaidos.

Kai kurie interneto vartotojai mano, kad antivirusinių produktų gamintojai kuria virusus tam, kad gautų pelną, prekiaudami antivirusines programas ir kitas saugumo priemones. Ką apie tai manote?
„Įtarimas, kad antivirusinių sprendimų kūrėjai rašo virusus toks pat teisingas kaip ir gaisrininkai patys padega namus, gydytojai nuodija žmones. Baisu pagalvoti, kuo tuomet užsiima meteorologai, vulkanologai ir prie jų dirbančios gelbėjimo tarnybos“ – Eugenijaus Kasperskio žodžius cituoja Ina Leibovič.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Julius Majauskas
(5)
(0)
(1)

Komentarai (4)