Simuliatorius atskleidžia, ką jaučia skęstantys (Video)  (7)

Internete populiarėjančioje svetainėje galima realistiškai pajausti, ką reiškia skęsti vandenyne. Interaktyvioje svetainėje rekomenduojama užsidėti ausines, o vaizdą paleisti viso ekrano rėžimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apsilankius šioje svetainėje, pirmiausia parodomas įžanginis vaizdo įrašas: jūs su draugu esate jachtoje vandens telkinyje, kuriame nematyti krantų. Draugas stoja prie jachtos vairo, o jūs nueinate į laivo pirmagalį patikrinti burės – groto.

Staiga draugas jus pašaukia, nes kažkas negerai. Jūs atsisukate, einate deniu link jo, bet pakilęs vėjas sujudina burę ir jos horizontalusis buomas – gikas – nubloškia jus į vandenį.

Tuomet ekrane atsiranda įspėjimas nuolat sukti kompiuterio pelės ratuką, kad išsilaikytumėte paviršiuje.

Rodomi vaizdai itin tikroviški. Per purslus matyti, kaip jachta su draugu nutolsta, o jūs išsigandęs liekate vienas neaprėpiamame vandenyne. Girdėti jūsų šūksmai ir baimingas šnopavimas, pertraukiami kosulio dėl įtraukto vandens.

Po kiek laiko šiaip ne taip nusimetate jums trukdančius batus. Vėliau matyti, kaip jūsų galūnes ima traukti mėšlungis. Iš kvėpavimo girdėti, kad jums šalta. Kas vyksta po to, galite pasižiūrėti patys.

Svetainė skirta priminti, kad atviroje jūroje nepamirštumėte vilkėti gelbėjimosi liemenių, nes vandenyje žmogus pavargsta greičiau nei atrodo. Be to, didelių vandens telkinių temperatūra, ypač toliau nuo kranto, būna gana žema.

Vandenyje kūnas labai greitai netenka savo šilumos, daug greičiau nei ore. Dešimties laipsnių temperatūros vandenyje mirtinai sušalti galima per valandą, lediniame – mažiau nei per penkiolika minučių.

Šaltame vandenyje netikėtai atsidūrę žmonės taip pat gali patirti pagreitėjusio širdies ritmo ir šoko sukeltą širdies smūgį. Be to, tokiose situacijose organizmas siunčia mažiau kraujo į periferinius – galūnių – raumenis, kad apsaugotų gyvybinius organus. Tai sukelia sunkumų bandant irtis ir taip išsilaikyti paviršiuje, nes žmogus nebegali tinkamai valdyti kojų ir rankų.

Tačiau žmogaus kūnas yra gamtos stebuklas. Dėl panėrimo reflekso, dėl kurio sulėtėja širdies plakimo ir pulso dažnis, asmuo, paniręs į šaltą vandenį, gali būti atgaivintas net ir po ilgo laiko. Yra žinomas atvejis, kai trijų laipsnių temperatūros vandenyje buvęs vaikas buvo atgaivintas net po 66 minučių ir jo smegenys nebuvo pažeistos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (7)