Vejos priežiūrai „Husqvarna“ siūlo naudoti robotus vejapjoves (Video)  (5)

Vasara daugeliui individualių namų, sodybų ar kolektyvinių sodų šeiminininkų asocijuojasi ir su žalia prie namo nusidrieskusia pievele. Kiekvienas veją prižiūrintis šeimininkas turi savo nuomonę, kaip dažnai derėtų pjauti veją ir ją tinkamai prižiūrėti, kieno – jo paties ar kaimyno vejapjovė geresnė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dažniausiai naudojamos benzininės ar elektrinės vejapjovės, sparčiai populiarėja robotai vejapjovės. Sukurti beveik prieš dvi dešimtis metų jie taip patobulėjo, kad jau tapo rimta alternatyva, renkantis žolės priežiūros įrangą. Pasaulinis aplinkos priežiūros lyderis „Husqvarna“ yra robotų vejapjovių gamybos lyderis, visame pasaulyje jau pardavęs daugiau nei 200.000 tokių vejapjovių. Lyderystę įtvirtinti padėjo dar 1995 m. sukurti pirmieji robotai, nuolat tobulinamos technologijos ir beveik 20 registruotų patentų. „Husqvarna“ rinkodaros vadovas Baltijos šalims Tadas Gudauskas pastebi, kad pastaraisiais metais robotų vejapjovių pardavimai savo tėvynėje Švedijoje jau pralenkė įprastų vejapjovių pardavimus, ir ši tendencija tik stiprėja: „Švedijoje vasara dar trumpesnė nei pas mus, Lietuvoje, ir niekas nebenori gaišti laiko pievelės pjovimui. Žinia apie tai, kad robotai patys pjauna žolę, sklinda iš lūpų į lūpas. Kaimynai iš pradžių įtariai nužiūri kaimynus, kurie vietoje to, kad vasarą šienautų žolę, važiuoja buriuoti – o paskui ir patys įsigyja tokį veją prižiūrintį robotą.“ Robotai vejapjovės, lyginant su šiuo metu dažniausiai naudojamomis benzininėmisvejapjovėmis, turi nemažai privalumų. Pirmiausia, nebereikia rūpintis vejos pjovimu. Roboto vejapjovės darbo sezonas gali prasidėti vos nutirpus sniegui ir baigtis iškritus pirmajam sniegui. Šie robotai nebijo nei kaitrios saulės, nei liūties, tad tokios vejapjovės šeimininkas gali daugiau laiko skirti savo šeimai, verslui ir pomėgiams, o ne žoliapjovės stumdymui.

 

Robotas vejapjovė yra visiškai automatizuotas. Jis pjauna žolę, kol jo akumuliatoriui pakanka pajėgumo. Kai akumuliatorius išsikrauna, robotas vejapjovė pats susiranda pakrovimo stotį ir pats į ją įvažiuoja, pasikrauna akumuliatorių ir vėl važiuoja dirbti. Svarbu ir tai, kad šie robotai yra draugiškesni aplinkai nei benzininės vejapjovės: varomi elektros varikliais, robotai vejapjovės veikia itin tyliai ir neteršia aplinkos išmetamosiomis dujomis.

Ypatingą dėmesį „Husqvarna“ skiria savo gaminių saugumui, todėl Husqvarna Automower robotai dirba naudodami ne tiesioginį srovės šaltinį (ne nuolat prijungti per pievelę besidriekiančiu elektros laidu), o naudodami juose įmontuotus akumuliatorius. Energija iki pakrovimo stoties atvedama žemos įtampos (24 V) maitinimo kabeliu, kurį galima pritvirtinti prie žemės kabėmis – po kelių savaičių jo žolėje beveik nesimatys (arba galima įterpti į žemę iki 20 cm cm gylyje).

Netradicinis ir robotų vejapjovių žolės pjovimo įrankis: įprastos vejapjovės naudoja masyvų greitai besisukantį peilį, kuris tiesiog nudaužo žolę. Husqvarna Automower robotuose ant besisukančio disko montuojami aštrūs kaip skustuvas peiliukai, kurie išsiskleidžia veikiami išcentrinės sukimo jėgos. Toks skutimas reikalauja mažesnių energijos sąnaudų ir labiau tausoja žolę. Be to, toks pjovimo įrankis yra kur kas saugesnis: robotą pakėlus, jo pjovimo peiliukus sukantis diskas visiškai sustoja per 2 sekundes. Vejapjovės peiliukai automatiškai stabdomi ir robotui atsitrenkus į kliūtį ar užvažiavus ant kokio nors daikto – dviračio, riedlentės ar pan.

 

Įdomus ir sprendimas pjauti ne lygiagrečiomis juostomis (nors toks pjovimo būdas būtų greitesnis), o judant atsitiktine tvarka. Tai leidžia tolygiai nupjauti visą veją, vieną sykį žolę nupjaunant iš vienos, kitą – iš kitos pusės. Be to, tokiu būdu stiprinamas vejos pagrindas: Husqvarna Automower robotai, nuolat judėdami chaotiškais zigzagais, nesumina dirvos tam tikrais raštais, o savo ratais švelniai sujudina visą dirvos paviršių, taip stiprindami šaknų sistemą. Kad veja būtų tanki, vejos priežiūros specialistai rekomenduoja ją pjauti dažnai ir tik po truputį. Robotai vejapjovės neleidžia žolei užaugti, kaskart nupjaudami tik pačią viršunėlę (1- 2 mm). Kadangi tai daro dažnai, skatina žolės augimą, nuo to sustiprėja ir žolės šaknų sistema. Nupjauta žolė krinta atgal į dirvą kaip natūrali greitai suyranti organinė trąša. Nuolat pjaunama žolė yra trumpa ir tanki, todėl į orą nepakyla alergenai – tai padeda išvengti alergijų.

