Prancūzija apsigalvojo: Rusija „Mistral“ tipo laivų negaus  (0)

Prancūzijos vyriausybė negali tęsti planuoto dviejų „Mistral“ tipo sraigtasparnius galinčių nešti laivų pateikimo Rusijai, sakoma trečiadienį Prancūzijos prezidentūros paskelbtame pareiškime, kuriame minimi Maskvos pastarojo meto veiksmai Ukrainos rytuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Respublikos prezidentas nusprendė, kad, nepaisant paliaubų vilties, kurią dar reikia patvirtinti ir įgyvendinti, sąlygos, kuriomis Prancūzija galėtų leisti pateikti pirmąjį sraigtasparnešį, nėra tinkamos.“

Padėtis Ukrainoje yra „rimta... Rusijos pastarojo meto veiksmai rytų Ukrainoje prieštarauja Europos saugumo pagrindams“, pažymima pranešime, kuris paskelbtas po Prancūzijos gynybos tarybos posėdžio.

Baltijos šalys, Ukraina ir JAV sveikina Prancūzijos sprendimą dėl „Mistral“

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas trečiadienį pasveikino Prancūzijos prezidento sprendimą neperduoti karo laivų „Mistral“ Rusijai.

Paryžių taip pat pagyrė Jungtinių Valstijų, Ukrainos ir Latvijos pareigūnai.

„Mes sveikiname tokį Prancūzijos sprendimą. Prancūzijos prezidento paskelbtas sprendimas atitinka Lietuvos interesus“, – sakė J.Olekas telefonu iš Velso, į kurį jis atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime.

Tai ministras sakė netrukus po to, kai Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pranešė, kad šiuo metu „nėra tinkamų sąlygų“, kad Prancūzija galėtų perduotu du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus.

Pagal 2011 metais pasirašytą 1,2 mlrd. dolerių vertės kontraktą Prancūzija turi parduoti Rusijai du „Mistral“ klasės jūrų desanto laivus. Pirmąjį laivą Rusija turėtų gauti šių metų spalį, antrąjį – 2015 metais.

Rytų Europos šalys ir Jungtinės Valstijos ne kartą ragino Prancūziją stabdyti sandorį, reaguojant į Rusijos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose.

Paklaustas, ar „Mistral“ pardavimas būtų kėlęs grėsmę Lietuvai, J.Olekas atsakė, kad pavojus turbūt būtų netiesioginis: „Tiesiogiai negalėtume tikėtis, kad jis („Mistral“ laivas) įplauktų į Baltijos jūrą ir tiesiogiai grasintų Lietuvai, tačiau Rusijos karinės galios stiprinimas ir galimas šantažas ar agresija prieš mūsų sąjungininkus ir partnerius, be abejo, kenktų ir Lietuvos saugumui“.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Prancūzijos žingsnis yra „tinkamas sprendimas tinkamu metu“.

Prancūzijai už „atsakingą sprendimą“ padėkojo ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, nurodęs, kad tai „svarbu atkuriant taiką Europoje“.

JAV valstybės departamento atstovė spaudai prancūzų pareiškimą pavadino „išmintingu sprendimu“.

Prancūzų diplomatiniai šaltiniai AFP agentūrai sakė, kad susitarimas su rusais dėl laivų pardavimo bus peržiūrimas lapkritį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai (0)