Precedentas: automobilis be vairuotojo aplenkė lenktynininko pilotuojamą bolidą (Video)  (18)

Ar tai reiškia, kad ateityje turėsime automobilius, kurie važiuoja taip pat gerai, kaip geriausi lenktynininkai? Ar tai reiškia, kad turėsime automobilį, kurio įgūdžiai prilygsta Michaeliui Schumacheriui, ir jis galės vežti mūsų vaikus į mokyklą ar pas odontologą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Autonomiškai važiuojantis automobilis gali būti greitesnis už profesionalaus lenktynininko valdomą mašiną. Tą įrodė nekasdienį eksperimentą atlikę Stanfordo universiteto mokslininkai.

Inžinierių komanda sukūrė specialų „Audi TTS“ modelį, kurį pakrikštijo „Shelley“ vardu. Jis buvo užprogramuotas taip, kad „Thunderhill Raceway Park“ trasoje galėtų važiuoti be vairuotojo.

Tuomet buvo surengta „Shelley“ ir patyrusio lenktynininko Davido Voddeno dvikova. Palyginus abiejų dalyvių trasos įveikimo laikus paaiškėjo, kad „Shelley“ yra 0,4 sek. greitesnė.

Stanfordo universiteto mokslininkai tvirtina, kad per artimiausius 15 metų automobiliai galės važiuoti taip gerai, tarsi prie jų vairo geriausiais savo laikais sėdėtų Michaelis Schumacheris.

„Mes kuriame automobilius, kurie galėtų važiuoti kaip patys geriausi lenktynininkai. Jie yra tiesiog fantastiški, nes gali išspausti viską iš padangų ir trasos sukibimo“, – sakė profesorius Chrisas Gerdesas.

Stanfordo universiteto mokslininkai tvirtina, kad per artimiausius 15 metų automobiliai galės važiuoti taip gerai, tarsi prie jų vairo geriausiais savo laikais sėdėtų Michaelis Schumacheris.

Kuriant „Shelley“, mokslininkams itin pravertė tyrimas, kuriuo buvo išaiškinta, jog trasa važiuojantys lenktynininkai daugumą veiksmų atlieka pernelyg negalvodami. Jie važiuoja vedini instinktų ir elgiasi instinktyviai.

Kompiuterio valdomam automobiliui pralaimėjęs D. Voddeno pritaria tam: „Jeigu galvoji, važiuoji per lėtai“.

Šiame projekte dalyvavęs Joe Funke atskleidė, kad jie išsprendė automobilio slydimo posūkiuose problemą remdamiesi lenktynininkų mąstymu.

„Mes supratome, kad lenktynininkai automatiškai reaguoja, kai automobilis pradeda slysti. Jie tiesiog iš patirties žino, ką daryti, ir tą daro. Kita vertus, automobilis tokiu atveju naudoja stabilizavimo algoritmą. Kai mes tai pakeitėme, iškart pradėjo veikti, – sakė jis. – Tai reiškia, kad ateityje galėsime gaminti automobilius, kurie važiuoja taip pat gerai, kaip geriausi lenktynininkai. Galėsite turėti automobilį, kurio įgūdžiai prilygsta Michaeliui Schumacheriui, ir jis galės vežti jūsų vaikus į mokyklą ar pas odontologą“.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(27)
(7)
(20)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: