Šiukšlių deginimo gamykla Vilniuje: pakenks ar padės sutaupyti?  (15)

Vilniuje pradedama šiukšlių deginimo gamyklos statyba. A. Zuokas ir gamyklą statantys verslininkai įtikinėja, kad dėl to miestui pigs šiluma, tačiau gamyklos nenori nei gyventojai, nei aplinkos ministerija. - praneša LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miesto valdžia įmūrijo simbolinę kapsulę ir po poros metų Vilniuje jau rūks šiukšlių deginimo gamyklos kaminas. Aplinkinių rajonų gyventojai to kamino labai nenori matyti, užuosti dar labiau.

„Gyvas pavyzdys - buvo pastatyta viena gamykla, konkrečiai medicininių atliekų deginimo ir irgi buvo gautas ir leidimas, tikriausiai, ir pasirodė, kad ji visgi yra ne tokia, kokia turėtų būti, ir kad ji skleidžia labai didelius nuodu, ir teko ją uždaryti.“ - piktinosi Lazdynų bendruomenės tarybos narys Paulius Rutkauskas.

Gyventojai baiminasi, kad taip atsitiks ir su jų visaip blokuoti bandyta šiukšlių deginimo gamykla. „Reenergy“ direktorius Remigijus Petreikis ramina, esą gamykla tikrai nesukels pavojaus nei aplinkai, nei gyventojams.

„Tokio tipo jėgainėms, visoms atliekų dūmų valymo sistemoms keliami aukščiausi reikalavimai. Nuo 1990 metų reikalavimai yra labai stipriai paaukštinti šitokio tipo jėgainėms ir mes privalome laikytis visų europinių reikalavimų ir lietuviškų standartų.“ - aiškina P. Rutkauskas.

Meras žada, kad kol kas tik popieriaus makete esanti gamykla dešimtadaliu sumažins šilumos kainą, o kai greta esanti senoji termofikacinė elektrinė bus pertvarkyta biokurui deginti, šiluma Vilniuje pigs net iki trečdalio.

„Jeigu dabar yra 25 - 26 centai, tai būtų apie 20 centų. Tokia šilumos kaina Vilniuje paskutinį kartą buvo 2007-2008 metais. Ir svarbu, kad nereikės, ir mes nepriklausysime nuo kitų energijos rūšių tiekėjų - nei nuo dujų tiekėjų, nei elektros.“ - teigė A. Zuokas.

Vilniaus regiono aplinkosaugininkai keletą metų nesutiko palaiminti šiukšlių deginimo gamyklos statybos - tempė tiek, kad pralaimėjo visus teismus ir buvo priversti pasirašyti projektą. Aplinkos ministras sako, kad jėgainės statytojai jo neįtikino iki šiol.

„Buvo daroma tokiu buldozerio principu ir mano nuomone tame buldozerio principe buvo įtraukti daugelis institucijų, tame tarpe teisinės, ir, manau, kad į gyventojų, į vilniečių nuomonę šitoj vietoj, jeigu labai diplomatiškai pasakyti, buvo nepakankamai atsižvelgta.“ - priešišką nuomonę apie projektą dėstė V. Mazuronis

Tačiau ministras pripažįsta, kad kol kas sustabdyti statybų galimybės nėra. Šiukšlių deginimo gamyklą stato ir bendrovė, susijusi su buvusiu Rubikono koncernu. Vienas jo vadovų Andrius Janukonis kartu su meru A. Zuoku buvo nuteisti dėl pasikėsinimo papirkti tarybos narį per mero rinkimus 2003 - siais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (15)