Energija iš plokščio, vos lapo storumo generatoriaus (Video)  (2)

Jo elektros srovės pakanka įžiebti šviesos diodų juostelę, aktyvuoti elektroninio rašalo ekraną ar perduoti valdymo komandą kompiuteriui. Energija generuojama, liečiant, trinant ar lankstant tokį generatorių, tarsi sumuštinį suformuotą iš kelių plonų medžiagos sluoksnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiam energijos išgavimo būdui naudojamas elektretas (angl. electret, sudurtinis žodis sudarytas iš elektr- electricity ir –et, magnet), medžiaga, atrasta dar devyniolikto amžiaus pabaigoje ir plačiai naudojama mikrofonų, oro filtrų, matavimo prietaisų, kopijavimo aparatų ir lazerinių spausdintuvų, mikroelektromechaninių prietaisų gamyboje. Elektretai, paveikti magnetinio lauko arba įkrauti elektros krūviu, ilgą laiką sugeba kurti silpną elektrostatinį lauką, ir dėl savo mažos varžos ir cheminio stabilumo išlaikyti jį dešimtis metų.

Viena iš tokių medžiagų, randamų gamtoje, yra kvarcas, o gamyboje dažniausiai naudojami iš sintetinių polimerų pagaminti elektretai.

Tokio popieriaus generatorius konstrukcija yra paprasta: vienas plonas, lankstus politetrafluoretileno arba PTFE (teflono), sluoksnis įdedamas tarp dviejų elektrai laidžių sluoksnių – elektrodų. Tai gali būti metalizuotas poliesteris, plonas folijos sluoksnis ar kita medžiaga. Kuomet toks paviršius mechaniškai veikiamas, pavyzdžiui, trinamas, elektros krūvis kaupiasi PTFE lakšte. Tada, jei tik elektrodai gali judėti vienas kito atžvilgiu, generuojama silpna kintamoji elektros srovė. Ši elektros srovė gali būti naudojama patiems įvairiausiems tikslams – LED šviestukams, garsiakalbiams, infraraudonųjų spindulių ryšio įrenginiams ir pan.

Galima sukurti ir tokius generatorius, kurie reaguotų į įvairius veiksmus, pavyzdžiui, rašymą, lietimą, trynimą, lankstymą ir tai leistų sukurti įvairias interaktyvias knygas, plakatus ir kitokius spaudinius, nesirūpinant jų energijos šaltiniu. Ir tai padaryti nebrangiai, nes tokius paviršius galima paprasčiausiai atspausdinti.

Nors srovė, gaminama tokių prietaisų yra labai maža, vos dešimtosios miliamperų dalys, tačiau įtampa yra didelė, iki 1 000 voltų. Tai idealiai tinka elektroninio rašalo ekranams.

O panaudojus miniatiūrinius lygintuvus, nuolatinę srovę galima konvertuoti į nuolatinę, tinkamą šviesos diodams, garsiakalbiams, įvairiems jutikliams.

Svarbiausia, kad tai labai paprasta technologija, o tokius generatorius galima atspausdinti naudojant tradicinius spausdintuvus – tą „Disney Research“ jau pademonstravo, rašaliniame spausdintuve rašalo kasetėse panaudoję teflono daleles ir elektrai laidų rašalą.

Kam pirmiausiai „Disney Research“ galėtų panaudoti lanksčius generatorius matyt daug spėlioti neteks – knygutėms vaikams ir komiksams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(8)
(0)
(0)

Komentarai (2)