Kaip ištrūkti iš skęstančio automobilio?  (0)

Į vandenį įkritęs automobilis nuskęsta per 60 sekundžių tai atvejais, jei durys lieka uždarytos. Duris atidarę keleiviai taip pat turi mažai laiko ištrūkti, nes vanduo saloną užlieja per kelias akimirkas.*


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausi tragišką baigtį lemiantys veiksniai yra panika ir netinkami būdai išsilaisvinti iš skęstančio automobilio. Rami reakcija ir kelių paprastų taisyklių laikymasis gali padėti išsigelbėti.

Išlikite ramūs

„Kiekvienas nelaimingas atsitikimas smarkiai išgąsdina, tačiau ypač didelis pavojus keleiviams gresia automobiliui įkritus į vandenį. Visų svarbiausia, reikia suvaldyti emocijas ir susikoncentruoti į keletą būtinų žingsnių“, – perspėja „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbigniewas Weselis. 

Pasiruoškite susidūrimui

Suvokus, kad automobilis netrukus įkris į vandenį, reikia užimti saugią sėdėjimo poziciją – tvirtai ištiesti rankas prieš vairą vadinamąja 10-os ir 2-os valandų pozicijomis (įsivaizduojant, kad vairas atitinka laikrodžio išdėstymą). „Yra didelė tikimybė, kad susidūrimas su vandens paviršiumi aktyvuos saugos oro pagalvių sistemą, todėl automobiliui skęstant ypač svarbi kūno laikysena. Tai įvertinę sumažinsite riziką apsvaigti ar susižeisti nuo išsiskleidžiančių oro pagalvių“, – sako skubios medicininės pagalbos ekspertas Adamas M. Pietrzakas.

Atsisekite saugos diržus

Negalima švaistyti laiko mėginant kviesti pagalbą telefonu – skęstančiame automobilyje yra svarbi kiekviena sekundė. Dėl to iš karto reikia atsisegti saugos diržus. Pirmiausia turite išsilaisvinti patys ir nieko nelaukdami atsegti prisegtus vaikus. Pirmiausia reikia pradėti nuo vyriausiojo, kuris galėtų padėti kitiems. 

Atidarykite langą

Langas yra evakuacijos kelias. Jį reikia atidaryti kiek įmanoma greičiau, kol dar veikia elektronikos sistemos, nes bandymas jį išdaužti gali būti sudėtinga ir daug laiko reikalaujanti užduotis. Atidarydami tik langus, o ne duris, turėsite daugiau laiko saugiai palikti automobilį. 

Vos atidarius duris, automobilis nustoja plūduriuoti ir pradeda labai greitai skęsti. Be to, po vandeniu atsidūrusio automobilio durų dažniausiai neįmanoma atidaryti dėl slėgio skirtumo tol, kol visas salonas neprisipildo vandens. Jei nepavyksta atidaryti lango, jį reikia išdaužti pasinaudojant tvirtu daiktu, pavyzdžiui, raktais ar gesintuvu.

Į paviršių reikia kilti ramiai, laipsniškai iškvepiant šiek tiek plaučiuose esančio oro. Tai yra ypač svarbu, nes kylant iš 5 metrų gylio galima patirti barotraumą. „Praradę suvokimą, kurioje pusėje yra paviršius, turite stebėti oro burbulų judėjimo kryptį. Jie visada juda linkme, kuria reikia sekti. Tačiau šis patarimas gali nepadėti upėje arba esant stipriems sūkuriams“, – pataria „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai. 

* šaltinis: www.cbc.ca – Gordono Giesbrechto atliktas tyrimas (Manitobos universitetas).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(1)

Komentarai (0)