Pentagono prognozė: jau netrukus gali prasidėti klimato karai  (0)

Viename iš griežčiausių pasisakymų apie klimato kaitą JAV Gynybos departamentas antradienį pareiškė, kad globalinis atšilimas kelia tiesioginį pavojų JAV nacionaliniam saugumui – grėsmės varijuoja nuo infekcinių ligų protrūkio iki terorizmo, rašo „Mother Jones“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagonas savo ataskaitoje pirmą kartą klimato kaitą įvardijo kaip rimtą iššūkį, kuris artimiausiu metu kils strateginėms karinėms operacijoms. Anksčiau globalinis atšilimas būdavo įvardijamas kaip ilguoju laikotarpiu pavojų bazėms ar kitai infrastrukrūrai keliantis pavojus.

Ataskaitoje rašoma, kad klimato pokyčiai padarys įtaką karinėms operacijoms, mokymams ir treniruotėms, infrastruktūrai, tiekimo grandžiai. Joje nesiūloma, kokie politikos pokyčiai yra reikalingi, kad būtų išvengta neigiamų pasekmių. Taip pat neįvardijama, kiek klimato kaita gali kainuoti Gynybos departamentui.

„Mother Jones“ pažymi, kad tai greičiau yra raginimas visoms Gynybos departamento agentūroms įtraukti klimato kaitos klausimą į savo procesus ir užtikrinti, kad į jį bus atsižvelgiama ir bendradarbiaujant su užsienio vyriausybėmis ar privačiu sektoriumi.

Karinėms bazėms keliamas klimato kaitos pavojus jau seniai buvo Pentagono įvardintas.

Pavyzdžiui, gegužės mėnesį 11 į atsargą išėjusių karo vadų ataskaitoje teigta, kad Virdžinijos pakrantėje esančioms karinėms bazėms, kuriose yra sukoncentruota 20 proc. JAV Karinio jūrų laivyno, kyla pavojus būti užlietoms iki 2100 metų.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje taip pat teigiama, kad klimato kaita padidina konfliktų strategiškai svarbiose pasaulio vietose tikimybę.

Pavyzdžiui, vandens trūkumas Vidurio Rytuose gali padėti teroristinėms organizacijoms – alkį ir dėl jo kylančius neramumus jie gali panaudoti tam, kad sustiprintų savo valdžią vietos gyventojams.

Padažnėjęs laivų eismas Arkties vandenyne gali sukelti politinę įtampą tarp poliarinių valstybių.

Dažnėjančios ir stiprėjančios stichinės nelaimės užkraus papildomą naštą kariuomenei, kuri turės vis dažniau vykdyti pagalbos operacijas.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai (0)