Hong Kong protestuotojai organizavimui naudoja raizginį tinklą  (0)

Hong Kongo masiniai protestai yra tinkliniai. Aktyvistai naudojasi nemokama programėle, galinčia siųsti žinutes be jokio mobiliojo ryšio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per savaitgalį prodemokratiniams protestams įsisiūbavus, daugelis nerimauja, kad Kinijos valdžia gali užblokuoti vietinius mobiliuosius tinklus.

Atsakydami į tai, aktyvistai paramos žinučių ir naujausių žinių skleidimui ėmė naudoti FireChat programėlę. Kūrėjų teigimu, vien per sekmadienį programėlė Hong Konge buvo parsiųsta daugiau, nei 100 000 kartų. FireChat naudojasi „raizginiu ryšiu“, technika, kai duomenys perduodami tiesiogiai iš vieno telefono į kitą Wi-Fi ar Bluetooth ryšiu. Paprastai, jei du žmonės nori komunikuoti tokiu būdu, jie turi būti gana arti vienas nuo kito. Bet prisijungus daugiau žmonių, tinklas plečiasi ir žinutės gali nukeliauti toliau.

Raizginiai tinklai gali praversti gamtinių kataklizmų užkluptiems žmonėms, arba, kaip Hong Konge, protestuojant sudėtingomis sąlygomis. FireChat šiais metais pravertė protestuotojams Taivane bei Irake.

Bet jos kelia ir pavojų. Hans-Christophas Steineris iš The Guardian Project, padedančio aktyvistams apeiti cenzūrą, įspėja, kad FireChat nėra įdiegto šifravimo, todėl žinutes gali perimti bet kas, esantis pakankamai arti. „Tai nėra taip blogai, kaip vienas centrinis valdžios organas galintis perskaityti visas žinutes. Kaip bebūtų, rizikuojantys naudotojai apie tai turėtų žinoti,“ sako jis. FireChat atstovai sakė planuojantys ateityje įdiegti ir šifravimą.

Bluetooth ryšys identifikavimui naudoja MAC adresą, kuris gali būti panaudotas protesto vadovų nustatymui. „Jie gali būti atskirti areštui ar apklausai, jų socialiniai tinklai gali būti panaudoti paieškai žmonių, galinčių sutrukdyti tam, kas vyksta,“ pastebi Stevenas Murdochas iš UCL. „Tinkamo saugumo suteikimas raizginiam tinklui tebėra tyrimų sritis.“

Kinijos valdžia raizginių tinklų suardymui gali panaudoti radijo trikdžius, ar neleisti prisijungti daugiau žmonių, uždarydama prieigą prie programėlių tinklalapių. „Yra dar daug daugiau agresyvių veiksmų, kurių gali imtis Hong Kongo valdžia,“ sako Murdochas. „Gerai, kad jie to nedaro, tačiau yra grėsmė, kad reikalai gali pablogėti.“


Aviva Rutkin, Jacob Aron
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (0)