Tarptautinis konsorciumas su Lietuvos inžinieriais pasiekė proveržį kuriant naujo tipo sprogmenų aptikimo technologiją (Video)  (0)

Naujas sprogmenų ieškiklis, kurio veikimas pagrįstas pažangia optine technologija, gali aptikti mažesnius nei 1 mg sprogmenų pėdsakus 20 metrų atstumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Optix“ konsorciumas sėkmingai pagamino ir išbandė kilnojamąjį sprogmenų ieškiklio prototipą, gebantį aptikti itin mažus sprogmenų kiekius 20 metrų atstumu. Tai neįkainojama paspirtis policijai ir saugumo pajėgoms kovoje su sprogdintojų atakomis. Nė vienai kitai tyrimų organizacijai ar kompanijai iki šiol nepavyko pasiekti panašių rezultatų. Europos pramonei šis pasiekimas suteikia unikalią galimybę pirmiems pateikti technologiją rinkai. „Optix“ konsorciumas, kuriam vadovauja Ispanijos konsultacijų ir technologijų tarptautinė bendrovė „Indra“, gavo 2,4 mln. eurų (8,3 mln. litų) paramą iš Europos Komisijos.

OPTIX project GA no 218037 video from VIDEOS on Vimeo.

 

„Galimybė per didesnį atstumą aptikti sprogmenų pėdsakus padidins saugumą kiekvienu atveju. Tai ne tik pagerins saugumą, bet ir sumažins nepatogumus eiliniams žmonėms, nes ši sprogmenų aptikimo sistema yra neinvazinė ir nepavojinga“, – aiškino Alberto Calvo, „Indra“ saugumo direktorius.

Kaip veikia optinė sprogmenų aptikimo sistema?

Sistemoje naudojama pažangi optinė technologija. Pasitelkus lazerius, kurie gali preciziškai nustatyti sprogmenų molekulinę ir atominę struktūrą, įtaisas gali greitai ir nuotoliniu būdu nuskenuoti įtarimą keliantį objektą, tokį kaip automobilis, lagaminas ar bet kokią nepermatomą dėžę ir pastebėti pėdsakų liekanas. To pakanka, nes gaminti, tvarkyti bei gabenti sprogmenis nepaliekant pėdsakų praktiškai neįmanoma – likučiai prikimba prie objektų, kuriuose transportuojami, paviršių, taip pat rankų, kuriomis yra liečiami, ir daiktų, kuriuos liečia šios rankos.

Siekiant sistemą padaryti kilnojamą, ji bus integruota į platformą ant ratukų, kuri gali būti pervežama standartinio dydžio autofurgonu į reikalingą vietą. Tokia platforma važinės po automobilių stovėjimo aikštelę ar gatvę, skenuodama paviršius, ant kurių galėtų būti pėdsakų, pavyzdžiui, vairus ar automobilio dureles. Operatoriai šią platformą valdys nuotoliniu būdu iš nešiojamojo kompiuterio, į kurį bus tiesiogiai gaunami „Optix“ skenavimo rezultatai.

„Optix“ projektas susitelkė į dviejų sprogmenų aptikimo technologijų plėtrą ir panaudojimą: 

  • LIBS spektroskopija, kuris identifikuoja elementariąsias lūžio emisijas (atomines ir molekulines), sugeneruotas po sužadinimo didelės energijos lazeriu ir 
  • Ramano spektroskopija, kuri matuoja molekulių, kurios buvo sužadintos lazeriu, vibracijos pokyčių būsenas, ir leidžia nedviprasmiškai nustatyti jų molekulinę struktūrą

Dalimi šio projekto tyrimų tapo ir erdvinės kompensacijos Ramano spektroskopijos pritaikymo rezultatai. Šis Ramano spektroskopijos variantas leidžia atlikti itin tikslią cheminę objektų, paslėptų po sunkiai permatomą paviršių, analizę. Tai ir įgalina nuotolinį sprogmenų, esančių nepermatomose dėžėse, atpažinimą.

Teigiami bandymų rezultatai ir įvairiapusis pritaikymas rinkoje

„Optix“ prototipas jau buvo sėkmingai išbandytas laboratorijoje, lauko sąlygomis, imituojamomis realių situacijų sąlygomis ir įvairiomis oro sąlygomis. Planuojami tolimesni bandymai, kurių metu bus siekiama padidinti jautrumą, tikslumą ir sistemos tvirtumą prieš ją pateikiant Europos policijos ir saugumo pajėgoms. Sistemos komercinis pritaikymas turėtų dvipusę naudą: pagerintų ir gyventojų saugumą, ir Europos pramonės konkurencingumą, sumažindama žemyno priklausomybę nuo importuojamų technologijų.

Greta šios sistemos pritaikymo nuotoliniam sprogmenų aptikimui, „Optix“ konsorciumo sukurta lazerinė technologija demonstruoja įdomias galimybes ir kitose srityse, ypač teisminiuose tyrimuose.

Siekiant garantuoti programos sėkmę, buvo aktyviai įtraukti ir galutiniai šios sistemos naudotojai – Europos policijos ir saugumo pajėgos, besispecializuojančios aptinkant ir neutralizuojant sprogmenis. Surengtos sesijos su ekspertais iš Ispanijos nacionalinės policijos (Guardia Civil), Katalonijos policijos (Mossos de D´ Esquadra), Baskų policija (Ertzaintza), taip pat su policijos atstovais iš Rumunijos, Lenkijos ir Italijos, siekiant jiems pademonstruoti technologiją ir jos galimybes.

„Optix“ yra vienas iš daugelio saugumo srities projektų, gaunančių paramą iš Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir plėtros programų.

Apie „Optix“ konsorciumą

„Optix“ konsorciumą, kuriam vadovauja „Indra“, sudaro pramonės ir akademiniai partneriai: Švedijos gynybos tyrimų agentūra (FOI), Lietuvos įmonė „Ekspla“ ir Olandijos „Avantes“, Klaustalo ir Dortmundo (Vokietija), Vienos (Austrija) technikos universitetai ir Malagos universitetas (Ispanija), taip pat Ispanijos nacionalinės policijos TEDAX – sprogmenų sunaikinimo dalinys kaip pirmojo lygio naudotojas ir institucinis partneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)