Aviacijos kuriozai: per klaidą nutūpęs ne tame oro uoste milžiniškas lėktuvas vos iš jo išsikrapštė (Video)  (26)

Kaip skelbia BBC, milžiniškas krovininis lėktuvas „Boeing 747 Dreamlifter“ skrido į McConnellio oro pajėgų bazę, tačiau netyčia nusileido netoliese esančiame mažesniame Jabaros oro uoste, Vichitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Boeing 747 Dreamlifter“ gali gabenti daugiau krovinių, nei bet kuris kitas pasaulio orlaivis, tačiau jam netinka bet kokie oro uostai – jis juose tiesiog netelpa. Tačiau šiuo atveju jam kažkaip pavyko nusileisti Jabaros oro uoste.

Visa laimė, jog lėktuvui leidžiantis niekas nenukentėjo. Kaip pilotams pavyko sumaišyti oro uostus, neskelbiama. Įdomu tai, jog prieš skrydžio pabaigą pilotai sėkmingai susisiekė su McConnellio oro pajėgų bazės dispečeriais ir gavo leidimą leistis, tačiau nusileido jau ne šiame oro uoste, o už 15 km labiau į šiaurę esančiame Jabaros oro uoste.

Ištrauka iš pilotų pokalbio su McConnellio oro pajėgų bazės dispečeriais rodo, kad pilotai šioje situacijoje lengvai nesiorientavo:

– Lėktuve 4241, jūs esate už 9 mylių į šiaurės vakarus nuo McConnellio oro pajėgų bazės
– Taip, pone. Atrodo, mes ką tik nusileidome kitame oro uoste.
– Jūs galite pranešti, kur konkrečiai nusileidote?
– Emm… Leiskite paklausti, o kiek oro uostų yra į pietus nuo bazės?
– Jūs dabar esate į šiaurę nuo bazės. Šiame rajone yra trys oro uostai
– Jus supratau. Tuojau pabandysim išsiaiškinti, kur konkrečiai mes esame…

Visa tai būtų buvęs lengvai išsprendžiamas nesusipratimas, jei ne tas faktas, jog Jabaros oro uostas visiškai nepritaikytas tokio dydžio lėktuvams ir pakilti iš jo nėra taip paprasta. Visgi viltis miršta paskutinė – oro uosto atstovai neprarado vilties, kad lėktuvui pavyks pakilti, nepaisant to, kad pakilimo takas jam yra gerokai per trumpas. Šiam orlaiviui paprastai reikalingas 2780 m pakilimo takas. Tuo metu Jabaros ilgiausias pakilimo takas siekia tik 1860 m.

„Boeing“ į oro uostą išsiuntė sunkvežimį, kuris turėjo padėti manevruoti milžinišką lėktuvą, tačiau jau kelionės metu jis sugedo ir teko laukti visą pusdienį, kol pavyks jį sutaisyti. Galiausiai, atvykus sunkvežimiui teko iš naujo derinti pakilimo leidimus – atvejis nestandartinis ir prireikė sušaukti specialią komisiją. Galiausiai leidimai buvo duoti, visi suraitė špygas, pilotai nusišluostė rasojančią kaktą ir lėktuvas pabandė pakilti į orą. Ir ką gi, viskas pavyko sėkmingai – „Boeing 747 Dreamlifter“ ne tik pakilo, bet ir tiesiu taikymu nurūko link McConnellio oro pajėgų bazė.

Istorija pasibaigė laimingai, tačiau jos tyrimas dar tik prasidės. Tad turbūt pilotams šis nedidelis nuotykis nebus labai saldus…

(17)
(0)
(4)

Komentarai (26)