Jungtinės karalystės anglies planai  (1)

Didžiosios Britanijos vyriausybė paskelbė, kad greitai bus priimtos priemonės, leidžiančios išgauti daugiau naftos ir dujų Šiaurės jūroje. Vis dėlto yra ir gerų žinių aplinkai, nes taip pat bus finansuojamas ir pirmasis pasaulyje komercinis anglies dvideginio surinkimo ir saugojimo (carbon capture and storage – CCS) įrengimas, siekiant sumažinti anglies dioksido išmetimą į aplinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu į tikrą košmarą aplinkai. Tik prieš metus Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija teigė, kad būtina palikti pakankamas iškastinio kuro atsargas, siekiant turėti 66 % tikimybę, kad temperatūra nepakils daugiau, nei 2º C.

Trys galimybės

„Didžiosios Britanijos produkcija šioje sferoje yra menka smulkmė pasauliniu mastu,“ sako Myles Allen iš Oksfordo universiteto. Šiaurės jūros 3 – 4 milijardai barelių naftos apytiksliai tolygu 0,05-0,1 % anglies atsargų pasauliniu mastu, kad globalinis atšilimas neviršytų 2º C. Be to, svarbus ir kitas Didžiosios Britanijos vyriausybės pranešimas. Pirmadienį buvo paminėta, kad bus finansuojamas daugiamilijoninis projektas – anglies dioksido surinkimo ir saugojimo įrengimas (CCS) Škotijoje. Anglies dioksidas, susidaręs degant naftai ir dujoms, bus surenkama ir transportuojama į nebenaudojamą dujų terminalą, kur bus pumpuojamas atgal į žemę. Pasaulis turi tris galimybes, išgaunant iškastinį kurą ir išskiriant anglies dioksidą, sako Allen. Mes galime deginti kurą ir taip padidinti globalinį atšilimą daugiau nei 2º. Kita vertus, galime nustatyti mokestį išskiriam anglies dioksidui, arba galime naudoti CCS įrengimus. „Aš balsuoju už trečiąjį variantą,“ sako Alle, „nes tiek pirmasis, tiek antrasis variantas skamba bauginančiai.“

Catherine Brahic
New Scientist № 2958


Parengta pagal:
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Aistė Pucilauskaitė
(4)
(0)
(0)

Komentarai (1)