Ar taupiosios lemputės žudo?  (26)

Kaitrines lemputes buityje vis sparčiau keičia taupiosios lemputės, kurios šviečia beveik 15 kartų ilgiau, bet naudoja mažiau elektros energijos. Deja, neseniai pasirodę tyrimai skelbia, kad šios lemputės pavojingos žmogaus sveikatai. Ar gali būti, kad toks populiarus ir lengvai nusiperkamas apšvietimo šaltinis yra kenksmingas? Specialistai teigia, kad tinkamai naudojamos energiją taupančios lemputės yra nepavojingos, o grėsmę kelia jose esantys 5 mg gyvsidabrio, kurie gali pakenkti tik sudužus lemputei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas daugiausia susirūpinimo ir kalbų keliančių veiksnių – taupiųjų lempučių skleidžiami UV spinduliai, bet apšvietimo sistemų įmonės „Osram“ atstovybės Lietuvoje vadovo Ginto Malašausko teigimu, tai tik pigių lempučių trūkumas: „UV spinduliai su šviesa į aplinką gali patekti tuo atveju, jei lemputės stiklinė dalis yra nepakankamai gerai padengta liuminoforiniu sluoksniu. Taip nekokybiškų lempučių gamintojai mažina gaminio savikainą“. Pasak specialisto, didieji gamintojai atsakingai žiūri į kokybinius lempų parametrus ir šių problemų nekyla. 

Kaip realų taupiųjų lempučių pavojų žmogaus sveikatai galima įvardinti sudėtyje esančius gyvsidabrio garus, bet, kol lemputės korpusas nepažeistas, garai į aplinką nesklinda. Vienoje energiją taupančioje lemputėje yra ne daugiau kaip 5 mg gyvsidabrio, tuo tarpu žmogaus sveikatai pavojingas didesnis kaip 100 mg gyvsidabrio kiekis. Taigi, tik sudužus 20-iai energiją taupančių lempučių, kiltų pavojus sveikatai. Tikriausiai, nerealu, kad namuose vienu metu sudužtų tiek lempučių? 

Jeigu namuose sudužtų viena ar dvi lemputės, nieko baisaus neįvyktų: „Tiesiog reikėtų atsargiai, neliečiant odos, surinkti lemputės šukes, jas sudėti į sandarų indą ir atiduoti perdirbėjams, o patalpas gerai išvėdinti“, – aiškina senų, energiją taupančių lempučių tvarkymu besirūpinančios VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. Jis pastebi, kad šios lemputės daug pavojingesnės, kai yra išmetamos kartu su kitomis buitinėmis atliekomis, mat į sąvartynus gali patekti dideli jų kiekiai, o lemputėms sąvartyne sudužus, gyvsidabrio sklidimo jau nesustabdytum. Yra paskaičiuota, kad 1 mg gyvsidabrio gali užteršti apie 20 ha vandens telkinį. Būtent dėl pavojaus mūsų aplinkai, perdegusias taupiąsias lemputes būtina atiduoti perdirbti. 

Jau kelerius metus 46 šalies miestuose veikia daugiau nei 150 punktų, kuriuose yra priimamos energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių energiją taupančioms lemputėms surinkti yra prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse (21 vnt.), prekybos centruose „Senukai" (40 vnt.), Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose (40 vnt.). T. Ruželė džiaugiasi, kad Lietuvoje žmonių atsakingumas auga, o tai įrodo ir akivaizdūs rezultatai: VšĮ „Ekošviesa“ per pirmąjį šių metų pusmetį surinko perdirbti daugiau nei 80 proc. parduotų energiją taupančių lempučių, o tai yra 30 proc. daugiau lyginant su praeitų metų to paties laikotarpio duomenimis. 

„Ekošviesa“ energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuoja nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Elektrą taupančių lempučių surinkimo punktų adresai skelbiami interneto svetainėje www.ekosviesa.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (26)