Kas svarbiausia perkant padangas?  (7)

Jūsų automobilis gali turėti galingiausią variklį, sudėtingiausią transmisijos ir geriausią stabdžių sistemas, tačiau be gerų tinkamai parinktų padangų toli nenuvažiuosite. Šiame vadove rasite visa informaciją, kaip išsirinkti tinkamiausias padangas atsižvelgiant į dydį, tipą, vairavimo sąlygas ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tipas

Padangų tipas priklauso nuo oro sąlygų ir automobilio. Jei vairuojate galingą automobilį, jums reikalingos daug tvirtesnės padangos nei vairuojantiems įprastą lengvąjį automobilį. Renkantis padangas taip pat reikia atsižvelgti į tai, kokiu metų laiku jas naudosite. Žiemos sąlygomis derėtų rinktis dygliuotas, minkštos ar kietos sudėties padangas. Universalios padangos, nepaisant pavadinimo, mūsų klimato sąlygomis tinkamos tik vasarai.

Dydis

Padangos turi atitikti automobilio gamintojo nustatytus parametrus: aukštį, plotį, diametrą. Per plačios/siauros ar per aukštos/žemos padangos turi neigiamą įtaką vairavimo kokybei bei automobilio eksploatavimui. Padangų parametrus galima rasti tiesiai ant padangos: užrašas 215/60 R16 reiškia, kad padangos plotis yra 215 mm, aukščio koeficientas – 60, o rato diametras lygus 16 colių.

Derinimas

Jei keičiamos ne visos automobilio padangos arba nėra galimybės įsigyti keturių to paties gamintojo ir tipo padangų, labai svarbu atkreipti dėmesį, kaip jos derinamos. Naujos padangos turi atitikti turimų padangų tipą ir parametrus: sezoniškumą, dydį, diametrą, plotį. Jei keičiate tik dvi padangas, jos turi būti montuojamos ant galinės ašies.

Kaina – svarbu

Renkantis naujas padangas taip pat verta atkreipti dėmesį ir į jų kainą. Dauguma vairuotojų stengiasi sutaupyti. Tokia taktika iš pirmo žvilgsnio rodosi išmintinga.Ypač jei reikia keisti visas keturias automobilio padangas: kokybiškas naujas automobilio “apavas” gali atsieiti kelis tūkstantėlius. Tačiau rinkdamiesi padangas tarp idealių ir panašių, bet šiek tiek pigesnių, patikrinkite ne tik jų dydį ir tipą, bet ir papildomus parametrus bei paskaičiuokite, kokia vienos padangos kaina kiekvienam šimtui kilometrų. Galite nustebti – “brangesniųjų" padangų savybės gali gerokai jas atpiginti žvelgiant iš dviejų metų vairavimo perspektyvos.

Ką sako ženklai ant padangos

Padangos plotis matuojamas milimetrais nuo vienos iki kitos sienelės ir nurodomas triženkliu skaičiumi: 215/60 R16

Padangos aukščio koeficientas yra aukščio ir pločio santykis. Padangos žymėjimas „60“ reiškia, kad aukštis lygus 60% padangos pločio. Šį skaičių rasite žymėjime 215/60 R16 po pasviro brūkšnelio.

Rato diametras matuojamas coliais nuo vieno krašto iki kito ir nurodomas žymėjime 215/60 R16 po raidės R.

Apkrovos indeksas rodo maksimalią leistiną padangos apkrovą. Jį galima rasti trijų simbolių indekse, pvz.: 90T

Greičio indeksas nurodo maksimalų greitį, kurį galima pasiekti su padanga. Užraše 90T raidė „T“ reiškia, kad su šia padanga galima važiuoti iki 190 km per valandą greičiu.

Padangos konstrukcija žymima raide R ir reiškia radialines padangas; arba raide B ir nurodo, kad padanga yra dvigubos konstrukcijos.

Gamintojo kodas nurodo kurioje šalyje esančiame fabrike pagamintas produktas.

UTQG parametrai parodo padangos kokybę. Juos nurodoskaičius ir dvi ar trys raidės:

Treadwear+skaičius – protektoriaus nusidėvėjimas. Koeficientas 100 žymi bazinį kokybės standartą. Padanga su koeficientu 200 nenusidėvės dvigubai ilgiau nei ta, kurios koeficientas yra 100.

Temperature+raidė – temperatūra. Temperatūros rodiklis parodo padangos atsparumą didėjančiam karščiui. A – geriausias, B – vidutinis, C – patenkinamas.

Traction+raidė – sukibimas. A raidė žymimas geriausias, B – vidutinis, C – patenkinamas.

Tipo žymėjimas. Žieminės padangos žymimos M&S (Mud + Snow), M+S ar MS. Universalios padangos žymimos AW (Any Weather), arba AS (All Seasons). Vietoj simbolių gali būti ir paveiksliukai: saulė – vasarinė padanga, skėtis – vasarinė lietaus padanga, snaigė – žieminė padanga.

Ant padangų taip pat galite rasti papildomus žymėjimus: produkto pavadinimą, pagaminimo datą, padangos nusidėvėjimo indikatorių, papildomą informaciją apie konstrukciją, maksimalų leistiną oro slėgį ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(22)
(17)
(5)

Komentarai (7)