10 geriausių JAV gamybos karo orlaivių (Foto)  (0)

Pastaruosius septynis mėnesius, nuo pat to momento, kai Rusija okupavo ir neteisėtai prisijungė Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, Vladimirui Putinui pavaldžių kariškių vykdomų provokacijų ore, žemėje ir vandenyje dramatiškai daugėja. Labiausiai tai junta Jungtinių Amerikos Valstijų ir jų sąjungininkų karo orlaivių pilotai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „The Washington Times“, Jungtinių Amerikos Valstijų ir jų sąjungininkų orlaiviai kone kasdien kyla į orą pasitikti grėsmingai artėjančių Rusijos karo lėktuvų. Ekspertai teigia, kad taip rusai tikrina amerikiečių reagavimo į artėjančią grėsmę greitį Aliaskoje, Japonų galimybes pasitikti atskrendančius orlaivius prie šiaurinių salų ar Estijos kariškių veiksmus.

Smarkiai didėjančią įtampą ore gerai iliustruoja Japonijos pateikti skaičiai. Kaip praneša „Reuters“, per pastaruosius šešis mėnesius šios šalies naikintuvai pagal pavojaus signalą pasitikti artėjančių Rusijos bombonešių ar žvalgybinių orlaivių kilo dvigubai dažniau, nei įprastai. Japonijos vyriausybės teigimu, per pastarąjį pusmetį tokių incidentų užregistruota 324. Per prieš tai buvusį pusmetį – 136.

Rusijos karo aviacijos provokacijų dramatiškai daugėja ir greta Baltijos šalių oro erdvės, kurią saugo NATO naikintuvai. Vien Latvija prie savo sienų ore šiemet užfiksavo per pusantro šimto rusų provokacijų. Ir šis skaičius grėsmingai didėja.

Lietuva tokių skaičių neskelbia. Tačiau visai neseniai (rugsėjo antroje pusėje) „Financial Times“ paskelbė, jog NATO oro policijos misiją vykdantys naikintuvai šiemet net 68 kartus kilo stebėti prie Lietuvos sienų artėjančių rusų karinių lėktuvų. Galima neabejoti, kad per mėnesį, prabėgusį nuo šių skaičių paskelbimo, tokių lėktuvų dar padaugėjo. Tai didžiausias tokių lėktuvų skaičius per pastaruosius 10 metų.

Šią savaitę žvalgybinis rusų orlaivis buvo įsiveržęs į Estijos (taip pat ir NATO) oro erdvę ir čia buvo apie minutę.

Nerimo Rusijos karinės oro pajėgos kelia ir skandinavams. Suomiai šiemet jau užfiksavo penkis šalies oro erdvės pažeidimus. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas yra sakęs, kad rugsėjo mėnesį įvyko „rimčiausias įsiveržimas į šalies oro erdvę“ per aštuonerius metus, kai jis užima ministro postą.

Dažniausiai Rusijos karo orlaiviai skrenda išjungę atsakiklius, kad nebūtų įmanoma nustatyti jų identifikavimo kodo, nukrypsta nuo skrydžio plano arba skrenda iš viso be jo. Dėl to rusų kariniai orlaiviai paprastai tampa nematomi civilinių skrydžių oro kontrolės sistemoms ir kelia grėsmę civilinei aviacijai.

Tokiems skrydžiams Rusija naudoja įvairiausių tipų ir modelių lėktuvus – nuo mažesnių naikintuvų Su-27 ir viršgarsinių bombonešių Tu-22, iki branduolinį ginklą tūkstančius kilometrų gabenti galinčių gigantiškų strateginių bombonešių Tu-95.

Kiekvieną kartą, kai tik tolumoje pasirodo grėsmingai artėjantys rusai, į orą kylą ir juos pasitinka Jungtinių Valstijų, NATO ar jų partnerių naikintuvai. „The Washington Times“ sudarė geriausių karo orlaivių, pagamintų Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriuos naudoja Amerikos partneriai, dešimtuką. Mūšiuose ne kartą išbandyti orlaiviai jau daugelį metų užtikrina pranašumą ore ne tik jų gamintojai Amerikai, bet ir jos partnerėms.

