Tyrimas: jaunieji programuotojai iš Lietuvos emigruoti neketina  (10)

Vos 16% Lietuvos informatikos studentų baigę studijas norėtų dirbti užsienyje, rodo beveik 500 būsimųjų programuotojų apklausa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

53% informatikų po studijų planuoja dirbti Lietuvoje, 23% ketina imtis savo verslo, 16% norėtų dirbti užsienyje, o likę 8% dar buvo neapsisprendę, paaiškėjo apklausus 495 informatikos ir su ja susijusių specialybių studentus. Apklausą, bendradarbiaudama su 4 Lietuvos universitetais, inicijavo programavimo ir el. verslo paslaugas teikianti NFQ grupė.

Profesorius Rimantas Vaicekauskas, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto Informatikos katedros vedėjas, komentuoja, kad nedidelis norinčių dirbti užsienyje studentų skaičius rodo jaunųjų informatikų matomą realią galimybę savo sugebėjimus realizuoti Lietuvoje.

„Be to, užsienio kompanijų filialų atsiradimas nutrina ribą tarp darbo Lietuvoje ir svetur, todėl išvykimo klausimas informatikams nėra aktualus“, – sako R. Vaicekauskas.

Apklausos duomenimis, labiausiai IT studentus domina Java programavimo kalba (ją kaip bent vieną iš variantų nurodė 60% respondentų), toliau rikiuojasi HTML/CSS (47%), C/C++ (47%), JavaScript (38%), PHP (38%), C# (31%), Python (23%) ir Ruby (10%) kalbos. Studentams šiuo metu įdomiausia Web (žiniatinklio) programavimo aplinka (37% respondentų), o Desktop applications (programos stacionariesiems kompiuteriams) bei Mobile (mobiliosios programėlės) domina atitinkamai 25% ir 15% jaunųjų programuotojų.

Paulius Insoda, NFQ projektų padalinio vadovas, aiškina, kad studentų susidomėjimas interneto technologijomis atitinka dabartines ir ateities verslo realijas, nes vis daugiau sistemų jau veikia internete arba į jį migruoja.

„Šiuo metu lengviausiai darbą rastų PHP specialistas, tiesa, darbo netrūksta ir Java bei kitų populiariųjų kalbų programuotojams. Populiariųjų kalbų mokėjimas kartu reiškia ir daug platesnes galimybes rinktis darbdavį, o patekus į darbuotojų tobulėjimą skatinančią bei stiprią įmonę, greitai susikaups ir rinkoje labiausiai vertinama programuotojo savybė – patirtis. Būtent ji, o ne konkreti programavimo kalba, labiausiai lemia ir atlyginimo dydį“, – komentuoja P. Insoda. 

NFQ tyrimas taip pat parodė, kad renkantis darbdavį informatikams svarbiausia galimybė tobulėti bei įdomūs įmonės plėtojami projektai, šie kriterijai kiek pranoko atlyginimo dydį. Įmonės dydis ar užsienio kapitalas studentų nebuvo įvardinti kaip svarbūs kriterijai ieškant darbo. Apklausos duomenimis, vos baigę studijas jaunieji programuotojai tikėtųsi vidutiniškai 1.884 Lt atlyginimo „į rankas“, o motyvuojantis patyrusio IT specialisto atlyginimas, studentų nuomone, vidutiniškai sudarytų 5.760 Lt.

Tarp dažniausiai studentų minimų dominančių įmonių buvo „Barclays“ technologijų centras (69 paminėjimai), NFQ (45), „DevBridge“ (27), „IBM Lietuva“ (23) ir „Blue Bridge“ (20).

Sausį-balandį vykdytoje anoniminėje apklausoje dalyvavo 495 informatikos ar su informatika glaudžiai susijusių specialybių studentai iš Vilniaus Universiteto Matematikos ir Informatikos fakulteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Fundamentaliųjų mokslų fakulteto, Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto bei Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto. Visą tyrimą rasite adresu http://www.nfq.lt/tyrimai/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (10)