„Opay“ ir „WoraPay“: lietuviško startuolio mobiliosios piniginės nori iš esmės pakeisti atsiskaitymą elektroninėse parduotuvėse (Video)  (3)

Prekyba internetu prieššventiniu laikotarpiu JAV viršys apsipirkimus tradicinėse parduotuvėse, prognozuoja IBM analitikai. Tuo tarpu Lietuvoje stimulą virtualios prekybos augimui gali suteikti mobiliosios piniginės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroninės komercijos srityje Baltijos šalys labai išsiskiria iš bendro pasaulinio konteksto, mat kitur įprasti atsiskaitymo būdai (kortelėmis ar naudojantis PayPal sistema) pas mus beveik netaikomi. Daug populiaresnė – tiesioginės nuorodos į elektroninę bankininkystę technologija (angl. banklink), kuri nukreipia į banko tinklalapį ir suformuoja mokėjimo nurodymą.

Vis dėlto verslo įmonėms ši sistema nėra labai patogi. Pirmiausia, Lietuvoje veikiančios elektroninės parduotuvės negali aptarnauti klientų užsienyje, nes šie nesinaudoja lietuviškais bankais. Be to, kiekvienai elektroninei parduotuvei tenka sudaryti sutartis su visais bankais ir kredito unijomis, o atsiskaitymų skiltyje reikia atvaizduoti visų bankų logotipus. Galiausiai, ne visos mažesnės internetu prekiaujančios bendrovės turi išteklių ir IT žinių integruoti elektroninės bankininkystės mokėjimus.

Kartais mažesni prekybininkai situaciją sprendžia itin paprastai – mokėjimus priima prekių pristatymo metu. Vis dėlto idealus variantas elektroninei parduotuvei – atsiskaitymas mokėjimo kortele.

Kur yra poreikis, atsiranda ir sprendimai

Vienok alternatyvų atsiranda. Pavyzdžiui, elektroninei parduotuvei įdiegus sprendimą atsiskaityti mobiliosiomis piniginėmis, ne tik supaprastėja technologinė integracija (pakanka įdiegti naują įskiepį), bet ir atsiranda daugiau galimybių tiek klientams, tiek ir verslui. Naują sprendimą, bendradarbiaudama su mobiliųjų mokėjimų platformos vystytoja „WoraPay“, pasiūlė interneto technologijų startuolis „Opay“.

Elektroninėms parduotuvėms pasiūlytas sprendimas leidžia integruoti visas m-pinigines ir padaro atsiskaitymą patogesnį. Ekspertų vertinimu, artėjant Kalėdų laikotarpiui paslauga turėtų būti ypač patraukli išeiviams, norintiems nudžiuginti artimuosius Lietuvoje.

„Tai ne tik geresnis klientų aptarnavimas ir daugiau rezultatyvių apsilankymų, bet ir galimybė pritraukti pirkėjus iš užsienio, kurie iki šiol neturėjo galimybės atsiskaityti už pirkinius Lietuvos elektroninėse parduotuvėse“, – pažymi vienas „Opay“ įkūrėjų ir verslo plėtros vadovas Justinas Murauskas.

Mažiau vagysčių ir apgavysčių

Mobilieji mokėjimai saugesni tiek jų turėtojams, tiek elektroninėms parduotuvėms, mat dėl papildomos vartotojo autorizacijos sumažinamas apgavysčių kiekis.

Kortelės naudotojas, matydamas įtartiną mokėjimą iš savo sąskaitos, gali kreiptis į savo banką paaiškinimo. Šis savo ruožtu kreipiasi į banką, aptarnaujantį elektroninės parduotuvės mokėjimus. Prekybininkas turi įrodyti, kad mokėjimas buvo atliktas tinkamai identifikavus vartotoją, priešingu atveju kompensuoja nuostolius ir sumoka baudą. Jei tokie incidentai pasikartoja, o internetinė parduotuvė nesugeba pasirūpinti tinkamomis klientų autorizavimo priemonėmis, bankai gali užblokuoti visas elektroninės prekybvietės transakcijas.

„Elektroninėje erdvėje mokėti m-pinigine yra netgi saugiau nei kortele. Mokėjimo kortele gali pasinaudoti bet kas – ją pametus, pavogus ar tiesiog nusirašios jos duomenis. Tuo tarpu m-piniginės turi papildomų vartotojo autorizacijos priemonių – telefono numerį ir unikalų identifikacinį numerį, kurie sutikrinami prieš kiekvieną mokėjimą“, – privalumus vardina „WoraPay“ bendrasavininkis Aurimas Bakas..

Mokėjimas per atstumą

M-piniginės leidžia klientui apmokėti sąskaitą nuotoliniu būdu, net ir nesant šalia kompiuterio. Išsirinkęs norimą prekę ir apmokėjimo puslapyje pasirinkęs atsiskaitymą m-pinigine, pirkėjas nurodo mokėtojo telefono numerį. Šis mobiliuoju internetu akimirksniu gauna apmokėjimo prašymą, ir, jei jį patvirtina, apmoka sąskaitą.

„Toks atsiskaitymo būdas labai patogus tais atvejais, kai pagrindines šeimos išlaidas apmoka vienas asmuo. Pavyzdžiui, žmona e-prekybvietėje išsirenka žiemines padangas, o už jas m-pinigine atsiskaito vyras – net jei tuo metu išvykęs į komandiruotę“, - pasakoja A. Bakas.

Naujasis sprendimas papildo visą Lietuvoje veikiančią mobiliųjų piniginių ekosistemą. Dabar atsiskaityti išmaniuoju telefonu galima ne tik degalinėse, restoranuose, arenose, už bilietus, perkant laisvalaikio dovanas ar aukojant, bet ir internete.

„WoraPay“, kaip ir kitų finansinių institucijų veiklą, prižiūri ir licencijuoja Lietuvos bankas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai (3)