Vyras apkurto ir pradėjo girdėti bevielio ryšio signalus (Video)  (2)

Nuo maršrutizatorių į mūsų prietaisus ir atgal nuolat plūsta bevielio ryšio duomenų srovės. Ši duomenų sotis yra tapusi šiuolaikinio gyvenimo dalimi, tačiau ji žmogaus akims yra visiškai nematoma. Ką pasakytumėt, jei turėtumėt papildomą juslę, kuri leistų pajusti neregimą duomenų topografiją, persmelkusią miesto gatves?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas kurčias vyras iš Didžiosios Britanijos kaip tik gali pasigirti tokiu jutimu: jis „girdi“ bevielio ryšio signalus, kad ir kur beeitų. Londone gyvenančiam 32 metų Frankui Swainui klausos sutrikimas pirmą kartą buvo diagnozuotas vos įžengus į trečią dešimtį. 2012 metais jis pradėjo naudotis klausos aparatais, rašo independent.co.uk. F. Swainas tvirtina, kad nuo pat pirmų dienų, kai gavo klausos aparatus, jam norėjosi į juos įsilaužti. Po dvejų metų, kai gavo stipendiją iš Didžiosios Britanijos inovacijų fondo „Nesta“, F. Swainas ir garso menininkas Danielis Jonesas sukūrė „Phantom Terrains“ – eksperimentinę platformą, kuri bevielio ryšio signalus paverčia garsais. Ji veikia F. Swaino mobiliajame telefone „iPhone“ ir surenka duomenis apie artimiausią bevielį ryšį, pavyzdžiui, maršrutizatoriaus pavadinimą, signalo stiprumą ir atstumą. Kiekvienai detalei priskirti atskiri garsiniai tonai, kurie srūva į jo telefoną ir per „Bluetooth“ jungtį patenka į klausos aparatus. Tai reiškia, kad F. Swainas gali girdėti bevielį ryšį, kai tik nešasi savo telefoną. F. Swainas sukūrė žemėlapį ir įrašė garso įrašą, kad pademonstruotų, kaip skambėjo internetas, kol jis vaikščiojo po BBC transliacijų būstinę Londono centre.

Duodamas interviu „The Independent“, F. Swainas aiškino: „Informacija telefone virsta garsu. Tolimi signalai primena Geigerio skaitiklio spragsėjimą, o stipriausi signalai virsta cikliška melodija“.

„Tuomet šie garsai bevieliu ryšiu per „Bluetooth“ jungtį pasiekia „Starkey Halo“ klausos aparatus. Jie sureguliuoti taip, kad per „Bluetooth“ jungtį gauti garsai įsimaišytų į normalius, šių aparatų išvedamus garsus.

„Taigi bevielio ryšio signalus girdžiu įsiterpusius į normalią klausą“, – teigė jis.

F. Swainas mano, kad atsiradus tokioms balsu valdomoms sistemoms kaip „Siri“ ar „Google Glass“, visi norės nešioti prie ausies tvirtinamą prietaisą, jungiantį juos su išmaniuoju telefonu.

„Pereiname į naują sąveikos su savo prietaisais lygį. Tai puikus metas pagalvoti, kokius įrankius galime sukurti, kai nuolat bendraujame su aplinkui esančiomis mašinomis“, - teigė jis.

Jam asmeniškai šis projektas padėjo pakeisti požiūrį į kurtumą. „Man buvo didžiulis smūgis sužinojus, kad tokio jauno amžiaus apkursiu. Tačiau šis projektas padėjo man suprasti, kad savo padėtį galiu paversti savo privalumu ir tyrinėti galimybes, kurių niekas negali patirti“, - sakė F. Swainas.

„Daugiau nejaučiu, kad būčiau ką praradęs. Atvirkščiai, jaučiuosi kažką atradęs“, - pažymėjo jis.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(29)
(-8)

Komentarai (2)