Sirija pradeda cheminį nusiginklavimą  (19)

Į pilietinio karo draskomą Siriją atvyksta cheminį ginklą draudžiančios organizacijos ekspertai. Jie turi padėtį šaliai įgyvendinti pažadą likviduoti chemikalų atsargas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie padės įgyvendinti Rusijos ir Jungtinių Valstijų planą, dėl kurio Sirija išvengė amerikiečių karinio smūgio ir sutiko su Rusijos kompromisu nusiginkluoti – sunaikinti daugiau nei tūkstantį tonų chemikalų. Sirija jau įteikė cheminį ginklą draudžiančiai organizacijai duomenis apie atsargas, o antradienį prezidentas Basharas al Assadas pasitinka dvidešimt organizacijos ekspertų iš Nyderlandų.

„Aišku, kad sutarimo laikysimės. Per visą istoriją laikėmės kiekvienos pasirašytos sutarties“, – komentavo Sirijos prezidentas.

Sirija žada užtikrinti ekspertų saugumą. Septynios iš devyniolikos vietovių, kuriose laikomas cheminis ginklas, yra pilietinio karo zonoje. Tai pirmas kartas, kai cheminį ginklą draudžiančios organizacijos ekspertai jį naikinti bandys tokiomis aplinkybėmis.

Pagal planą, Sirija ginklą išmontuoti pažadėjo iki kitų metų vidurio. Kai kurias atsargas šalis naikins pati, kitas ekspertai likviduos išgabenę į užsienį. Tačiau toks optimistinis terminas kelia abejonių apžvalgininkams, esą ir amerikiečiai, ir rusai savo cheminį ginklą naikino daug ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Algirdas Acus
(7)
(0)
(0)

Komentarai (19)