Siurprizas: agresyvūs vaizdo žaidimai nedaro žalos vaikams  (6)

Tokie agresyvūs vaizdo žaidimai kaip „Grand Theft Auto“ ar „Mortal Kombat“ nedaro žalos vaikams ir net gali turėti terapinį poveikį, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nustatė, kad net tuo atveju, jei vaiką kankina dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimas ar depresija, nėra jokių įrodymų, kad tokie žadimai darytų neigiamą poveikį jų psichikai.

Šie rezultatai prieštarauja nuogąstavimams, jog žiaurūs vaizdo žaidimai gali skatinti patyčias, muštynes, smurtinius puldinėjimus ir net žmogžudystes.

Kad pažiūrėtų, ar tokie žaidimai kursto vaikų pyktį bei agresiją, psichologas, mokslų daktaras Chrisas Fergusonas ištyrė 377 vaikus, kurių vidutinis amžius buvo 13 metų. Jiems visiems buvo būdinga tam tikra padidėjusio dėmesio deficito forma ar depresijos simptomai.

Jo komanda iš Floridos Stetsono universiteto nustatė, kad „nėra jokių įrodymų, jog smurtą vaizduojantys žaidimai skatintų pažeidžiamus vaikus su kliniškai išryškėjusiais psichinės sveikatos simptomais kabinėtis prie kitų vaikų ar elgtis nusikaltėliškai“.

Atvirkščiai, jie pastebėjo, kad kai kuriais atvejais tokie žaidimai padėdavo vaikams išsikrauti, sumažindavo jų polinkį į agresyvumą ir kabinėjimąsi.

Šio tyrimo rezultatai, paskelbti žurnale „Springer’s Journal of Youth and Adolescence“, paremia Amerikos slaptosios tarnybos paruoštą ataskaitą, kurioje agresija ir stresas susiejamas ne su žiauriais vaizdo žaidimais, bet jaunimo smurtu.

Tačiau klausimas išlieka, ar tokie žaidimai turėjo įtakos šiurpiausiais jaunuolių smurto atvejais, pavyzdžiui, Sandy Hooko mokyklos atveju, kai 20 metų karinių žaidimų fanas Adamas Lanza nužudė 28 moteris ir vaikus.

A.Lanza kiekvieną dieną valandų valandomis žaisdavo vaizdo žaidimus, įskaitant „Call of Duty“.

Ch. Fergusonas perspėjo, kad aiškinant tokius kraštutinius atvejus, remtis jų tyrimo rezultatais negalima.

„Žvelgiant statistiškai, būtų kur kas keisčiau, jei jaunas nusikaltėlis ar toks šaudytojas būtų nežaidęs agresyvių žaidimų, turint galvoje kad dauguma jaunuolių bent retkarčiais žaidžia tokius žaidimus“, - sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(2)
(-1)

Komentarai (6)