Būsimuosius „Android“ įrenginius bus galima atrakinti veido mimika  (1)

JAV Patentų biuras neseniai paviešino informaciją apie „Google“ užpatentuotą mobilių įrenginių atrakinimo technologiją, kuri remiasi įvairios žmogaus veido mimikos atpažinimu, skelbia BBC.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Android“ telefonų savininkai savo įrenginius atrakinti su priekine kamera gali nuo praeitų metų, kuomet pasirodė ketvirtoji operacinės sistemose versija, geriau žinoma „Ice Cream Sandwich“ pavadinimu. Tačiau tik pristačius šį apsaugos mechanizmą, internete pasirodė nemažai vaizdo įrašų, kuriuose rodoma kaip galima jį nesunkiai apeiti naudojantis telefono savininko nuotraukomis.

Siekdami ištaisyti „Face unlock“ funkcijos spragą, „Google“ programuotojai naujausioje „Jelly Bean“ versijoje įdiegė veido autentiškumo patikrinimą – mirktelėjimo atpažinimą. Tačiau ir šį kartą pasirodė, kad tai saugumo pakankamai neužtikrinantis atnaujinimas. Atrodo patente aprašytas sprendimas turėtų būti naujausias technologijos patobulinimas.

Dar praeitų metų birželį užregistruotame, tačiau tik visai neseniai viešai paskelbtame dokumente rašoma, kad mobilusis įrenginys atpažins ne tik žmogaus veidą ir žvilgsnį, bet ir „veido ženklus“. Tokių veido išraiškų pavyzdžiai galėtų būti antakių suraukimas, liežuvio iškišimas, šypsojimasis pravira burna ar kaktos suraukimas.

Mimikų atpažinimas būtų vykdomas analizuojant priekine kamera nufilmuotą trumpą vaizdo įrašą, o tiksliau jį sudarančių statinių vaizdų seką. Taip būtų siekiama nustatyti, ar žmogus iš tiesų atliko visus veiksmus, kuriuos būtina atlikti siekiant išgauti iš anksto nustatytą veido išraišką. Be to, programinė įranga fiksuotų ar keičiasi savininko veido kampas – šie duomenys būtų įrodymas, kad prieš kamerą nėra rodoma žmogaus nuotrauka su veido mimikos animacijomis.

Pastaruoju būdu buvo nulaužta „Android 4.1.1” operacinės sistemos versijoje veikianti veido ir mirksėjimo atpažinimo funkcija. Grupė programinės įrangos saugumą išmanančių studentų iš Britų Kolumbijos universiteto ją nulaužė itin paprastu būdu – naudodamiesi nuotraukų redagavimo programa. Kaip tai atrodo galite pamatyti šiame vaizdo įraše:


„Google“ patente aprašyta patobulinta veido atpažinimo technologija naudotų sudėtingesnį algoritmą, kuris apdorotų visą seriją veidu atliekamų veiksmų, tad panašūs triukai neturėtų suveikti. Pavyzdžiui, norint atrakanti telefoną, žmogus turėtų sumirksėti, pasukti galvą ir tuomet sumirksėti dar kartą.

Tačiau patento dokumente numatyta, kad net ir šio patobulinimo gali neužtekti, kadangi kamerai galėtų būti parodytas vaizdo įrašas, kuriame veiksmų serija yra sumodeliuota. Tam, kad programinė įranga susidorotų ir su tokiu apgavystės būdu, patente numatyta įrenginio galimybė į savininko akis blykstelėti skirtingų spalvų šviesą bei analizuoti, ar ji deramai atspindima atliekant veido mimikų serijas. Be to, ateities telefonuose diegiant trimačius tolimačius, specialiais lazeriais būtų galima analizuoti ir veido kontūrus.

BBC kalbintas „Google“ atstovas atsisakė suteikti daugiau informacijos apie šią technologiją, tačiau atskleidė, kad bendrovė užpatentavo ir daugiau jos darbuotojams kilusių idėjų bei pažymėjo, kad ne visos jos virs produktais ar paslaugomis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)