Kas tai yra eismo bangos ir kodėl jos taip dažnai susiformuoja? (Vizualizacija)  (1)

Niekam nepatinka įstrigti kamštyje. Ypač tada, kai nėra jokios aiškios priežasties: nei avarijų, nei remonto darbų, nei sugedusios mašinos. Tiesiog kažkodėl eismas sulėtėja, tenka spausti stabdį ir imti lėtai judėti spūstyje. Po kiek laiko eismas pagreitėja, tačiau jau po kelių minučių viskas kartojasi iš naujo...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveiki atvykę į eismo bangas, reiškinį, piktinantį vairuotojus nuo pat Henrio Fordo laikų.

Pasirinkite automobilį, paspauskite mygtuką "Hit the brakes" (paspausti stabdį), ir kompiuteriniame modelyje pamatysite, kaip ima susidaryti eismo bangos.

Viena iš pagrindinių šio reiškinio priežasčių - vairavimo įpročiai, esant intensyviam transporto priemonių srautui.

Jei prieš jus važiuojantis automobilis staiga sulėtėja, greičiausiai užtruksite bent sekundę, kol paspausite stabdžius. Kuo lėtesnis reakcijos laikas, tuo smarkiau teks stabdyti, norint išlaikyti saugų atstumą. Taip pat turės pasielgti ir vairuotojas už jūsų, tačiau kadangi jūs stabdote staigiau, jam teks dar smarkiau spausti stabdžius. Ir taip toliau – viskas tampa panašu į domino efektą.

Pirmieji šio reiškinio modeliai buvo „General Motors“ inžinierių sukurti dar 1950 metais.

Pagrindinė(ir paprasčiausia) lygtis, aprašanti dviejų vienas paskui kitą važiuojančių transporto priemonių judėjimą, yra tokia:

a(t)=λ·Δ(t-T)

kur a yra automobilio pagreitis, Δv – automobilių greičių skirtumas, T – reakcijos laikas, o ƛ – konstanta, gaunama iš empirinių stebėjimų. Formulė reiškia, kad laiko momentu t jūs sulėtinsite (ar padidinsite) greitį proporcingai tarp jūsų ir prieš jus važiuojančio automobilio greičio skirtumui, tačiau su T sekundžių pavėlavimu.

Ši lygtis pavaizduota grafike žemiau. Po 10 sekundžių pilkas automobilis ima stabdyti, ir automobiliai, važiuojantys po jo, turi sulėtinti greitį, tačiau kiekvienas vis labiau. Skirtingos spalvos linijos vaizduoja kito automobilio greičio kitimą.

Vildami slankiklį galite pamatyti, kaip susidaro eismo banga. Atkreipkite dėmesį - juostoje grafiko apačioje matyti, kaip automobiliai priartėja vienas prie kito, o jų greičiai išsilygina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(13)
(0)
(0)

Komentarai (1)