Artėja naujas karo etapas: į Ukrainą keliauja nauja ir itin pažangi Rusijos karinė technika  (33)

Pastarosiomis dienomis rytų Ukrainoje užfiksuotas naujos itin modernios karinės technikos iš Rusijos judėjimas. Ekspertai sako, kad tai gali reikšti, jog artėja naujas, dar kruvinesnis karo šiame regione etapas, kuriame Rusija pasitelks iki šiol čia nenaudotą ginkluotę, skelbia „Foreign Policy“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trečiadienį „Interpreter“ paskelbė, kad du žurnalistai rytų Ukrainoje užfiksavo naujos, itin pažangios karinės technikos judėjimą: vienas žurnalistas Toreze, esančiame į rytus nuo Donecko, nufotografavo mobilias artilerines radarines sistemas 1RL232 „Leopard“, o olandų žurnalistas Stefanas Huiboomas tokias pačias radarines sistemas nufotografavo, keliaujančias kartus su 1RL239 „Lynux“ sistemomis.

Ekspertai teigia, kad ši ginkluotė gali būti stipri paspirtis teroristams rytų Ukrainoje, Šios sistemos yra skirtos veikimui tiesiai už fronto linijos, jomis galima užfiksuoti priešo kariuomenės judėjimą, artėjančią artilerinę ugnį, netgi žemai skrendančius lėktuvus. Jos taip pat padeda geriau nustatyti taikinius, taigi, turimomis „Grad“ sistemomis teroristai galės padaryti Ukrainos kariuomenei daugiau žalos bei kruopščiau parengti taktinius planus. 1RL232 gali užfiksuoti taikinius ore, žemėje ar jūroje, esančius už 40 kilometrų.

Šios sistemos tampa dar efektyvesnės, kuomet naudojamos kartu su „Buk“ priešlėktuvinės gynybos sistemomis – būtent panaudojus ją, beveik neabejojama, liepos mėnesį buvo pašautas Malaizijos keleivinis lėktuvas, o taip pat priešlėktuvinės gynybos sistemomis „Strela-10“, kurias teroristai savo žinioje turi nuo birželio pabaigos ar liepos pradžios.

Negalėjo būti pagrobta iš Ukrainos kariuomenės

Nors Ukraina turi kelias 1RL232 sistemas, nėra jokių duomenų, kad jos kariuomenė kada nors būtų naudojusi 1RL239. Portalas „LostArmour“, kuris fiksuoja sunaikintą ar dingusią Ukrainos karinę techniką, skelbia, jog ši technika greičiausiai nebuvo pagrobta iš Ukrainos kariuomenės.

Dar svarbesnis yra tas faktas, kad iki šiol ši technika nebuvo pastebėta rytų Ukrainoje. Jeigu šios sistemos būtų pagrobtos iš Ukrainos kariuomenės, jos jau tikrai būtų panaudotos mūšiuose, kurie vyko per pastaruosius kelis mėnesius. Visi turimi faktai liudija, kad ši ginkluotė greičiausiai atkeliavo iš Rusijos.

Didelės pajėgos

Kaip rašoma publikacijoje, rytų Ukrainoje pastaruoju metu pastebima ir daugiau modernios karinės technikos. Tokio judėjimo nebuvo pastebima nuo pat paskutinės rugpjūčio savaitės. Į tai atkreipė dėmesį ir NATO, trečiadienį paskelbę, kad užfiksuotas Rusijos kariuomenės judėjimo suintensyvėjimas.

Kaip skelbia „Daily Beast“, buvęs Pentagono patarėjas jiems pranešė, jog, jo skaičiavimais, dabar Ukrainoje yra apie 7000 rusų karių, apie 100 tankų, 400 kitos karinės technikos vienetų, 150 artilerijos ir raketinių įrenginių. Dar apie 40000-50000 rusų karių, kartu su gausiomis karinės technikos pajėgomis, yra sutelkta prie sienos.

Strateginis taikinys

Kodėl Rusija taip stiprina savo pajėgas ir kokiems tikslams skirta ši naujoji ginkluotė? Radarinės sistemos ir tankai „T-72“ greičiausiai skirti įtvirtinti dabartines pozicijas ir pasiruošti greitam puolimui į Ukrainos kariuomenės kontroliuojamą teritoriją.

Tai, kad būtent tokie planai yra rengiami, išduoda net ir paties Vladimiro Putino artimiausioji aplinka. Kremliaus patarėjas Sergejus Markovas, duodamas interviu „Daily Beast“, sakė, kad „Novorosijos“ atstovai patys neinicijuos naujų kovų. Tačiau vėliau pridūrė, kad jis mano, jog separatistai nori palaipsniui perimti Piski, Avdijivkos ir Sčastje miestų kontrolę.

Būtent šis miestas su centrine šildymo sistema, ekspertų manymu, yra itin trokštamas teroristų taikinys, kur jie norėtų įrengti savo naują tvirtovę. Pastebima ir tai, kad pastarosiomis savaitėmis nebuvo užfiksuota didesnių mūšių Luhansko srityje, išskyrus Sčastje esančios jėgainės apylinkėse. Manoma, kad, rengiant platesnio masto okupacinio režimo planus, jėgainės turėjimas savo rankose būtų itin svarbus strategiškai ir būtent tam skirtas kariuomenės pastiprinimas.

Šiuo metu apsišaukėliškose „Donecko Liaudies Respublikoje“ ir „Luhansko Liaudies Respublikoje“ formuojami stalinistinio režimo modeliai. Tuo metu, kai Vakarų valstybių akys nukreiptos į Artimuosius Rytus, Europos Sąjunga nesutaria, ar reikėtų skirti Rusijai naujas sankcijas, o Rusijos invazija Ukrainoje jau tapo dalyku, su kuriuo, regis, daugelis susitaikė ir nebesidomi, V. Putinas jaučia, kad jam atrištos rankos ir čia jis negali pralaimėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(78)
(14)
(64)

Komentarai (33)

Susijusios žymos: