„Rolls-Royce“: per 10 metų jūrose pasirodys automatiškai valdomi laivai  (5)

Tuo tarpu kai vienos bendrovės, sekdamos bepiločių orlaivių gamintojų pavyzdžiu, kuria ir bando visiškai autonominius automobilius, kuriems nereikia vairuotojų, D. Britanijos koncerno „Rolls-Royce“ specialistai prognozuoja rinkoje pasirodysiant krovininius laivus, kuriems nereikės laivavedžių ir didesniosios įgulos dalies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rolls-Royce“ atstovų teigimu, per artimiausius 10 metų pasaulyje bus pradėti naudoti visiškai autonomiškai valdomi krovininiai laivai. Juos per jūras ir vandenynus ves kompiuteriai, gaunantys informaciją iš įvairiausių laivo navigacijos ir stebėjimo sistemų, GPS, palydovinio laivų stebėjimo tinklo ir kitų šaltinių.

„Rolls-Royce“ specialistai mano, kad tokius robotizuotus krovininius lavus naudojančios laivybos kompanijos galės sutaupyti, nes nereikės mokėti atlyginimų įgulai, patirti jos maitinimimo, sveikatos priežiūros bei kitų su jos išlaikymu susijusių išlaidų. Tiesa, saugumo sumetimais net ir autonomiškai valdomuose laivuose bus nedidelis vos kelių žmonių ekipažas, kurie galėtų ekstremaliomis sąlygomis perimti laivo valdymą. Jie taip pat bus atsakingi už laivo atvedimą į uostą ir prišvartavimą.

Prognozuojama, kad iš pradžių robotizuoti laivai bus pradėti naudoti pakrančių vandenyse, nes tokia technologijų pažanga privers iš esmės keisti tarptautinius ir nacionalinius jūreivystės įstatymus bei sutartis, o tam gali prireikti apie 10 metų. Taigi, pasak „Rolls-Royce“ atstovų, labiausiai tikėtina, kad pirmieji kompiuterių valdomi krovininiai laivai pasirodys JAV ar ES pakrančių vandenyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (5)