Kai kurie lėktuvai jau nėra naudojami, tačiau į sąrašą jie pateko dėl didžiulės reikšmės Amerikos karo aviacijos plėtros istorijoje.

10. F-4 „Phantom“


Dešimtojoje sąrašo vietoje randame amerikiečių kariškių jau nebenaudojamą dvivietį, dviejų variklių, bet kokiomis oro sąlygomis tolimus atstumus įveikti galintį viršgarsinį naikintuvą bombonešį F-4 „Phantom“.

Orlaivis sukurtas bendrovėje „McDonnell Aircraft“ ir iš pradžių gamintas JAV laivyno reikmėms. Laivynas į ginkluotę šį lėktuvą priėmė 1960 m. Dėl plačių galimybių orlaivis netrukus tapo ir JAV jūrų pėstininkų korpuso bei JAV karinių oro pajėgų smogiamąja jėga.

Tai buvo didelis lėktuvas, galėjęs išvystyti iki 2,3 tūkst. km/val. greitį. Orlaivis pakeldavo ir galėdavo gabenti net 8 tūkst. 400 kg amunicijos – prie devynių išorinių tvirtinimo taškų kabinamas „oras–oras“, „oras–žemė“ tipo raketas ir įvairias bombas.

Kaip ir kai kurie kiti to meto orlaiviai, iš pradžių F-4 buvo komplektuojami be išorinių pabūklų. Tačiau vėliau lėktuvas vis dėlto buvo aprūpintas M61 „Vulcan“ besisukančia patranka.

Pradedant 1959 metais, F-4 „Phantom“ pasiekė net 15 aviacinių rekordų, įskaitant tuo metu didžiausią orlaivio greitį ir maksimalų pakilimo aukštį.

Lėktuvas buvo plačiai naudojamas Vietnamo kare. Čia jis buvo svarbus ir laivyno operacijoms, ir karinių oro pajėgų užduotims vykdyti, rėmė sausumos pajėgų operacijas, vėlyvajame karo etape atliko žvalgybos užduotis.

F-4 „Phantom“ septyniasdešimtaisiais ir aštuoniasdešimtais praėjusio šimtmečio dešimtmečiais sudarė smogiamąją JAV aviacijos jėgą. Tačiau vėliau palaipsniui jį pakeitė modernesni orlaiviai: F-15 „Eagle“ ir F-16 (karinėse oro pajėgose), F-14 „Tomcat“ (laivyne) ir F/A-18 „Hornet“ (laivyne ir jūrų pėstininkų korpuse).

Vėliau dar kurį laiką F-4 buvo naudojamas žvalgyboje ir priešo oro gynybos slopinimo operacijose.

9. F-14 „Tomcat“


F-14 „Tomcat“ yra dvivietis, dviejų variklių, viršgarsinis naikintuvas su kintama sparnų geometrija. Orlaivis sukurtas ir tobulintas pagal Jungtinių Valstijų laivyno eksperimentinių kovos orlaivių programą VFAX po to, kai žlugo F-111B projektas.

F-14 buvo pirmasis lėktuvas iš vadinamosios „Teen“ serijos. Šioje serijoje kurtuose ir tobulintuose lėktuvuose turėjo būti pritaikyta Vietnamo kare įgytą oro mūšių patirtis. Pagal šią programą amerikiečių orlaiviai privalėjo įgyti pranašumą ore prieš rusiškus MiG serijos naikintuvus.

Į orą F-14 pirmą kartą pakilo 1970 m. gruodį. 1974 m. jis pirmą kartą dislokuotas ant lėktuvnešio denio. Plaukiojančioje bazėje „USS Enterprise“ (CVN-65) jis pakeitė bendrovėje „McDonnell Douglas“ gamintą F-4 „Phantom II“.

Priimtas į laivyno ginkluotę, F-14 buvo skirtas viršenybei užtikrinti ore, laivyno gynybinėms ir žvalgybos užduotims atlikti. Dešimtajame dešimtmetyje aprūpintas žemo aukščio navigacijos ir naktinėmis infroraudonųjų spindulių nutaikymo sistemomis (LANTIRN), orlaivis pradėtas naudoti itin tiksliems smūgiams iš oro suduoti.

