Kroatų mokslininkai dresuoja bites minų laukų Balkanuose nukenksminimui  (0)

Kroatijos mokslininkai moko bites užuosti Balkanų pusiasalyje po karinių konfliktų likusias nesprogusias minas, informuoja "msn.news.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficiali statistika byloja, kad nuo 1991 m. kariniuose Balkanų konfliktuose apie 2,5 tūkst. žmonių žuvo sprogus minoms. Vien Kroatijos teritorijoje per ketverius karo metus buvo padėta apie 90 tūkst. minų.

"Bitei nieko nereiškia įsidėmėti sprogmenų kvapą, kurio vėliau ji galės tikslingai ieškoti, pasakoja Zagrebo universiteto profesorius Nikola Kežičius (Nikola Kezic). – Mes padarėme išvadą, kad bitės gali tiksliai surasti objektą (sprogmenį), ir savo eksperimentų rezultatais esame labai patenkinti."

Bičių "kariniu parengimu" besirūpinančio N. Kežičiaus žodžiais tariant, itin jautri šių vabzdžių uoslė įgalina bites ne tik įsiminti, bet ir greitai atpažinti sprogmenį, kurio sudėtyje yra trotilo. Bičių dresavimo procesas vyksta taip: eksperimentinėje aikštelėje tyrėjai įrengia "šeryklėles" – kai kuriose be cukraus pabarstyta ir trotilo. Tokiu būdu mokslininkai mėgina bites išmokyti taip, kad sprogmenų kvapas joms asocijuotųsi su maistu.

"Nesakome, kad rasime visas minas, - pareiškė kroatų mokslininkas. – Tačiau minų laukus reikia nuodugniai pertikrinti net ir po išminuotojų atlikto darbo. Moksliškai įrodyta, kad nukenksmintuose minų laukuose gali likti nesurastų užtaisų. Kaip tik tais atvejais bitės labai pagelbėtų išminuotojams."

Be bičių minų pasaulyje ieško specialiai dresuoti šunys ir žiurkės, tačiau šie gyvūnai dažnai patys tampa minų aukomis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)