Patogumai rusų "Typhoon" klasės atominiuose povandeniniuose laivuose – sauna, baseinai, treniruoklių kambariai (Foto)  (24)

Galbūt teko girdėti, kad "Typhoon" (arba Project 941) klasės atominiai povandeniniai laivai yra didžiausi visų laikų povandeniniai laivai pasaulyje. Jų ilgis yra beveik dviejų futbolo aikščių ilgio ir siekia 174 metrus. Maža to, šiuose povandeniniuose milžinuose yra ir relaksacijos kampelių. Pavyzdžiui, treniruoklių kambarys, baseinas, sauna. Skamba prašmatniai, tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinklaraštininkas Olegas Kulešovas turėjo galimybę apsilankyti krante stovėjusiuose "Typhoon" klasės atominiuose povandeniniuose laivuose TK-20 "Severstal" ir TK-17 "Archangelsk". Į šių :rykliais" vadinamų laivų vidų nosį įkišti, ko gero, progų pasitaiko ne kasdien. Laive "Severstal" nedidukas saunos kambarėlis iškaltas ąžuolo mediena. Į poilsio zoną įgulos nariai būdavo įleidžiami "švaros dienomis". Tiesa, kadangi tokio dydžio laivais į reisą išplaukia ne vienas šimtas žmonių, patekti į pirtelę būdavo kebli užduotis. Kita vertus, nepaisant demokratiškos aplinkos, susidurti akis į akį su vadovybę neoficialioje aplinkoje būdavo kažkaip ne taip ir jauku. Kas kita rūkomasis kambarys – kadangi po užduoties laiko dūmui visi turėdavo ne marias, tai ir į subordinaciją tokiomis aplinkybėmis buvo žiūrima atlaidžiau. Apskritai maudytis atskirai nuo kitų buvo laikoma didžiule privilegija, tad šia prasme "triuminiai" ir "spectriuminiai" įgulos nariai gyvendavo it inkstai taukuose: "triuminiai" valydavo maudymosi patalpas ir galėdavo patys jose maudytis, o "spectriuminiai" prie tambūro šliuzų turėdavo atskirus dušus, skirtus dezaktyvacijai, bet visiškai tikusius ir įprastoms higieninėms kūno procedūroms. Bene didžiausias privalumas – čia nebūdavo eilių, tad išsimaudyti būdavo galima nedelsiant. O štai pageidaujančiųjų pasimėgauti pirtelės malonumais būdavo daug, tad dėl to kildavo konfliktų. Be kita ko, laive "Severstal", buvo įrengtas ir štai toks, tiesa, neveikiantis baseinėlis. Prie pirties ir baseino įrengta treniruoklių salė. Joje sportuojama tik prie kranto. Išėjus jūron sportuoti salėje negalima dėl dviejų priežasčių: 1) nėra laiko (laisvomis valandėlėmis įgulos nariai stengiasi kuo geriau pailsėti); 2) reikia taupyti orą – treniruočių metu oras iškvėpuojamas didžiuliais kiekiais. Sprendžiant iš treniruoklių salės būklės, laivo "Severstal" įgula čia lankosi dažnai – bent jau dažniau nei neveikiančiame baseinėlyje. Salėje – rėmėjų dovanoti nauji treniruokliai. O štai taip atrodo laivo "Archangelsk" pirtis. Be kita ko, čia ir baseinas visiškai kitokios būklės nei laive "Severstal". Tiesa, treniruoklių salė "Archangelske" kuklesnė.
Beje, verta paminėti ir trečią tos pačios klasės povandeninį laivą, kurio jau seniai nebėra. Jo pavadinimo šio tinklaraščio autoriui išsiaiškinti nepavyko. Apie jį prieš kelerius metus reportažą yra paruošęs kitas tinklaraštininkas. Palyginimui su "Severstal" ir "Archangelsk", trečiajame laive tvyrojo tikras pragaras. Tiesa, laivas fotografavimo metu jau buvo paruoštas demontavimui.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(23)
(6)

Komentarai (24)