Espo pripažino, kad Lietuvos pastabos Baltarusijai dėl Astravo AE – pagrįstos  (5)

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas pripažino, jog Lietuvos pastabos Baltarusijai dėl statomos Astravo atominės elektrinės (AE) yra pagrįstos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Komiteto išvadose sakoma, jog Baltarusija pažeidė Espo konvencijos reikalavimus dėl kaimyninės šalies visuomenės informavimo, dėl poveikio aplinkai vertinimo dokumentų teikimo kitai šaliai išvadoms gauti, dokumentų turinio, planuojamos ūkinės veiklos alternatyvų nagrinėjimo ir galutinio sprendimo dėl veiklos leistinumo“, - sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Jo žodžiais, Baltarusija įpareigojama tęsti poveikio aplinkai vertinimo procedūras pagal Espo konvencijos reikalavimus, kad būtų atsakyti visi Lietuvos užduoti klausimai ir įvertinti visi komentarai. „Baltarusija taip pat įpareigojama priimti galutinį sprendimą dėl AE statybos vietos laikantis Espo konvencijos reikalavimų, t. y. jis turi būti paremtas poveikio aplinkai vertinimo dokumentų išvadomis, dvišalių konsultacijų rezultatais“, - pabrėžia V. Mazuronis.

Lietuva nuo 2008 m. dalyvauja Astravo AE tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo su Baltarusija procese. Ministro teigimu, tenka konstatuoti, kad, nepaisant daugkartinių oficialių mūsų šalies prašymų, išlieka neatsakyti klausimai dėl branduolinės saugos standartų ir aplinkosaugos reikalavimų laikymosi įgyvendinant šį projektą. Skundą Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetui ir Espo sekretoriatui dėl Baltarusijos veiksmų, kuriais ji galimai pažeidžia Espo konvenciją, Lietuva pateikė 2011-ųjų birželį. Šių metų kovą komitetas skundą baigė nagrinėti ir parengė galutines išvadas. Jos turės tvirtinamos būti kitų metų birželio mėnesį vyksiančiame Espo konvencijos šalių susitikime.

Astravo AE statoma už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (5)