Vyriausybė leido skalūninių dujų žvalgybą Lietuvoje, neatmetama ir dujų išgavimo galimybė  (3)

Skalūnų dujų žvalgybos konkursas nebus stabdomas, o jį laimėjusiai bendrovei (tikėta, jog tai bus JAV energetikos bendrovė „Chevron“) bus suteikta galimybė ateityje ir išgauti dujas vakarų Lietuvoje, sako Lietuvos premjeras. Algirdas Butkevičius teigia, jog būtų nesąžininga leisti bendrovei investuoti tik į dujų žvalgybą, neleidžiant jų išgauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu Seimo pirmininkas "darbietis" Vydas Gedvilas sako manantis, kad pradžioje turėtų būti suteikta teisė tik žvalgyti, ir tik radus dujų, būtų priimtas sprendimas dėl jų gavybos.

„Jis (žvalgybos konkursas) tikrai nebus stabdomas, bet tose sąlygose, aš manau, derybų metu bus paprašyta, arba tiesiog pareikalauta, kad tasai, kuris konkursą laimės, kad sutartyje būtų įrašyti atskiri du atvejai. Pirmiausia, kad atlieka žvalgybą, taip pat jiems bus suteikta galimybė atlikti ir gavybą. Nes mes puikiai suprantame, kad investavus dideles sumas pinigų, jei vėl būtų atliekamas naujas konkursas, būtų nesąžininga prieš tą kompaniją“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Butkevičius, komentuodamas Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho pareiškimą, kad koalicija jau sutarė dėl skalūnų dujų žvalgybos.

Premjeras pakartojo, kad iki sutarties pasirašymo dar turi būti pakeisti du galiojantys įstatymai, kad dujų žvalgyba nesukeltų "tam tikrų rizikų žmonėms".

"Aš manau, kad žvalgyba pirmiausia bus atlikta, o paskui, visai suprantama, kad turint atliktus tyrimus ir pamačius, kad yra galimybės išgauti, jei ten bus skalūnų dujų, tada bus tęsiamas kitas procesas“, - sakė premjeras.

Seimo pirmininkas "darbietis" V.Gedvilas sako manantis, kad pradžioje turėtų būti suteikta teisė tik žvalgyti, ir tik radus dujų, priimti sprendimą dėl jų gavybos.

"Aš manau, kad pradžioje reikalinga žvalgyba, tiesiog mums reikia pasižiūrėti, kokius gelmėse mes turime turtus, reikia pasižiūrėti, ar mes turime, ar neturime tų dujų ir kiek mes jų turime - aš manau, kad pirma reikia tą padaryti, žvalgybą, ir po to jau priimti sprendimą dėl gavybos", - radijo "Znad Wilii" laidoje trečiadienį kalbėjo Seimo pirmininkas.

Pasak A.Butkevičiaus, skalūnų dujų gavyba galėtų būti pradėta po 4-5 metų.

„Tie du etapai bus išdėstyti laike. Nes mes manom, kad atlikus žvalgybą, jau geriausiu atveju gavyba galėtų prasidėti ne anksčiau kaip po 4-5 metų, vadovaujantis jau tarptautine praktika kitose šalyse“, - sakė ministras pirmininkas.

Valdančiosios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas trečiadienį pareiškė, jog valdantieji beveik sutarė leisti skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje.

Dviejų Seimo komitetų vadovai pasiūlė Vyriausybei stabdyti sutarties su "Chevron" pasirašymą, kol bus pakeisti įstatymai, reguliuojantys skalūnų dujų išteklių žvalgybą ir gavybą. Taip pat siūlyta sudaryti darbo grupę šioms problemoms spręsti bei įvertinti skalūnų naudojimo ekonominę naudą.

Vyriausybė netrukus turėtų apsispręsti, ar leisti skalūnų dujų žvalgybą "Chevron". Šiuo metu Lietuva visas dujas gauna iš Rusijos koncerno "Gazprom".

Skalūnų dujos komerciniu būdu dideliu mastu išgaunamos Jungtinėse Valstijose. Europoje šie projektai sulaukė didelio pasipriešinimo iš aplinkosaugininkų, kurie teigia, kad hidraulinis ardymas, naudojamas skalūnų dujoms išgauti, kenkia aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: