Bioniniai protezai – pakeis ir sveikas žmonių galūnes? (Video)  (1)

XXI amžiaus pradžioje sukurti bioniniai protezai iš ateities lūkesčių tapo tikrove. Dabar kiekvienam žmogui, neturinčiam galūnių dėl įgimtos anomalijos arba netekusiam jų nelaimingo atsitikimo metu yra suteikta galimybė susigrąžinti pilnavertišką gyvenimą. Maža to, mokslinikai prognozuoja, kad ateityje jie pakeis ir sveikas žmonių galūnes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„i-LIMB Hand“ – kas tai?

„i-LIMB Hand“ – dirbtinė ranka, kuri pasižymi unikalia ir labai intuityvia valdymo sistema. Jos valdymui naudojami išlikusios žmogaus rankos dalies raumenų elektriniai signalai, kuriuos priima odos paviršiuje pritvirtinti elektrodai. Šioje rankoje yra davikliai, nurodantys, kokį veiksmą norima atlikti.

„Ranka su kūnu sujungta per movą, kurioje esantys elektrodai kontaktuoja tiesiogiai su oda“, – aiškino „Otto Bock Healthcare“ tyrėjas Janosas Kalmaras.

Naujosios rankos pagalba žmogus gali daryti praktiškai viską: valdyti kiekvieną pirštą kartu ir atskirai, lankstyti delną, paimti norimus daiktus, užsirišti batus ar vairuoti automobilį. Yra sukurta netgi tokių protezų, kurie atidarančiam šaldytuvą žmogui leidžia jausti šaltį, karštį bei spaudimą.

Pirmieji pacientai

Beveik visi pacientai, kurie dabar turi bioninį rankos protezą, teigia, jog jaučia didžiulį skirtumą tarp paprasto ir naujojo protezo. Jiems tai leidžia pamiršti patirtas nelaimes ir laiką, praleistą nevaldant galūnės.

„Atlikti elementarius veiksmus su šia dirbtine ranka išmokau vos praėjus valandai po protezo pritvirtinimo. Esminį patogumą sudaro tai, kad galiu valdyti kiekvieną pirštą atskirai“, – teigė vienas iš pirmųjų pacientų Donald McKillop.

Vieną tokių prietaisų taip pat nešioja ir 25 metų Patrick Mayrhofer, į kurį prieš ketverius metus trenkė elektros srovė ir gydytojams nepavyko išsaugoti jo dešiniosios rankos. Tiesa šiam vaikinui prireikė mėnesio laiko, kad naujoji ranka visiškai paklustų. Nepaisant to, dabar jaunuolis gali valgyti naudodamasis įrankiais, važinėti dviračiu bei kopinėti uolomis.

Kompanija „Touch Bionics“

Pirmąjį bioelektroninį rankos protezą su penkiais individualiai valdomais pirštais sukūrė Škotijos kompanija „Touch Bionics“. Šiuo metu ši organizacija yra gerokai pažengusi bioninių protezų srityje. Iškart po pirmojo išradimo, kompanija sukūrė ir dirbtinę odą protezui tam, kad žmonės jaustųsi lyg turėdami tikrąją ranką.

Taip pat yra sukurtas ir dar daugiau galimybių suteikiantis bioninis protezas „i-limb ultra”.

„Tobulėjant technologijoms, ateis laikas, kai tokie protezai funkcionuos geriau nei tikrosios žmonių galūnės. Galimai matysime sveikas rankas turinčius žmones, kurie norės, kad jų rankas pakeistų kibernetinės technologijos“, – teigia daktaras Benetas Fodis iš Oksfordo universiteto.

Tiesa, kad šie bioniniai protezai jau prekyboje. Tačiau, ko gero, visiems suprantama, kad naujas išradimas – brangus, todėl ne kiekvienas žmogus gali sau tai leisti.

„Touch Bionics“ kompanija „i-LIMB“ pardavinėja po 18 tūkst. JAV dolerių. Taigi bent kol kas pagrindinė rinka šių prietaisų yra JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai (1)