Piratavimas Europoje: už ką ir kaip galime būti nubausti?  (5)

Nors daug vartotojų mano, kad už kūrinius autoriai gauna atlygį iš vadinamojo tuščios laikmenos mokesčio ir taip už piratavimą esą nubaudžiami net to nedarantys, tačiau Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nusprendė, kad minėtas mokestis nesuteikia teisės daryti kopijų iš nelegalių šaltinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kopijavimo asmeniniam naudojimui išimtis taikoma tik kūrinių ar autorių teisių ir gretutinių saugomų objektų atgaminimui iš teisėtų šaltinių.

Advokatas Andrius Iškauskas teigia, kad minėtas mokestis skirtas autoriams kompensuoti už kopijas iš teisėtų laikmenų.

„Pavyzdžiui, jei jūs buvote nusipirkęs kompaktinį muzikos diską ar filmą, jūs galite pasidaryti kopiją į tuščią naują laikmeną – už tai kompensacija ir turi būti sumokėta. Būtent dėl to, kad jis turi teisę nusikopijuoti ar archyvavimui, ar pasidėjimui į lentyną 10 metų – už tą teisę jis turi kompensuoti autoriui mokėdamas nedidelę rinkliavą“, – Žinių radijo laidoje „Tinklas“ sakė A.Iškauskas.

Anot advokato, piratavimo mastai išlieka dideli: „Kiek man tenka susidurti su bylomis, jų išlieka nemažai. Pagrindinė vieta, kur yra pirataujama, – internetas. Jis beveik jau baigia išstumti kompaktinių diskų turgelius. Didėjant interneto greičiui ir prieigai, tai tampa pagrindine problema.“

A.Iškauskas pabrėžia, kad už nelegalios programinės įrangos naudojimą, muzikos klausymą ar filmų peržiūrą gresia trejopa atsakomybė: „Administracinė ar baudžiamoji atsakomybė – tuo atveju, kai gaudo policija. Greta to, jeigu autorių teisų turėtojai mano, kad jų teisės buvo pažeistos, jie gali teikti civilinį ieškinį ir reikalauti žalos atlyginimo. Tai reiškia, kad ne tik pažeidėjas sumokės baudą valstybei, bet ir žalos atlyginimą autoriui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(3)

Komentarai (5)