Nafta kaskart muša vis naują kainų dugną ir per Kremliaus kišenę  (7)

Analitikų prognozės, kad naftos kainos pasiekė dugną, negailestingai daužomos į šipulius kas savaitę. Ne išimtis ir ši. Vis smingančios kainos skaidrina nuotaikas Mažeikių naftos įmonėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nėra vien sąmokslas prieš Rusiją siekiant ją parklupdyti. Tai naftos gavėjų kova dėl rinkos, dėl kiekvieno pirkėjo. Pasaulinėje rinkoje atsirado daugiau žaidėjų, tačiau pirkėjai išlaidauja santūriau.
Tad antraštės, panašios į tokią „Kaina krito iki rekordinių žemumų“, neišnyks iš žiniasklaidos dar mažiausiai metus.

Kryčiui galo nematyti


Priežasčių didėti naftos kainai kol kas nematyti.

Naftą eksportuojančių valstybių organizacija OPEC nė neketina mažinti naftos gavybos apimties, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“. Anaiptol – gavyba tik didės. O vartojimo prognozės liūdnos.

Lapkritį OPEC valstybės sės prie bendro stalo ir spręs, ar mažinti gavybą. Bet atsakymas aiškus jau šiandien – naftos bus išgaunama ne mažiau nei dabar.

„OPEC narės tarpusavyje nesusitaria mažinti gavybos šitaip siekiant palaikyti naftos kainą.

Be to, JAV vis labiau pačios apsirūpina nafta“, – kalbėjo „Finasta Asset Management“ analitikas Vaidotas Rūkas.

Persijos įlankos šalys bijo prarasti rinkas, „nes naftos kainos bet kuriuo atveju toliau smuks“, rašo „The Wall Street Journal“.

„Nomura“ banko ekspertų nuomone, jei OPEC lapkritį nesumažins gavybos, naftos kainos šią žiemą gali smukti žemiau 70 JAV dolerių už barelį ribos.

WTI rūšies naftos kaina lapkričio sandoriams vakar buvo 83,99 JAV dolerio už barelį. „Brent“ kainos lapkričio sandoriams – 87,06 JAV dolerio už barelį.

Nenori blogų pavyzdžių


Naftos gavėjai nepamiršo Saudo Arabijos patirties: kai devintojo dešimtmečio pradžioje pradėjo smukti kainos, šios daug naftos turinčios valstybės vyriausybė sumažino gavybą ir taip nusprendė palaikyti kainas.

To rezultatas – šalis prarado dalį rinkos, dėl kurios vėliau teko sunkiai kovoti. Tuo metu Amerikos, kaip naftos gavėjos, niekas rimtai nevertino. O šiandien JAV naftos versle kasmet įsigali vis labiau, o tai kaitina konkurenciją.

„Dėl mažėjančių rinkų vyksta konkurencija tarp eksportuotojų, o dėl to mažėja kaina“, – apibendrino V.Rūkas.

Pavyzdžiui, nuo 2008 metų naftos gavyba JAV padidėjo 70 procentų, tad pasiūla jau kitokia nei prieš kelerius metus. O paklausa vis nedidėja.

Be to, statistika rodo, kad OPEC nepriklausančios šalys išgauna vis daugiau naftos nei įtakingojo kartelio nariai.

Suvartojama mažiau


Kol pasaulis stebisi mažėjančiomis naftos kainomis, tarpsta sąmokslo teorijų mėgėjai. Jau seniai kalbama, esą JAV susitarė su Saudo Arabija nemažinti gavybos, kad pakenktų Rusijai.

Bet analitikai pripažįsta, kad tai tikrai ne pagrindinė priežastis, kodėl kaina taip smunka.

Paryžiuje įsikūrusi Tarptautinė energetikos agentūra paskelbė, kad jau netrukus suvartojimas pasaulyje smuks 200 tūkstančių barelių – tiek kasdien reikės mažiau naftos dėl silpno ekonomikos augimo.

„Dėl ilgalaikių investicijų į atsinaujinančiąją energetiką, taupesnius automobilius, pastatus mažėja importuojamos naftos poreikis, o vien Kinija ir Indija neatsveria dviejų didžiųjų rinkų“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Rūkas.

Elektromobiliai dar mažai populiarūs, tačiau technologijų pažanga milžiniška. Todėl, anot analitiko, gali būti, jog naftos poreikis labai mažės.

Bet kol kas pavojaus varpais neskambinama, kai nekalbama apie įtaką Rusijos biudžetui.

„Kiekvienas išgautos naftos lašas vis dar duoda pelną, jeigu barelio kaina sukasi apie 80 JAV dolerių“, – „The Telegraph“ kalbėjo Tarptautinės energetikos agentūros vyriausiasis ekonomistas Fatih Birolis.
Naftos kainų nuopuolis neša ir gerų naujienų. Žemos kainos gali pagreitinti ekonomikos atsigavimą.

Pasak „Capital Economics“ analitikų, kiekvienas 10 JAV dolerių kritimas naftos kainoje yra tolygus 0,5 proc. pasauliniam BVP augimui.

Mažeikiuose – linksmiau


Pigesnės naftos įtaką jaučia ir vairuotojai – degalinėse kainos smunka.

Nuo metų pradžios „Brent“ naftos kaina krito jau daugiau negu 20 procentų. „Brent“ daro tiesioginę įtaką ir „Urals“ naftai, kuri perdirbama Mažeikių įmonėje „Orlen Lietuva“.

Po gana ilgų nuosmukio mėnesių nuotaika Mažeikiuose gerėja. Naftos perdirbimo bendrovės atstovai neslepia, kad maržos, arba uždarbis, auga.

„Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais naftos perdirbimo rinkoje maržos šiek tiek pagerėjo – iš dalies dėl krintančių naftos kainų“, – „Lietuvos rytui“ sakė gamyklos atstovas Mindaugas Linkaitis.

Tačiau, pasak jo, didmeninės degalų kainos nėra tiesiogiai susijusios su naftos kainomis.

„Padidėjusios maržos bendrovei darys įtaką artimiausiu laikotarpiu, tačiau ilgalaikė perspektyva kol kas nėra tokia šviesi“, – sakė M.Linkaitis.

Plačiau apie tai „Orlen Lietuva“ paskelbs kartu su trečiojo ketvirčio veiklos rezultatais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Marius Jokūbaitis
(19)
(1)
(18)

Komentarai (7)