JAV laivynas orlaivių F-14 atsisakė 2006 m. rugsėjo 22 d., gavęs modernesnių naikintuvų F/A-18E ir F „Super Hornets“, pagamintų bendrovėje „Boeing“.

Šiuo metu F-14 „Tomcat“ vis dar naudojamas tik Irano karinėse oro pajėgose. Orlaivius Iranas gavo 1976 m., Jungtinėms Valstijoms tuo metu palaikant draugiškus diplomatinius santykius su šia šalimi.

Visus 30 metų, kuriuos F-14 buvo naudojamas JAV ginkluotose pajėgose, orlaivis užtikrino amerikiečių pranašumą ore ir atliko didžiulį vaidmenį siekiant pergalių ir užkertant kelią ginkluotiems konfliktams įvairiuose žemės kampeliuose.

8. AV-8B „Harrier II“


Bendrovės „McDonnell Douglas“ sukurtas AV-8B „Harrier II“ yra vieno variklio atakos lėktuvas. Tai antrosios kartos „Harrier Jump Jet“ šeimai priklausantis orlaivis.

Vertikaliai ar ypač trumpu taku kilti ir leistis galintis lėktuvas sukurtas vėlyvaisiais praėjusio amžiaus 8-ojo dešimtmečio metais, bendromis britų ir amerikiečių pastangomis tobulinant pirmąjį šios šeimos modelį.

Orlaivis pavadintas plėšraus vanaginių šeimos paukščio lingės (ang. Harrier) vardu. Lėktuvo galimybės labai plačios – pirmiausia tai atakos orlaivis. Taip pat ir daugiafunkcinis lėktuvas, skirtas įvairioms kitoms užduotims – nuo paramos iš oro suteikimo sausumos pajėgoms iki ginkluotos žvalgybos.

AV-8B iki šiol naudoja Jungtinių Valstijų pėstininkų korpusas, Ispanijos ir Italijos laivynai. Orlaivio modifikacija A yra pritaikyta britų kariškiams, o jo versija TAV-8B yra dvivietis mokomasis lėktuvas.

Kaip jau minėta, tobulinant pirmosios kartos orlaivius „Harrier“ bendras britų ir amerikiečių projektas, kurio galutiniu rezultatu galiausiai ir tapo AV-8, pradėtas praėjusio šimtmečio 8-ojo dešimtmečio metais. Orlaiviui pritaikyti galingi bendrovės „Rolls-Royce“ varikliai lėktuvo galimybes smarkiai išplėtė.

Tačiau 1975 m. Didžioji Britanija dėl biudžeto apribojimo iš projekto pasitraukė. Britams palikus projektą, bendrovė „McDonnell Douglas“ jo vis dėlto neatsisakė ir tobulindama ankstyvąjį AV-8A „Harrier“ pavertė dabartiniu AV-8B.

Orlaivis išlaikė savo pirmtako dizainą ir formą, tačiau jo sparnai patobulinti, paaukštinta pilotų kabina, šiek tiek perkurtas korpusas, atlikta dar keletas patobulinimų, gerinančių jo aerodinamiką. Sumontuoti patobulinti bendrovės „Rolls-Royce“ varikliai „Pegasus“, dėl kurių lėktuvas gali sklandžiai kilti ar leistis vertikaliai.

Pirmą skrydį AV-8B atliko 1981 m. lapkričio mėn. Jūrų pėstininkų korpusas į ginkluotę orlaivį priėmė ir pradėjo naudoti 1985 m. Po kiek laiko orlaivį aprūpinus naktinių atakų įranga ir patobulintais radarais, jo galimybės dar labiau išaugo.

7. A-10 „Thunderbolt“


A-10 „Thunderbolt“, dar žinomas kaip „Warthog“ („Afrikinis karpotis“) ar tiesiog „Hog“ („Šernas“), yra praėjusio šimtmečio 8-ojo dešimtmečio metais bendrovėje „Fairchild-Republic“ sukurtas dviejų variklių vienvietis šturmo lėktuvas. Išimtinai vien tik Jungtinių Amerikos Valstijų kariškių naudojamas orlaivis skirtas paramai iš oro suteikti, tankams, šarvuočiams ir kitiems taikiniams žemėje naikinti.

