Alternatyvus betonas iš saulėgrąžų lukštų  (0)

Saulėgrąžų lukštai paprastai laikomi bevertėmis šiukšlėmis, tačiau Turkijos inžinierių tyrimo rezultatai byloja, kad tai yra puiki betono žaliava, rašo "Gizmag.com". Iš saulėgrąžų lukštų pagamintas betonas mažiau eižėja – ypač atšilus po šalčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tyrėjai atkreipia dėmesį, kad kuo didesnė saulėgrąžų lukštų koncentraciją betono skiedinyje, tuo labiau betonas tinka tik kaip izoliacinė medžiaga. Mažesnis lukštų kiekis suteikia betonui lengvumo, o toks betonas visiškai tinka statybinėms konstrukcijoms, nors tyrėjai pažymi, kad lukštų betonas labiau tiktų vienaukščiams žemės ūkio paskirties pastatams.

Saulėgrąžų lukštai pasižymi ir dideliu energiniu kaloringumu, todėl tiktų ir biomasės kuro gamybai. Turkijos Namiko Kemalo universiteto inžinierių darbas publikuotas žurnale "International Journal of Environment and Waste Management".

Turkija yra devintoji didžiausia pasaulyje saulėgrąžų augintoja: 584 tūkst. hektarų per metus užauginamas beveik milijonas tonų saulėgrąžų. Didžioji jų dalis naudojama spaudžiant saulėgrąžų aliejų. Gamybos procese lieka apie 300 tūkst. tonų nebereikalingų saulėgrąžų lukštų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (0)