Tarp nelegalių lenktynininkų ir policijos plieskiasi karas  (39)

Šiauliuose, Zoknių mikrorajone, apleistame lėktuvų pakilimo take, penktadienio vakarais gaudžia automobilių varikliai. Čia renkasi nelegalių lenktynių entuziastai ir akis paganyti mėgstantys smalsuoliai. Kol automobilių mėgėjai varžosi, kurio mašina galingesnė, policijos pareigūnai užsimojo išvaikyti lenktynininkus. Kalbama, kad netrukus „drago“ trasa virtęs pakilimo takas gali būti visiškai užtvertas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę greičio išsiilgusių šiauliečių sambūrį sudrumstė į Zoknius atvykę du policijos pareigūnų ekipažai. Vienam vairuotojui už kelių eismo taisyklių pažeidimus surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas. Policijos pareigūnai pasiryžę nutraukti nelegalias lenktynes ir bausti visus pažeidėjus.

„Tai nėra lenktynių vieta (apleistas Zoknių pakilimo takas). Žinojome vietą ir laiką, nuvažiavome pasižiūrėti, kad lenktynės nevyktų“, – sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius ir pažymėjo, kad greičio viršijimo atvejų netoleruos net uždaroje teritorijoje.

„Tai yra miesto teritorija, o joje negalima viršyti greičio. Galime susigalvoti vieną ar kitą miesto rajoną, kuriame lakstysime su automobiliais, bet tai bus pažeidimas. Automobilis yra susisiekimo priemonė, o ne daiktas, skirtas pramogoms“, – kritiškai nelegalius lenktynininkus vertino pareigūnas.

Ruošiasi neįleisti lenktynininkų?


Šiaulių oro uosto direktorius Romas Mikšys tiksliai negalėjo pasakyti, tačiau užsiminė, kad teritorija, kurią pamėgo adrenalino entuziastai priklauso ne miestui, o yra perduota Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų aviacijos bazei.

Pasak R. Mikšio, teritoriją planuojama aptverti, todėl šiauliečiai ten lenktyniauti veikiausiai nebegalės.
Praėjusiais metais, kai Zoknių mikrorajone darbininkai vykdė žemės kasimo darbus, prie įvažiavimo į apleistą lėktuvų pakilimo taką buvo pastatyti automobilių eismą draudžiantys ženklai. Tačiau jie ilgai neužsibūdavo – penktadieniais ženklai būdavo išvartyti.

Jei išvaikys – lenktyniaus kitur


Lietuvos automobilių „drago“ lenktynių galingiausių automobilių klasės vicečempionas šiaulietis Kastytis Volbekas teigė, kad nelegaliose lenktynėse galioja savos taisyklės. „Žmonės žino, kur susirenka, žino, ko atvažiavo ir žino, kaip reikia elgtis. Jei kas nors įvyksta (liepos mėnesį Zokniuose nukentėjo su automobiliu susidūręs motociklininkas), dalyviai patys yra kalti. Taip, tvarkos ten kartais trūksta, bet lietuviams tvarkos trūksta net oficialiuose renginiuose, jei braunasi toliau, nei leidžia „Stop“ juosta“, – kalbėjo lenktynininkas.

K. Volbekas Zokniuose besirenkantiems greičio fanatikams kur kas geriau pažįstamas kaip galingo „Nissan GT-R“ vairuotojas. Verslininko garaže – dar keletas galingų specialiai traukos lenktynėms pritaikytų automobilių. Vyras neslepia, kad nepraleidžia progos dalyvauti vakarais rengiamose lenktynėse, tačiau nesupranta, kodėl stengiamasi bausti jų dalyvius.

„Jaunimas su automobiliais turi kur susirinkti, reikia džiaugtis, kad netrukdo kitiems. Matyt policija nori, kad lenktynės vyktų gatvėse, kur gali būti užkliudyti niekuo dėti eismo dalyviai. Jei išgins iš Zoknių, žmonės tikrai nenustos lenktyniauti, ras kur tai daryti“, – samprotavo pašnekovas.

Rengti oficialias varžybas – per brangu


„Gerai, kad lenktyniaujama uždaroje trasoje, bet reikėtų nepamiršti ir saugumo. Tokios lenktynės vyksta visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Amerikoje ar Rusijoje lenktyniaujama gatvėse, kur iki nelaimės tik vienas žingsnis“, – pasakojo daugkartinis Lietuvos automobilių ralio čempionas Giedrius Kriptavičius.

Jo manymu, nelegalių lenktynių mėgėjų susibūrimuose policija turėtų „medžioti“ ne greičio viršytojus, o stebėti, kad nebūtų daugiau nemalonumų galinčių sukelti girtų vairuotojų.

G. Kriptavičius įsitikinęs, kad traukos lenktynės, kol jos niekam nekelia pavojaus, yra geras dalykas. Vis dėlto, automobilių sporto profesionalas mano, kad būtų geriau, jei lenktynės vyktų oficialiose varžybose, bet priduria, kad jaunimui ten patekti – per brangu. „Drago“ lenktynės – toks jaunimo užsiėmimas. Jie nori lenktyniauti, bet patekti į profesionalų sportą itin sudėtinga – reikia daug darbo ir pinigų“, – atskleidžia ralio čempionas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Etaplius.lt
(13)
(0)
(1)

Komentarai (39)