A-10 aprūpintas 30 mm besisukančiu pabūklu GAU-8 „Avenger“, kuris ir yra pagrindinis orlaivio ginklas ir sunkiausia tokio tipo patranka, montuojama lėktuvuose. „Thunderbolt“ taip pat yra sukonstruotas taip, kad net ir tiesiogiai pataikęs į taikinį galėtų tęsti skrydį, piloto kabiną ir svarbiausiais lėktuvo sistemas dengia 540 kg sveriantys titano šarvai.

A-10A yra vienintelė šio vienviečio orlaivio modifikacija, gaminta serijiniu būdu. Tiesa, vienintelis orlaivis buvo perdarytas į A-10B dvivietę modifikaciją. Tačiau daugiau dvivietė versija ir nebuvo tobulinama. 2005 m. A-10A modelis modifikuotas į A-10C versiją – ji aprūpinta ypač modernia skaitmenine įranga, orlaivis gali gabenti itin tikslaus pataikymo ginkluotę su lazeriniais taikikliais.

Be savo pagrindinės paskirties remti sausumos pajėgas ir naikinti sausumos taikinius, A-10 „Thunderbolt“ turi ir antrinę funkciją – valdyti ir kontroliuoti kitus orlaivius, nurodanti jiems taikinius ant žemės.

A-10 pavadinimą „Thunderbolt“ gavo pagerbiant Antrojo pasaulinio karo laikų orlaivį „Republic P-47 Thunderbolt“, kuris ypač efektyviai rėmė sausumos pajėgas iš oro.

Planuojama, kad modernizavus kai kuriuos šio lėktuvo elementus, jis karinėse pajėgose tarnaus dar iki 2028 m.

6. F/A-18 „Hornet“


Šiuo metu Šiauliuose dislokuotas ir NATO oro policijos misiją atliekantis F/A-18 „Hornet“ (juo mūsų oro erdvę saugo kanadiečiai pilotai) yra dviejų variklių viršgarsinis, bet kokiomis oro sąlygomis galintis veikti daugiafunkcis orlaivis, atliekantis naikintuvo ir šturmo naikintuvo funkcijas. Kad lėktuvas gali būti naudojamas kaip naikintuvas ar šturmo orlaivis, nurodo ir jo pavadinimo raidės F/A – naikintuvas/atakos (ang. Fighter/Attack).

Bendrovės „McDonnell Douglas“ ir „Northrop“ orlaivį F/A-18 8-ajame dešimtmetyje sukūrė Jungtinių Valstijų laivyno ir jūrų pėstininkų korpuso reikmėms. Šį lėktuvą naudoja ne tik JAV, bet ir kai kurių kitų šalių kariškiai (pvz., šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantys kanadiečiai). Šiuos orlaivius taip pat pamėgo ir garsioji JAV kariuomenės aukštojo pilotažo komanda „Blue Angels“, F/A-18 naudojanti nuo 1986 m.

F/A-18 „Hornet“ („Širšė“) gali išvystyti 1 tūkst. 915 km/val. greitį ir yra pajėgus pakilti į 12 tūkst. 190 metrų aukštį. Lėktuvas gali gabenti įvairių tipų amuniciją, įskaitant bombas, „oras–oras“ ir „oras–žemė“ tipo raketas, taip pat papildomus 20 mm pabūklus M61 „Vulcan“. Lėktuvas varomas dviem „General Electric F404“ turboventiliariniais varikliais, užtikrinančiais puikų svorio ir traukos santykį.

Lėktuvas pasižymi puikiomis aerodinaminėmis savybėmis. Šiandien tai yra pagrindinis JAV laivyno kovos orlaivis, skirtas ginkluotai palydai, laivyno gynybai iš oro, priešo oro gynybai slopinti, artimai oro paramai teikti, vietovės žvalgybai.

Pirmąsias kovines užduotis F/A-18 atliko 1986 m. bombarduodamas Libiją operacijoje „Operation El Dorado Canyon“. Vėliau jis buvo aktyviai naudojamas operacijoje „Audra dykumoje“ (angl. „Operation Desert Storm“) 1991 m. ir operacijoje „Irako laisvė“ (angl. „Operation Iraqi Freedom“) 2003 m.

