JAV žvalgyba kuria dešifravimą spartinantį kvantinį kompiuterį  (0)

JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) deda pastangas sukurti kvantinį kompiuterį, kuris leistų įveikti beveik visus šifrus, pranešė dienraštis „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikraštis, remdamasis buvusio NSA kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) nutekintais dokumentais, rašo, kad toks kompiuteris leistų šiai slaptai žvalgybos agentūrai įveikti šifravimo protokolus, naudojamus visame pasaulyje siekiant apsaugoti bankų, medicinos, verslo ir vyriausybinių institucijų duomenis.

Proveržio kuriant kvantinius kompiuterius siekia IT sektoriaus milžinės, tokios kaip IBM. Kvantiniuose procesoriuose skaičiavimus būtų galima vykdyti naudojant atskirų atomų arba molekulių kvantines būkles, o tai smarkiai padidintų kompiuterių ir kitų įrenginių spartą bei patikimumą.

Tačiau ekspertai, kuriuos cituoja „The Washington Post“, sakė, jog labai abejotina, ar NSA galėtų būti priartėjusi prie tokio procesoriaus sukūrimo be mokslininkų bendruomenės žinios.

„Atrodo mažai tikėtina, kad NSA galėtų būti smarkiai pažengusi nuo atvirojo pasaulio, niekam apie tai nežinant“, – laikraščiui sakė Masačusetso technologijų instituto ekspertas Scottas Aaronsonas (Skotas Aronsonas).

NSA atsisakė komentuoti šį pranešimą.

„The Washington Post“ rašo, jog nutekinti dokumentai rodo, kad NSA savo tyrimus atlieka didelėse apsaugotose patalpose, pro kurių sienas negali prasiskverbti elektromagnetinės bangos – vadinamuosiuose Faraday (Faradėjaus) narvuose.

Dėl didžiulės skaičiavimų spartos veikiantis kvantinis kompiuteris leistų greitai įveikti patikimiausius šifravimo algoritmus, šiuo metu naudojamus internete – pavyzdžiui, elektroninėje bankininkystėje arba elektroniniams laiškams šifruoti.

Kai kurios technologijų milžinės, tokios kaip „Google“ ir „Yahoo“, pastarosiomis savaitėmis paskelbė dėsiančios pastangas užtikrinti didesnį savo duomenų šifravimo patikimumą, žiniasklaidai pranešus, kad NSA pajėgi įveikti arba apeiti daugelį šiuolaikinių šifravimo standartų.

Rugsėjį paskelbtuose dienraščių „The New York Times“, „The Guardian“ ir nepriklausomos naujienų agentūros „ProPublica“ pranešimuose, taip pat pagrįstuose E.Snowdeno nutekintais dokumentais, sakoma, kad JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybos agentūros pajėgios dešifruoti netgi duomenis, apsaugotus itin patikimais laikomais metodais.

Dokumentai rodo, kad NSA, bendradarbiaudama su Britanijos elektroninės žvalgybos tarnyba GCHQ, sugebėjo tai pasiekti, naudodama superkompiuterius, teismo orderius ir užsitikrinusi tam tikrą pagalbą iš technologijų bendrovių.

Jeigu tie pranešimai tikslūs, NSA vykdoma itin slapta programa yra pajėgi prieiti prie privačių duomenų internete, kurie laikomi patikimai apsaugotais – pradedant elektroninio pašto laiškais, baigiant interneto pokalbių svetainių arba išmaniųjų telefonų žinutėmis.

IBM tyrėjai praeitais metais tvirtino padarę pažangą kuriant kvantinį kompiuterį, kuris potencialiai būtų pajėgesnis už bet kurį dabartinį superkompiuterį.

Naujo tipo skaičiavimuose operacija būtų apdorojama užrašyta kvantiniais bitais (kubitais), pritaikant teoriją, dėl kurios mokslininkai diskutuoja jau kelis dešimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)