Ko iš tikro vertas karinis Rusijos laivynas?  (5)

Rusija garsiai giriasi augančia savo karinio jūrų laivyno galia, tačiau ekspertai šia propaganda labai abejoja ir tvirtina, kad viskas yra atvirkščiai. Esą iki dešimtmečio pabaigos rusai nebeturės kuo pakeisti pasenusių lėktuvnešių ir povandeninių laivų, turinčių branduolinius užtaisus, rašo wyborcza.pl.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pernai gruodį televizijos kanalui „Rossija24“ Rusijos kariuomenės Generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas pareiškė, kad iki 2015 metų pabaigos Rusijos laivynas turės 50 proc. daugiau karinių laivų, nei turėjo 2013-aisiais. „Augimas būtinas, nes Rusija turi tikslų pasauliniuose vandenyse“, – pareiškė jis.

Laivų daugėja, bet jie sensta

Šiuo metu Rusija turi 270 karinių laivų. Tačiau aiškėja, kad visa tai tėra dūmų uždanga – V. Gerasimovas kalba tik apie naujus laivus, o senųjų būklė yra itin prasta, tad bendra laivyno galia ne auga, o mažėja.

Harvardo universiteto daktaras Dmitrijus Gorenburgas apskaičiavo, kad iš 270 laivų realiai plaukioja tik 125, o iš pastarųjų – vos 45 dideli laivai ir povandeniniai laivai, kurie yra geros būklės ir gali būti panaudoti kare.

„Dauguma Rusijos laivyno yra Sovietų Sąjungos palikimas, – teigia D. Gorenburgas. – Šiuo metu yra nedaug naujų karinių laivų, pastaraisiais metais daugiausia pastatyti tik nedideli laivai. O iš didžiųjų, tai išlaikyti daugiausia tie laivai, kuriuos pavyko išgelbėti tuo metu, kai nebuvo beveik jokio finansavimo.“

D. Gorenburgas tvirtina tiksliai suskaičiavęs visus Rusijos karinius laivus. Jo teigimu, geriausia situacija yra Šiaurės laivyne, kur iš 10 turimų laivų visiškai parengti operacijoms yra 7, o iš povandeninių laivų tvarkingi yra apie 40-70 proc.

Ramiojo vandenyno laivyne, kurį Rusija planuoja itin stiprinti, veikia tik 28 proc. branduolinių povandeninių laivų. Blogiausia situacija Juodosios jūros laivyne, kuris turi seniausius karinius laivus, nors kaip tik šis regionas pasikeitus geopolitinei situacijai yra labai svarbus Rusijai. Tiesa, šis laivynas turėtų artimiausiu metu gauti naujų nedidelių laivų.

Didelius keičia mažais

Tai, kad didelius laivus keis mažesni, yra vienas pagrindinių Kremliaus propagandos teiginių. Bet esą laivynui reikalingesni būtų dideli laivai, o ne mažieji, kuriuos dabar įsigyja Rusija. Kaip, tarkim, vienintelis rusų lėktuvnešis 24 metų senumo „Admiral Kuznecov“.

Prastos būklės ir kiti didieji laivai, D. Gorenburgo teigimu, artimiausiais metais juos reikėtų pakeisti naujais, bet Rusijos laivų statyklos nepajėgios to padaryti. Naują lėktuvnešį ketinama pastatyti tik apie 2027 m.

Nepadeda Rusijos laivynui ir tai, kad šalis puolė Ukrainą. Kaip tik šios šalies laivų statyklose pastatytas tas pats „Admiral Kuznecov“, o dar visiškai neseniai Ukraina aprūpindavo Rusiją laivų detalėmis.

Šis karas lėmė, kad nutarta bent kol kas neatiduoti Rusijai ir Prancūzijoje pastatytų dviejų „Mistral“ tipo laivų. Vienas iš jų atplaukti į Rusiją turėjo jau pernai lapkritį.

Palyginti JAV laivynas turi 290 laivų, o dauguma jų yra geros būklės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(84)
(16)
(67)

Komentarai (5)