Kinai nukopijavo įslaptintą JAV karinį bepilotį orlaivį? (Video)  (4)

Kinijos TV pranešė apie sėkmingus šioje šalyje sukurto reaktyvinio bepiločio orlaivio, pavadinto „Aštriuoju kalaviju“, bandymus. Skelbiama, kad tai pirmasis kinų pagamintas bepilotis reaktyvinis orlaivis, naudojantis „Stealth“ technologiją, paslepiančią jį nuo priešo radarų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak pranešimų, pirmasis šio orlaivio skrydis truko 20 minučių. Šis „skraidančio sparno“ pavidalo orlaivis, pasak ekspertų, gali dideliame aukštyje aukšta raiška fotografuoti ir filmuoti antžeminius objektus likdamas nepastebėtas. Toks lėktuvas esą išplės Kinijos žvalgybines galimybes Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose, tai yra, tose teritorijose, dėl kurių Kinija yra įsivėlusi į teritorinius ginčus su savo kaimynėmis.

Manoma, kad „Aštrusis kalavijas“ galėtų vykdyti ne tik žvalgybines, bet ir puolamąsias operacijas. Jokių šio orlaivio techninių duomenų neskelbiama. Sprendžiant iš paskelbto vaizdo įrašo, „naujausias Kinijos karinės aviacijos pasiekimas“ yra nepaprastai panašus į JAV karinį bepilotį lėktuvą RQ-170 „Sentinel“, kuris buvo pagamintas Centrinės žvalgybos valdybos užsakymu. RQ-170 „Sentinel“ nuo 2007 m. ne kartą pastebėtas danguje virš pietų Afganistano, amerikiečių kariškių buvo pramintas „Kandaharo žvėrimi“. Apie jį sklandė tik gandai, nes įslaptinto lėktuvo nepavykdavo identifikuoti.

2011 m. Irano valdžia pranešė, kad šalies kariuomenė, panaudojusi elektroninių trukdžių priemones, privertė nusileisti virš Irano teritorijos skraidžiusį RQ-170 „Sentinel“. Vėliau buvo paskelbtas šio orlaivio vaizdo įrašas, kuriame matyti, kad RQ-170 „Sentinel“ į Irano kariškių rankas pateko kone visiškai sveikas, buvo šiek tiek pažeistas tik vienas jo sparnas. 2013 m. Irano kariuomenės atstovai pranešė, kad jau pagaminta šio lėktuvo kopija, tačiau šis pranešimas taip ir liko nepatvirtintas. Ekspertai neatmeta galimybės, kad Irane nusileidusio RQ-170 „Sentinel“ brėžiniai buvo perduoti Kinijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(1)

Komentarai (4)