 

Robotai vejapjovės veikia itin tyliai. Pjaudami žolę, jie skleidžia apie 63 dB (A) garsą – maždaug tiek, kiek šiuolaikiška barzdaskutė (palyginkite su įprastinių vejapjoviųskleidžiamu 95-100 dB (A) triukšmu!) Robotą vejapjovę galima drąsiai palikti dirbti sode, žinant, kad dirbdamas jis netrikdys nei šeimininko, nei kaimynų ramybės. Dėl šios priežasties robotų vejapjovių savininkai leidžia jiems dirbti ir naktį – juo labiau, kad naktį naudojamas pigesnis elektros tarifas.

Robotai vejapjovės yra nepigus įrenginys (Husqvarna Automower kaina – nuo 3700 Lt), tačiau bet kokia kita kokybiška vejapjovė taip pat kainuos apie 1.500 – 2000 Lt. Vienok renkantis naują vejapjovę, derėtų papildomai įvertinti, kiek kainuoja jūsų darbo ar laisvalaikio valanda (arba kiek sumokate, kad žolę jūsų pievelėje nupjauna kažkas kitas); ką jums reiškia kokybiškas laisvalaikis su šeima ar jūsų pomėgiai. Reikia atsižvelgti ir į eksploatacines išlaidas: jei savo pievelę bent kartą per savaitę šienautumėte įprasta benzinine vejapjove, per sezoną (20 savaičių) vien benzinui išleistumėte ne mažiau nei 90 Lt. Tuo tarpu robotai vejapjovės tinklo elektros energiją naudojama tik akumuliatorių įkrovimui. Robotų vejapjovių akumuliatoriams visiškai pakrauti užtenka 1 val., o vieno įkrovimo užtenka maždaug 1 – 1,5 val. darbo laikui. Energijos sąnaudos – 0.035 kWh – t.y., kaip vienos 40 W lemputės. Jei robotas vejapjovė dirbtų visą parą (1 val. krauna akumuliatorius ir 1 val. dirba), per dieną sunaudotų 0,83 kWh energijos, per mėnesį – 25 kwh energijos. Mokėdami už elektrą įprastiniu 50,1 ct/kwh tarifu, per mėnesį vejos priežiūrai išleistumėte 12,50 Lt. Husqvarna Automower robotas vejapjovė turi kelias apsaugos nuo vagystės sistemas. Pirmiausia, jis neveiks jokiame kitame plote, išskyrus tą, kuriame dirbti yra užprogramuotas. Be to, robotą sustabdžius ar pakėlus nuo žemės, įsijungia garsinė signalizacija, kuriai išjungti reikalingas PIN kodas. Galiausiai, kai kurie robotųvejapjovių modeliai komplektuojami su GPS moduliu (į kitus modelius GPS modulį galima įdiegti pasirinktinai) ir vagystės atveju į savo šeimininko mobilųjį telefoną siunčia pagalbos signalą bei buvimo vietos koordinates. Svarbu žinoti, kad visi Husqvarna robotai vejapjovės turi individualų identifikacinį numerį ir registruojami pasaulinėje duomenų bazėje – todėl net kitoje šalyje pavogtą robotą perinstaliuoti atnešęs žmogus tikrai sulauks nepatogių klausimų ir teisėsaugos dėmesio.

 

Robotai vejapjovės instaliuojami gan paprastai: tereikia jiems priskirtos teritorijos perimetrą nužymėti specialiu kabeliu, kurio neperžengti padeda robotuose įmontuoti jutikliai. Robotai vejapjovės tinka net ir sudėtingo išplanavimo ar reljefo plotuose – tereikia tuo pačiu perimetro kabeliu pažymėti vietas, į kurias robotas nebūtų įleidžiamas (aplink gėlynus, tvenkinius ar dekoratyvinius medelius). Jei sklypo išplanavimas išties sudėtingas ir ten sunku patekti judant atsitiktine tvarka, robotą galima užprogramuoti taip, kad kai kuriuose sklypo plotuose robotas vejapjovė praleistų 10 – 15% savo darbo laiko. Husqvarna Automower puikiai susidoroja ir su nelygiu reljefu – gali įveikti iki 35% įkalnes, tačiau pakankamai kompaktiškas, kad atkartototų nelygios vejos išlinkius, tad nenugremš „kalnelių“, kaip tai padarytų masyvesnės vejapjovės.

 

Lietuvoje Husqvarna robotai vejapjovės parduodami nuo 2008 metų tačiau reikėjo laiko, kad žmonės įsitikintų jų teikiama nauda ir patikimumu. Dėl nuolat didėjančio patenkintų klientų skaičiaus bei plataus Husqvarna aptarnaujančių prekybos partnerių tinklo jau šiais metais planuojamas spartus robotų vejapjovių naudotojų skaičiaus didėjimas.

Husqvarna Automower – ne prašmatnus žaisliukas, o darbo įrankis, kuris patikimai tarnaus ilgus metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(0)
(24)

Komentarai (5)