Sovietų eros hiperboloidinis bokštas apsaugotas nuo sunaikinimo  (0)

Panašu, moderniosios technologijos išsaugojo sovietinį reliktą, kai išmaniaisiais telefonais buvo nubalsuota išsaugoti neįprastąjį Šuchovo bokštą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažnai vadinama muskovitiniu Eifelio bokštu, ši 92 metų struktūra neberemontuojama, nes 2002 m. iš jos nustota transliuoti TV signalus. Anksčiau šiais metais buvo paskelbti bokšto išmontavimo ir perkėlimo planai, kas paskatino Normaną Fosterį, Remą Koolhaasą ir kitus architektu surašyti peticiją Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, prašant jį išsaugoti. Maskvos miesto taryba dabar paskelbė, kad bokštas bus išsaugotas savo dabartinės būklės. Taip nutarta po išmaniaisiais telefonais atliktos apklausos dėl objekto ateities, kurioje 91 procentas respondentų balsavo už bokšto palikimą ten, kur jis yra.

160 metrų aukščio plieninio narvelio struktūros bokštas pastatytas 1922 m., nenaudojant pastolių ar kranų. Inžinierius Vladimiras Grigorjevičius Šuchovas sukonstravo bokštą teleskopiniu metodu, kiekvieną aukštesnį sluoksnį statydamas žemesniame sluoksnyje ir tada gervėmis ir trauktuvais jį pakeldamas, ir taip pastatydamas naują sluoksnį. Kiekvienos sekcijos forma yra hiperboloidas, matematinis trijų matmenų paviršius.

Pasak Šuchovo bokšto fondo, bokšto renovacija gali kainuoti 500 milijonų rub. (apie 10,2 milijonų ). Baiminamasi, kad be restauracijos neprižiūrimas bokštas gali kelti pavojų.


Penny Sarchet
New Scientist № 2984

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (0)