Netikėta problema: saulės jėgainė negyvai apsvilina virš jos skrendančius paukščius  (16)

Aplinkosaugininkai Kalifornijoje (JAV) susidūrė su netikėta problema, kai paaiškėjo, kad naujas saulės energijos parkas negyvai apsvilina virš jos skrendančius paukščius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aivanpos saulės energijos generavimo sistema Mohavių dykumoje netoli sienos su Nevada užima 13 kvadratinių kilometrų plotą. Ji buvo atidaryta vasario 13 dieną, nepaisant laukinės gyvūnijos aktyvistų prieštaravimų, rašo independent.co.uk.

Nors ši elektrinė gali aprūpinti ekologiška energija 140 tūkst. namų ūkių, ji taip pat sulaukia kritikos dėl to, kad užima vėžlių, kojotų, amerikinių lapių ir lūšių gyvenamąjį arealą.

Nors šiuos gyvūnus mėginta apsaugoti, įskaitant aplink elektrinę pastatytą „užtvarą nuo vėžlių“, dabar atsirado įrodymų, kad didžiulis šios elektrinės išskiriamas karštis kelia kur kas didesnį pavojų.

Ši sistema gamina elektrą, nukreipdama saulės spindulius iš daugiau kaip 300 tūkst. milžiniškų reflektorių į tris vandens bokštus. Saulės spinduliai, pasiekiantys šiuos bokštus, gali pakelti temperatūrą iki 530 °C ir gamina generatoriaus turbinas sukančius garus.

Tačiau šis procesas aplink bokštą sukuria itin karštą „terminę srovę“, ir biologai, rengiantys dokumentus įmonei „BrightSource Energy“, nurodė, kad praėjusių metų lapkritį šioje vietovėje rasti du negyvi paukščiai žuvo dėl „nusvilimo“.

Jie pateikė nuotraukas, kuriose matyti paukščių lavonėliai su nuskrudusiomis plunksnomis. Nors tai buvo paukščiai giesmininkai, ekspertai praneša anksčiau virš elektrinės vietovės matę skraidant raudonauodegius vanagus ir auksinius erelius. Kiti paukščiai yra žuvę nuo susidūrimų su reflektoriais.

„Stengiamės išsiaiškinti šios problemos mastą ir ką galime padaryti, kad sumažintume žūstančių paukščių skaičių“, – sakė Ericas Davisas iš Jungtinių Valstijų Žuvų ir laukinės gyvūnijos tarnybos Sakramento mieste. „Kai atsiranda naujos technologijos, nežinai, koks bus jų poveikis“, – teigė jis „The Wall Street Journal“.

Nepaisant šių būgštavimų, Saulės energijos pramonės asociacija Aivanpos elektrinės atidarymą vadina „naujos elektros gamybos eros Jungtinėse Valstijose aušra“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (16)