5. F-117 „Nighthawk“


Palyginti su kitais orlaiviais, dvimotoris, vienvietis bombonešis F-117 „Nighthawk“ Jungtinių Valstijų aviacijoje nebuvo labai ilgai. Tačiau tai pirmasis pasaulyje orlaivis, pagamintas pagal vadinamąją „stealth“ technologiją, dėl kurios lėktuvas sunkiai aptinkamas radarų.

Pirmą skrydį F-117 atliko 1981 m., kariškių naudoti pradėtas 1983 m. spalį, tačiau tik 1988 m. lapkritį buvo oficialiai pripažinta, kad toks orlaivis egzistuoja.

Orlaivis plačiai naudotas 1991 m. vykusio Persijos įlankos karo metu. Tuo metu jis buvo vadinamas nematomu naikintuvu, nors kare F-117 atliko vien tik bombonešio funkcijas.

F-117 „Nighthawk“ taip pat dalyvavo Jugoslavijos kare. Čia amerikiečiai vieną šio tipo orlaivį prarado, kai jis 1999 m. kovo 27 d. buvo numuštas „žemė–oras“ tipo raketa.

Nors šiuos lėktuvus planuota naudoti iki 2018 m., JAV kariškiai jų atsisakė jau 2008 m. balandį. Pirmiausia dėl daug modernesnio orlaivio F-22 „Raptor“ ir greitai turėjusio pasirodyti F-35 „Lightning II“.

Iš viso buvo pagaminti 59 tokie orlaiviai, iš jų kariškiai aktyviai naudojo 54.

4. F-16 „Fighting Falcon“


Ketvirtąją vietą „The Washington Times“ sudarytame geriausių amerikietiškų karo orlaivių sąraše užimantis F-16 „Fighting Falcon“, kaip ir F/A-18 „Hornet“, šiuo metu yra dislokuotas greta Šiaulių esančioje aviacijos bazėje Zokniuose ir atlieka NATO oro policijos misiją. Šio modelio orlaiviais Baltijos šalių oro erdvę saugo portugalai.

Šiais orlaiviais, esant reikalui, suteikti pagalbą NATO kolegoms iš Lenkijos pasiruošę ir Nyderlandų kariškiai.

Vienmotoris daugiafunkcis F-16 „Fighting Falcon“ buvo sukurtas specialiai Jungtinių Valstijų karinėms oro pajėgoms. Pradžioje kurtas kaip dieną pranašumą ore turintis užtikrinti naikintuvas, daug patobulintas F-16 galiausiai tapo daugiafunkciu orlaiviu, sėkmingai galinčiu atlikti užduotis bet kokiu paros laiku.

Nuo 1976 m., kai šie lėktuvai pradėti gaminti serijiniu būdu, jų pagaminta jau per 4 tūkst. 500. Nors JAV karinės oro pajėgos šių orlaivių šiuo metu jau nebeperka, juos vis dar mielai įsigyja kitų šalių kariškiai. Šiuo metu orlaivis naudojamas maždaug 25 šalyse.

Kuriant šį orlaivį buvo pritaikyta daugybė naujovių, palengvinančių pilotų darbą, įdiegta iki tol nenaudotų elektroninių inovacijų.

F-16 yra aprūpintas pabūklu M61 „Vulcan“, turi vienuolika tvirtinimo taškų įvairaus tipo ginkluotei ir amunicijai gabenti.

3. F-15 „Strike Eagle“


Bendrovėje „McDonnell Douglas“ sukurtas visoms oro sąlygoms tinkamas daugiafunkcis naikintuvas F-15 „Strike Eagle“ Baltijos šalių oro erdvę saugojo šį pavasarį. Juo NATO oro policijos misiją atliko JAV karo pilotai.

Orlaivis sukurtas praėjusio šimtmečio 9-ojo dešimtmečio metais. Jis buvo sumanytas kaip ilgų nuotolių, didelio greičio manevringas lėktuvas, galintis savarankiškai atlikti įvairiausias užduotis.

JAV karinių oro pajėgoms priklausantis F-15E išsiskiria tamsia maskuojamąja spalva ir po varikliais kabančiais degalų bakais.

