Britai palygino savo karines pajėgas su Rusijos ir pasibaisėjo  (27)

Iki šiol mažai apie Rusijos grėsmę kalbėję britai pastaruoju metu sukruto. Rusų bombonešiai skraido provokuojančiai arti Jungtinės Karalystės oro erdvės, šalyje suaktyvėjo Kremliaus agentų veikla, o premjeras Davidas Cameronas dabar skelbia grėsmingus perspėjimus apie Rusijos agresiją. Britams nerimą ėmė netgi Kaliningrade seniai užfiksuotos raketos „Iskander“, kurių kai kurie modeliai esą gali nešti sprogstamąjį užtaisą net iki Londono. Ką visa tai reiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad britams pagaliau parūpo tikrieji Kremliaus planai Europoje. Tuomet nutarta pasiaiškinti savo pačių gynybines galias. Inventorizacija nenudžiugino. Londonui didžiausią nerimą dabar kelia tai, kad brirtų karinės galimybės švelniai tariant neprilygsta rusiškosioms.

Britų dienraštis „Daily Mail“ šią savaitę paviešino statistiką, kurioje lyginamas Jungtinės Karalystės ir Rusijos karinis pasirengimas. Schema su šiais duomenimis, pavadinta „Kaip jie mus užgožia“, atskleidžia, jog rusai pranašesni beveik visais karinio pasirengimo aspektais.

Didelis skirtumas matomas jau lyginant krašto gynybai 2015 m. numatytas išlaidas: britai numatę 36,4 mlrd. svarų sterlingų (49,7 mlrd. eurų), o rusai – 54 mlrd. svarų ( 73,7 mlrd. eurų).

2014 m. duomenimis, Rusija turi 771 tūkst. reguliariųjų pajėgų narių – tai yra penkis kartus nei britai, jų turintys 154,2 tūkst.

Stulbinantį pranašumą rusai turi ir vertinant jų šarvuočių skaičių. Duomenys atskleidžia, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos jų turi 6,5 tūkst., o britai – vos 400. Panašiai ir su tankais – rusai turi 2,8 tūkst., Jungtinė Karalystė – 227.

Rusai gali pasigirti turintys beveik 8 kartus daugiau artilerijos sistemų: jų rusų ginkluotosioms pajėgoms priklauso daugiau nei 5,1 tūkst., o britams – 642.

Skaičiai nedžiugina ir vertinant Jungtinės Karalystės branduolinius povandeninius laivus ir povandeninius laivus su sparnuotosiomis raketomis: britai atitinkamai jų turi 4 ir 6, o rusai – 12 ir 47. Antvandeninių laivų rusų karinėse pajėgose 34, britų 19.

Ne labiau britus džiugina ir persvara oro pajėgose. Karinių sraigtasparnių Rusija turi 1,1 tūkst. ir tai yra bene 5 kartus daugiau nei britai, jų turintys 206. Rusų atakos sraigtasparnių – 296, o Jungtinės Karalystės – 66. Britai gali pasigirti turintys 43 transporto orlaivius, o Rusija vėlgi beveik 5 kartus daugiau – 205.

Vis dėlto bene didžiausia rusų persvara yra skaičiuojant branduolines galvutes. Skaičiuojama, kad rusai jų turi 1,6 tūkst., tai yra 10 kartų daugiau nei britai, turintys 160 branduolinių galvučių.

Paskutinis kriterijus – bepiločiai orlaiviai. Kiek šiuo metu jų turi Rusijos karinės pajėgos, nėra žinoma. Jungtinė Karalystė jų turi 10.

Tiesa, nereikėtų pamiršti, jog tai – tik pačios Jungtinė Karalystės pajėgų statistika. Šalis yra Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) narė, tai yra ginkluotas Jungtinės Karalystės užpuolimas Aljanso narių būtų laikomas jų visų užpuolimu ir šalį gintų jungtinės NATO pajėgos.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(104)
(24)
(80)

Komentarai (27)