Lietuvos energetinis saugumas – prieškritinėjė būsenoje  (0)

Lietuvos energetinis saugumas yra prieškritinėje būsenoje, rodo Energetinio saugumo tyrimų centro tyrimas. Centro vadovas, Vytauto Didžiojo universiteto mokslo prorektorius Juozas Augutis sako, kad Lietuvos gyventojų mokama kaina už energiją santykyje su jų pajamomis yra viena didžiausių Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

J. Augutis paaiškino, kad energetinio saugumo apžvalga ir metodika leidžia į vieną rodiklį sutalpinti visas energetinio saugumo dalis, įskaitant ir elektrą, dujas, šilumą, skalūnų dujas, atsinaujinančius energijos šaltinius ir kita. Šis rodiklis išreiškiamas procentais.

„Nuo 2007 metų Lietuvos bendras, integruotas energetinio saugumo lygis svyruoja apie 51-52 proc. 2007 metais buvo 52,8 proc., o šiuo metu jis siekia 51,2 proc.“, - „Žinių radijo“ laidoje „Akiratyje – energetika“ kalbėjo J. Augutis.

Pasak jo, šį rodiklį energetinio saugumo specialistai įvertino kaip „prieškritinę būseną“. Normali situacija, anot R. Staniulio, yra 66 proc. perkopiantis energetinio saugumo lygis. „Latvijos bendras lygis jau aukštesnis – 61,5 proc, o Estijos yra aukščiausias – 66,2 proc. Ji energetinio saugumo prasme yra daugiau mažiau normalioje būsenoje.“

Anot J. Augučio, Lietuvos energetinio saugumo lygis pakiltų įgyvendinus strateginius projektus. „Didžiausią šuolį pamatytume 2014-2015 metais, įvedus du objektus: pirmiausia, Suskystintų gamtinių dujų terminalą ir jungtį su Lenkija ir Švedija. Tai stiprokai pakeltų (Lietuvos energetinio saugumo lygį – red.) iki trokštamo 65-66 proc.“

Visą laidos „Akiratyje – energetika“ įrašą klausykite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)