11 keisčiausių ir neįprasčiausių pasaulio tiltų (Video)  (0)

Patys aukščiausi, ilgiausi ir įdomiausi – visi šie tiltai puikiausiai iliustruoja inžinerinės minties pasiekimus ir ateitį. Todėl tiltas gali būti ne tik būtina susisiekimo priemonė, bet ir ilgainiui tapti architektūriniu bei inžineriniu šedevru. Pristatome 11 pačių keisčiausių, įmantriausių ir įdomiausių pasaulio tiltų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Tūkstantmečio tiltas (Gateshead Millennium bridge), Anglija

Šis tiltas tikrai vertas dėmesio – ypač vakare. Apšviestas Tūkstantmečio pėsčiųjų tiltas per upę Tyne, jungiantis Newcastle ir Gateshead miestus, yra labai originalus, jis prisitaiko ir prie pėsčiųjų, ir prie laivų. Kai tiltas palinkęs į vieną pusę, jis tampa patogiu tiltu pėstiesiems ir dviratininkams, o kai jis palinkęs į kitą pusę, tai po juo atsiranda arka, per kurią upe gali laisvai plaukti laivai. Dėl tilto struktūroje besikeičiančių šviesų kas kartą jam keičiant savo padėtį, tiltas pramintas „Mirkčiojančia akimi“. Tilto projektas buvo apdovanotas daugybe architektūrinių premijų.

2. Hendersono bangos (Henderson Waves) Singapūre

Šis tiltas dažnai vadinamas gražiausiu pasaulio pėsčiųjų tiltu. Dėl ko? šio pėsčiųjų tilto dizainas primena bangas. Tai viena geriausių vietų norintiems apžiūrėti Singapūro miesto, uosto ar šiaurinių salų panoramą.

3. Vėjo ir lietaus tiltas (Wind and Rain Bridge) Kinijoje

Čengjango Vėjo ir Lietaus tiltas skirtas pėstiesiems. Jis įspūdingas tuo, jog statant jį nebuvo panaudota nė viena vinis. Į šį didžiulį medinį tiltą įkomponuoti penki į šventyklas panašūs pastatai. Tiltą pastatė etninė mažuma, vadinama dongais. Ji garsi savo architektūra ir stebėtinu meistriškumu. Tiltas virš Linsi upės slepiasi tarp kalnų peizažų ir ryžių laukų ir sukuria dvasingą ir paslaptingą atmosferą. Pastatytas jis 1916-aisiais.

4. Susisukantis tiltas (Rolling Bridge) Jungtinėje Karalystėje

Tiltas, kuris pasikelia, susiriesdamas viename krante ir susisuka į ratą. Šio tilto ilgis – vos 12 m. Šis unikalus inžinerinis statinys yra Londono Pedingtono rajone. Kas penktadienį milžiniškas aštuonkampis ratas išsitiesia ir tampa patogiu pėsčiųjų tiltu virš nedidelio kanalo. Kitą dieną jis iš lėto vėl susiriečia ir 5 dienoms virsta metaliniu ratu. Tiltas atidarytas 2004-aisiais, jo mechanizmus valdo speciali hidraulinė sistema.

5. Dangaus tiltas – Langkawi Sky Bridge Malaizijoje

Šis tiltas įrengtas 700 m aukštyje. Jo ilgis siekia 125 m. Jame įrengtos dvi 3,6 m pločio trikampės apžvalgos aikštelės. Tilto perdanga ne be reikalo vingiuota. Tai leidžia gėrėtis pasakiška panorama didesniu nei 180 laipsnių kampu. Atsiveria unikalūs vaizdai į Andamanų jūrą, Tailando Tarutao salą bei, žinoma, į neįžengiamas džiunglių platybes ir didingas kalnų viršukalnes. Statinio perdanga pakabinta ant aštuonių lynų, kurie įtvirtinti tik vienoje 87 m aukščio atramoje. Projektuojant tiltą didelis dėmesys buvo skiriamas saugumo jausmui užtikrinti: įrengti turėklai su tinklu bei porankiai. Pėstiesiems skirtas vingiuotas Dangaus tiltas pastatytas Gungung Mat Chinchang viršukalnėje, Langkavio saloje, Malaizijoje. Tai vienas ilgiausių kabančių lenktų tiltų pasaulyje, kurio įrengimas pareikalavo visų inžinerinių žinių. Jo statymas nebuvo toks lengvas, kokio tikėtasi: tiltas surinktas vietoje, objekto konstrukcijas sraigtasparnio pagalba užkėlus į kalno viršų. Statybos darbai užbaigti 2004-aisiais.

