Lietuvos gatvėse - danų tankai, o danguje - amerikiečių naikintuvai, bombonešiai ir sraigtasparniai  (4)

Lietuvoje kitą savaitę prasidėsiančiose NATO sausumos pajėgų pratybose „Kardo kirtis“ pirmąkart bus panaudoti sąjungininkų tankai, laukiama ir kitos įspūdingos karinės technikos, sako pratybų Lietuvoje vadovas, generolas majoras Almantas Leika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pratybos birželio 9–20 dienomis vienu metu vyks visose trijose Baltijos valstybėse, jose dalyvaus daugiau nei 4,8 tūkst. karių iš 10 valstybių – apie 2,6 tūkst. jų treniruosis Lietuvoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, keli šimtai – Estijoje.

Kaip antradienį Krašto apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešė A.Leika, Lietuvos teritorijoje pirmąkart per nepriklausomybės laikotarpį bus galima išvysti tankus, skirtus kariniams tikslams: keturi Danijos sausumos pajėgų tankai „Leopard 2 A5“ jau trečiadienį atvyko į Klaipėdos jūrų uostą, iš kur vėliau vyko Klaipėdos gatvėmis, automagistrale Klaipėda–Kaunas į Ruklą.

Danai per Klaipėdos jūrų uostą taip pat atsivežė šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, vikšrinius šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kitą techniką. Iš viso mokymuose dalyvaus apie 800 karinio transporto priemonių.

„Danijos sunkaus bataliono sudėtyje bus tankų, šalia jų bus pakankamai daug visos kitos įspūdingos karinės technikos. Svarbu ne tankų skaičius, o jų buvimas pratybose – tai leis visiems kariams, kurie dalyvaus pratybose, mokytis taktikos, veiksmų su tankais procedūrų“, – sakė A.Leika.

Anot jo, bus naudojama ir kita įspūdinga technika, pavyzdžiui JAV į pratybas atsigabens reaktyvinius naikintuvus F-16, strateginį bombonešį B52, karinius sraigtasparnius „Black Hawk“ ir pan.

Anot A.Leikos, pratybų scenarijus yra išgalvotas ir neturi nieko bendro su šių dienų realijomis – šios serijos pratybos vyksta nuo 2010 metų, konkrečios pratybos Lietuvoje planuotos 2013-ųjų vasarą-rudenį.

„Visi vienetai – JAV, danų ir lenkų – atvyksta įvairiais būdais. Dalis atvyks į Klaipėdos jūrų uostą – visos ratinės transporto priemonės judės sava eiga į Gaižiūnus, sunkioji technika bus vežama žemagrindžiais tralais. Tam tikras skaičius karių ir karinės technikos keliauja oru – dalis technikos nuo oro uostų iki pratybų vietos judės savo eiga, dalis bus transportuojama“, – sakė A.Leika.

Birželio 17 dieną bus rengiama svečių diena – pratybas ir karinę techniką Rukloje galės išvysti visi norintys.

JAV Sausumos pajėgų organizuojamos kasmetinės pratybos „Kardo kirtis“ Baltijos valstybėse vyksta jau ketvirtąjį kartą. Tačiau dabartinės tarptautinės karinės pratybos yra pačios didžiausios nuo Lietuvos narystės NATO pradžios. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos bus atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(42)
(1)
(41)

Komentarai (4)