Paryžiaus merė nori nustebinti pasaulį: statys įspūdingą bokštą (Video)  (0)

Paryžius – bene labiausiai pasaulyje žinomas dėl savo architektūros. Kai XIX amžiaus antroje pusėje baronas Georgeas Eugene's Haussmannas iš esmės pertvarkė Paryžiaus centro gatvių tinklą, tai jį net ne svajotoju, o barbaru vadino. O dabar visi supranta, kad be tos, kaip tuomet atrodė, beprotiškos iniciatyvos Paryžius būtų uždusęs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1977-aisiais metais pastatytas Pompidou centras kritikų buvo pavadintas kaip akį rėžiantis, 1969-aisiais iškilęs Monparnaso bokštas (Tour Montparnasse) buvo taip sukritikuotas, kad tapo paskutiniuoju nuo 1960-ųjų pastatytu bokštu centrinėje miesto dalyje. Būtent dėl šios išskirtinės architektūros, dar ir šiandien paryžiečiai yra atsargūs ar netgi priešiškai nusiteikę prieš bet kokius naujus statiniams. Tačiau Paryžiaus merė Anne Hidalgo dabar bando įrodyti, kad miestui reikia naujos konstrukcijos daugiaaukščių pastatų, kurie kurtų Paryžiaus ateities vaizdą. A. Hidalgo netgi turi realų pasiūlymą – trikampį, maždaug 200 m aukščio stiklo ir plieno bokštą, kuris iškiltų Paryžiuje, netoli Monparnaso bokšto. Siūlymas statyti šį trikampį bokštą nuskambėjo visai neseniai - per Paryžiaus miesto tarybos pasitarimą. Kaip praneša „The New York Times“, nors miesto tarybos nariai balsavo prieš tokio bokšto statybą, merė pasinaudojo savo veto teise ir taip išsaugojo šio bokšto statybos projektą. Jei šis projektas ir toliau bus plėtojamas, manoma, jog bokšto statybos darbams prireiks apie 627 mln. JAV dolerių (apie 1741 mln. litų). Šveicarų architektūros firmos „Herzog & de Meuron“ suprojektuotas trikampis bokštas turėtų būtų 43 aukštų ir savo forma primintų piramidę. Architektūros garsenybė Jeanas Nouvelis negailėjo pagyrų būsimam bokštui, pavadinęs jį vienu įspūdingiausių statinių, kuriuos yra tekę kada nors matyti. O nusiteikusieji prieš šį statinį tvirtina, jog bokštas sunaikintų visą vietovės autentiškumą ir išsiskirtų visame Paryžiaus horizonte kaip labiausiai akį rėžiantis statinys. Prieš dangoraižių statybą pasisakančios organizacijos „SOS Paryžius“ prezidentas Olivieris de Monicaultas „The New York Times“ teigė, jog toks stiklinis bokštas būtų tarsi siena, ant kurios metamas didžiulis šešėlis paslėptų visų aplink esančių pastatų autentiškumą. Taip pat naujasis statinys pakeistų visą kraštovaizdį.

Bet miesto merė ir kiti šio stiklinio bokšto šalininkai teigia, jog be naujų daugiaaukščių statinių Paryžius ateityje liktų kitų miestų užnugaryje.

„Rizikuojame, kad Paryžius taps miestu-muziejumi, garsiu tiktai dėl savo istorijos, be jokių perspektyvų ateityje“, - teigė architektas Jacques‘as Rougerie.

Šio naujojo bokšto šalininkai, remiantis „The New York Times“, sako, kad pastarojo statybos atneštų taip reikalingą pakilimą ekonomikoje, nes statybų darbams prireiktų apie 5 tūkst. darbininkų.

Pastatytame moderniame stikliniame bokšte būtų įrengtos biurų patalpos, parduotuvės, įkurta apžvalgos aikštelė, o pačiame statinio viršuje veiktų restoranas su atsiveriančiu panoraminiu vaizdu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Milda Sendžikaitė
(10)
(1)
(9)

Komentarai (0)