6. Akaši Kaikijo (Akashi-Kaikyō) tiltas, Japonija

Taip pat žinomas Perlo tilto vardu – tai pats ilgiausias kabantis tiltas pasaulyje. Perlo tiltu jis vadinamas todėl, kad eina per Akaši sąsiaurį nuo Kobės uostamiesčio iki Avadži salos, kurioje įsikūrusi visa garsioji Japonijos perlų pramonė. Tilto statybose panaudotų plieno trosų ilgis, jei jie būtų ištiesi į vieną liniją, siektų 300 000 km – tokio ilgio užtektų apvynioti Žemę ratu 7,5 karto.

7. Slauerhoff (Pakeliamas svertinis) tiltas, Olandija

Šis tiltas pastatytas Olandijos miestelyje Leeuwarden. Jis yra 15x15 m dydžio ir pavadintas rašytojo Slauerhoffo garbei. Be to, jis atrodo kaip milžiniška roboto ranka, kuri laiko ne ką kitą, o kelio atkarpą kuri yra pakeliama kai upe plaukia laivai. Tai – paprastos ir tuo pačiu elegantiškos konstrukcijos pakeliamas tiltas, kurio veikimas remiasi seniai žinomu sverto principu. Tiltas įrengtas 2000-aisiais. Kelio atkarpai pakelti į orą jis naudoja dviejų pečių svirtį.

8. Mijo tiltas (Viaduc de Millau) Prancūzijoje

Dar vadinamas Tiltu virš debesų, yra vienas aukščiausių pasaulio tiltų, skirtų važiavimui automobiliu. Tai neįtikėtinas futuristinis viadukas, kurio aukštis siekia net 343 m. Juo keliavę žmonės tikina, kad važiavimas šiuo tiltu primena skrydį. Tikriausiai tokio pojūčio ir reikia tikėtis, kuomet tiltą beveik visuomet gaubia debesys. Šio tilto ilgis siekia 2 460 m. Atidarytas jis 2004-aisiais.

9. Mozės tiltas (Moses Bridge), Olandija

Kiekvienas norintis pasijusti Mozės per vandenis vedamu žmogumi, gali tai patirti Olandijoje. Už maždaug 11 km nuo Roterdamo esančiame XVII a. forte Fort de Roovere yra įrengtas vandens juosiamas koridorius, vadinamasis Mozės tiltas. Visi norintys patekti į fortą, turės pereiti savotišką sausumos juostą, kuri perskiria vandenis. Toks originalus „Ro&Ad Architecten“ kompanijos inžinierių sprendimas sulaukė dėmesio ir tapo „Dutch Design Awards 2011″ konkurso finalininku. Savotiškas Mozės tiltas suręstas iš impregnuotos ir įvairiais būdais apdirbtos medienos, kuri smalsuolius turėtų džiuginti apie 50 metų.

10. Banpo tiltas (Banpo Bridge) Pietų Korėjoje

Seule esantis tiltas išsiskiria savo vaivorykštiniu fontanu. Tai ilgiausias tilte įrengtas fontanas pasaulyje, 10 000 apšviestų purkštukų dėka šią vietą paverčiantis spinduliuojančia vaivorykšte. Šis tiltas-fontanas-vaivorykštė įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą, kaip tiltas su ilgiausiu fontanu pasaulyje (jo ilgis – 1140 m). Tiltas jungia upės Hanshui krantus Pietų Korėjos Seulo mieste.

11. Ponte Vecchio, Italija

Tai gyvenamas tiltas. Ponte Vecchio – seniausias tiltas Florencijoje ir vienintelis, išsaugojęs savo pirminę išvaizdą. Tiltas buvo pastatytas 1345-aisiais. Seniausias ir žinomiausias tokio tipo (segmentinis arkinis) tiltas Europoje. Tiltas iš pat pradžių buvo medinis, tačiau 1333 m. buvo sugriautas potvynio, o po 12 m. tiltas vėl atstatytas, tik šįkart naudojant akmenį.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(0)
(4)

Komentarai (0)