Pasiektas rimtas proveržis triboelektros srityje  (0)

Mus supa daug labai silpnų potencialių energijos šaltinių –vandens bangavimo, lietaus, automobilių sukeliamų vibracijų, mažų temperatūrų skirtumų, kurie, nors būdami negalingi, savyje turi didelį potencialą, vien todėl , kad jų yra praktiškai visur. Tačiau problema iki šiol buvo ta, kad iš jų išgauti didesnius ir komerciškai atsiperkančius energijos kiekius nepavykdavo, ir tokia energija buvo naudojama tik nedidelių autonominių elektroninių grandinių, įvairių jutiklių maitinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Džordžijos technologijos instituto (JAV) tyrėjai pranešė, kad jiems pavyko pasiekti didelį proveržį, kuriant prietaisus, generuojančius elektrą iš trinties, dar vadinamos triboelektra, atsirandančios, trinant dvi skirtingas medžiagas.

Triboelektros ištakos siekia dar senovės Graikiją, kurioje buvo pastebėta, kad patrynus gintarą vilna, prie jo ima lipti vilnos plaukeliai. Tai įvyksta todėl, kad trinant gintaras įsielektrina ir ima traukti priešingu krūviu įelektrintus daiktus.

Taip pat statinė trinties elektra atsiranda ir vaikštant kilimu batais su plastikiniais padais – tuomet palietus metalinę durų rankeną gali įvykti mažytis išlydis.

Tačiau trinties elektra iki šiol beveik buvo nenaudojama, pirmenybę atiduodant elektros generatoriams, varomiems garo ar vandens ir naudojantiems magnetinės indukcijos principą, kuomet kintamas magnetinis laukas sukuria elektros srovę.

Džordžijos technologijos instituto tyrėjai žurnale „Nature Communications“ paskelbė sukūrę praktiškai panaudojamą trinties elektros generatorių. Prototipas pagamintas iš 10 centimetrų skersmens disko, kuriame yra du laisvai judantys cilindrai – vienas iš jų yra elektronų „donoras“, kitas – gavėjas. Jiems trinantis į besisukančio disko paviršių ir nuolat susiliečiant tarpusavyje, atsiranda srovė, pakankama įžiebti šviesos diodus.

Bandymų metu maksimaliu 3000 apsisukimų per minutę greičiu prietaisas generavo 1,5 vato galios elektros energijos. Jo efektyvumas buvo 24 procentai o tai tris kartus daugiau nei pjezoelektros, iki šiol efektyviausio silpnos mechaninės energijos vertimo elektra būdo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(9)
(0)
(1)

Komentarai (0)