„Strike Eagle“ atliko ne vieną sėkmingą karinę operaciją Irake, Afganistane ir Libijoje. Šiuose karuose F-15 sunaikino ne vieną priešams vertingą taikinį, atliko oro patrulių misijas, iš oro ugnimi rėmė sausumos pajėgas. Orlaivis naudotas ir vėlesnių konfliktų metu.

F-15 „Strike Eagle“ mielai naudoja ne tik JAV, bet ir kitų šalių kariškiai.

2. F-35 „Lightning II“


Bendrovėje „Lockheed Martin“ sukurtas F-35 „Lightning II“ yra vienas moderniausių penktos kartos vienvietis, vienu varikliu varomas daugiafunkcis naikintuvas bombonešis. Pagamintas pagal vadinamąją „stealth“ technologiją, sunkiai aptinkamas radarų orlaivis skirtas taikiniams žemėje naikinti, žvalgybai ir patruliuoti oro erdvėje.

Iki šiol sukurtos trys pagrindinės F-35 modifikacijos. F-35 A yra įprastai kylantis ir nusileidžiantis orlaivis, skirtas JAV karinėms oro pajėgoms. Tai pats pigiausias šios šeimos modelis. Tikimasi, kad būtent jį daugiausia pirks kitų šalių kariškiai.

F-35 B trumpu pakilimo taku ir vertikaliai nusileisti galintis lėktuvas. Pagrindiniai būsimieji jo naudotojai – JAV jūrų pėstininkų korpusas ir Jungtinės Karalystės karališkasis laivynas.

F-35 C yra Jungtinių Valstijų laivynui skirta modifikacija. Šio modelio orlaivio sparnų plotas didesnis, tad jis gali geriau manevruoti skrisdamas nedideliu greičiu, kai kyla nuo lėktuvnešio denio.

Pirmąjį skrydį F-35 atliko 2006 m. gruodžio 15 d. Jungtinių Amerikos Valstijų kariškiai iš viso planuoja įsigyti 2 tūkst. 443 tokius orlaivius. Tikimasi, kad ateinančiais dešimtmečiais šio modelio lėktuvai galutiniai užtikrins JAV karinių oro pajėgų, jūrų pėstininkų korpuso ir laivyno pranašumą ore. Visus užsakytus lėktuvus Amerikos kariškiai turėtų gauti iki 2037 metų.

1. F-22 „Raptor“


Geriausių Amerikoje pagamintų karo orlaivių dešimtuką vainikuoja bendrovėje „Lockheed Martin“ sukurtas F-22 „Raptor“. Tai vienvietis, dviejų variklių, viršgarsinis, penktos kartos itin manevringas ir sunkiai aptinkamas radarų (pagamintas naudojant „stealth“ technologiją) naikintuvas.

Kurtas kaip oro viršenybės užtikrinimo orlaivis, F-22 atsiplėšęs nuo pakilimo tako gali gauti ir kitų užduočių – jis pajėgus naikinti taikinius ant žemės, slopinti elektroninius signalus, atlikti elektroninę žvalgybą.

Pagrindinis lėktuvo gamintojas yra bendrovė „Lockheed Martin Aeronautics“. Ši bendrovė sukūrė ir tobulino lėktuvo karkasą, ginkluotės sistemas, ji atsakinga ir už galutinį orlaivio surinkimą. Programos partneriai „Boeing Defense, Space & Security“ atsako už orlaivio sparnus, galinę fiuzelažo dalį, elektroninės įrangos suderinamumą ir mokomąsias sistemas.

Iki 2005 m., kol į ginkluotę buvo priimtas F-22 A, orlaivis buvo tobulinamas ir turėjo dar kelias modifikacijas – F-22 ir F/A-22. Nors projektas užtruko, galiausiai orlaivis įgijo šiandienį funkcionalumą ir išvaizdą. JAV kariškiai teigia, kad kol kas pasaulyje dar nėra sukurta nieko geriau už F-22.

Tuo pat metu bendrovė „Lockheed Martin“ tvirtina, kad vertinant orlaivio konstrukciją, slaptumą nuo radarų, greitį, manevringumą, išmanumą ir „oras–oras“ ar „oras–žemė“ tipo kovines savybes, šiandien tai yra pats geriausias naikintuvas pasaulyje.

Parengė Andrius Vaitkevičius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(74)
(4)
(70)

Komentarai (0)