Sirija skelbia sutikusi perduoti cheminio ginklo arsenalą tarptautinei kontrolei  (3)

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Muallemas antradienį pareiškė, jog Sirija „jau sutiko“ su Rusijos planu, kad Damaskas perduotų turimą cheminių ginklų arsenalą tarptautinei kontrolei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vakar mes su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu turėjome labai vaisingų derybų ratą ir jis pateikė pasiūlymą dėl cheminių ginklų“, – W. Muallemas sakė Maskvoje po susitikimo su Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininku, ir jo žodžius, išverstus iš arabų kalbos, citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Ir jau (vakar) vakare mes sutikome su Rusijos pasiūlymu“, pareiškė ministras, pridurdamas, kad jis „išspirs kėdę iš po amerikietiškos agresijos kojų“.

„Sirijos vadovybė, priimdama šią iniciatyvą, veikė tikėdama Rusijos pastangomis agresijai išvengti“, – taip, anot Rusijos žiniasklaidos, sakė W.al-Muallemas.

„Esame įsitikinę, kad taikos siekiančiųjų pozicija yra gerokai stipresnė už mėginančiųjų kurstyti karą“, – pridūrė jis.

W.al-Muallemas antrąją savo vizito dieną Maskvoje, antradienį, susitiko su Irano užsienio reikalų viceministru Hosseinu Amiru Abdollahianu, kuris taip pat yra Maskvoje, kad aptartų Rusijos pasiūlymą dėl padėties Sirijoje.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas nori, kad Rusija ir Sirija pademonstruotų, jog Maskvos palaikomas pasiūlymas prezidentui Basharui al Assadui perduoti savo cheminių ginklų arsenalą tarptautinei kontrolei yra nuoširdus, antradienį pareiškė britų premjero atstovas.

„Dabar Rusijos vyriausybės ir Assado režimo pareiga viską daryti taip, kad parodytų, jog ši iniciatyva yra rimtas ir nuoširdus pasiūlymas“, – sakė atstovas pridurdamas, kad dar lieka daug neatsakytų rimtų klausimų.

D. Cameronas pirmadienį sakė, kad Sirija turėtų būti skatinama laikytis plano, tačiau perspėjo, jog pasaulis turėtų įsitikinti, jog Rusijos pasiūlymas nebuvo taktinis manevras, kuriuo buvo siekiama atidėti JAV atsaką į įtariamą cheminių ginklų panaudojimą rugpjūčio 21 dieną.

Antradienį britų premjero atstovas pareiškė, jog pasaulio atsakas į cheminę ataką negali būti atidėliojamas neribotą laiką.

„Tai negali jokiu būdu būti begalinis procesas, – pareiškė jis. – Mes turime būti labai atsargūs dėl atidėjimo taktikos“.

Pasak atstovo, dar reikės atsakyti į klausimą, kaip šį procesą reikėtų organizuoti. Jis taip pat priminė, kad dar pirmadienį viename televizijos interviu B. Assadas nepripažino, kad jo vyriausybė iš viso turi cheminių ginklų arsenalą.

D. Cameronas ir JAV prezidentas Barackas Obama jau aptarė Sirijos cheminių ginklų kontrolės klausimą, sakė atstovas ir pridūrė, kad nemano, jog JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry pirmadienio pareiškimas apie būtinybę B. Assadui perduoti savo cheminius ginklus, yra „neapdairumas“.

JAV skelbia laukianti daugiau detalių apie Rusijos pasiūlymą, kad Damaskas perduotų turimą cheminių ginklų arsenalą tarptautinei kontrolei, tačiau perspėjo, kad netoleruos „vilkinimo ar vengimo“.

Kaip praneša BBC, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry teigė, kad planas turi būti „greitas ir patikimas“ bei perspėjo, jog jo įgyvendinimas būtų „nepaprastai sudėtingas“.

Tuo metu Prancūzija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai antradienį pateiks rezoliucijos projektą dėl Sirijos cheminių ginklų programos.

Toje rezoliucijoje būtų reikalaujama, kad režimas atskleistų visą tiesą apie šios programos mastą, o JT nesilaikymo atveju būtų įpareigotos imtis „rimtų priemonių“.

Be to, projekte raginama patraukti atsakomybėn rugpjūčio 21-osios cheminės atakos kaltininkus, sakė L. Fabiusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (3)